Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Interviu 5 Martie 2013, ora 06:09    Din editia print

Raisa Ganea:„Mă inspiră spaniolii, care sunt ghidaţi de idealul libertăţii...”

Marime Font

Demult voiam să o prezint pe Raisa Ganea în acest spaţiu de ziar, pentru calităţile ei de profesor erudit şi exigent, dar şi pentru faptul că este genul de om pasionat de ceea ce face.

Timp de trei decenii, predă literatura spaniolă la Universitatea de Stat din Chişinău, participând personal la pregătirea cadrelor în acest domeniu. Poate de aceea ia foarte aproape de inimă tot ce se întâmplă astăzi în sistemul învăţământului. Deşi tindem spre democraţie şi civilizaţie, încă nu am învăţat să-l preţuim pe Domnul Învăţător - salariul său este unul derizoriu, iar la capătul unei vieţi dedicate şcolii îl aşteaptă o pensie mizeră... 

- Doamnă Raisa Ganea, cum vă simţiţi în largul unei limbi de cea mai vastă circulaţie universală? 


- Foarte comod, regret doar că nu am studiat în paralel şi limba engleză, fiindcă, după mine, tandemul spaniola/engleza (sau viceversa) este, poate, cel mai reuşit; dacă mai e posibil să însuşeşti şi limba chineză, este aproape perfect. Desigur, pentru a te descurca bine în orice domeniu de activitate în Europa e foarte bine să cunoşti limba germană (ca exponent al celei mai puternice economii europene, dar şi al celei mai disciplinate naţiuni din Europa, cu toate concretizările de rigoare) şi limba franceză (contează mult însă şi specializarea pe care şi-o alege aspirantul, care poate studia limba de care ştie că va avea nevoie pe viitor).

- Practic, întreaga dumneavoastră carieră profesională o desfăşuraţi la Catedra de literatură universală a Universităţii de Stat din Chişinău, unde v-aţi făcut şi studiile. Cum explicaţi această fidelizare faţă de Alma Mater?!

- Am absolvit facultatea cu diplomă cu menţiune şi, la încheierea studiilor, am fost invitată de două catedre. Am acceptat să-mi continui activitatea la Catedra literatură universală (unde lucrasem secretară cu jumătate de normă fiind studentă la ultimul an). Acesta e un capitol aparte, o adevărată epopee... Zece ani nu am avut posibilitatea să-mi continui studiile la doctorat şi nici nu mi se permitea să particip la concurs pentru o altă funcţie (pe atunci era destul de dificil să obţii un post de profesor universitar; procesul era foarte anevoios; excepţii existau, dar mai mult contau nepotismul şi „simpatiile” de tot soiul). În schimb, în aceşti ani am citit foarte mult, am lucrat cu studenţii, am suplinit orele colegilor care lipseau (din diverse motive). Dintotdeauna mi-a plăcut literatura, îmi plăcea ceea ce fac, iar postul pe care-l ocupam nu conta atât de mult, deşi speranţa nu mă abandona: ştiam că într-o bună zi voi obţine ceea ce îmi doream. Vocaţia a devenit pasiune, iar pasiunea s-a transformat în profesie.

- Tinerii care vin astăzi la facultate sunt mai motivaţi să înveţe, în comparaţie cu promoţiile anterioare?

- Cea mai mare parte dintre ei sunt copii buni, inteligenţi, perseverenţi, sârguincioşi, insistenţi şi gândesc în perspectivă. Nu cred că sunt foarte bine sau bine pregătiţi; nici prea motivaţi să facă studii profunde, mai ales în domeniul ştiinţelor umanistice. Profunzimea e o caracteristică a unei societăţi civilizate. Pentru ca o societate să devină astfel trebuie să se conştientizeze trei lucruri: responsabilizarea familiei, a statului şi a mediului de afaceri. Aceste trei componente, la rândul lor, trebuie să înţeleagă că cele mai mari investiţii trebuie făcute în educaţie, instruire şi cercetare. Dacă un stat nu investeşte suficient de mult în tineretul său, nu are niciun viitor sau va fi unul dezagreabil şi deformat. În comparaţie cu promoţiile precedente, generaţia de azi e mai tristă, mai plictisită, mai obosită, mai epuizată, dar are pretenţii mai multe şi mai mari. Informaţia e mult mai accesibilă, dar tinerii sunt mai dezorientaţi, mai dezorganizaţi, mai egocentrici, mai insensibili, mai inerţi. Le-am propus să redacteze un referat cu tema Generaţia mea şi am constatat cu surprindere că ei se definesc drept o generaţie a cocaliştilor (băutura), a internetului (copy/paste-ului), a starismului (boala stelară), a idolilor (de tot felul). Nu mi-am imaginat că şi la această temă vor apela la internet şi vor copia gândurile altcuiva despre generaţia lor. Mă aşteptam la o creativitate absolută, însă…

- Cum vă explicaţi că mulţi dintre absolvenţii de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine cunosc la perfecţie engleza, franceza sau spaniola, dar când trebuie să facă o traducere, comit o sumedenie de greşeli elementare la limba română?

- Foarte simplu. Pe prim-plan aş pune problema identitară. Din păcate, la noi limba română încă nu ocupă locul pe care îl merită limba oficială a unui stat. Consider că această disciplină trebuie inclusă în programele de studii la toate specialităţile şi în toate instituţiile de învăţământ superior, fără excepţie. Pe de altă parte, toate diviziunile/subdiviziunile statului (inclusiv cele private) trebuie să-şi perfecteze documentaţia doar în limba română sau (în caz de necesitate) română/engleză sau oricare alta. Etniile minoritare ar trebui să-şi facă studiile în limba română şi în cea maternă (nicidecum în limba rusă). Altminteri, scindarea în societate şi în politică va dura atâta timp cât va fi alimentată atitudinea odioasă faţă de limba română, iar prosperitatea economică va rămâne doar o iluzie.

- Care este cursul dumneavoastră preferat şi de ce?

- Toate cursurile sunt atractive şi interesante. Din toate epocile civilizaţiei umane avem de învăţat. Dacă e să aleg, atunci pot spune că am predat cu o deosebită plăcere Antichitatea, Renaşterea, Barocul, Romantismul şi literatura generaţiei 27 (avangardismul), dar doctoratul l-am scris despre romantismul spaniol tardiv: Gustavo Adolfo Bécquer (1836-1870).- Vă regăsiţi, cumva, în vreunul din personajele feminine ale literaturii spaniole?

- Nu prea. Spaniolii şi românii au multe similitudini, dar se deosebesc prin tradiţii, educaţie, mentalitate, istorie, inchiziţie. Spania a fost un puternic imperiu european, iar conştiinţa spaniolului e a unui reprezentant din metropolă, şi nu a unui rob. Spaniolul întotdeauna a fost ghidat de idealul libertăţii.

- Cum s-ar înscrie în realităţile basarabene de astăzi un romantic precum don Quijote?

- Exact cum se înscria don Quijote în peisajul timpului său, adică era un personaj neadecvat. Să-i luăm, de exemplu, pe profesori. Nu sunt ei oare nişte don quijoţi care se sacrifică pe altarul inadvertenţei? Ei seamănă mult cu acel cavaler al tristei figuri şi atitudinea societăţii faţă de ei e cam aceeaşi. Profesia respectivă nu intră în categoria de funcţionar public, dar oare există o îndeletnicire mai publică şi mai indispensabilă decât cea a profesorului? Au o viaţă de martir (majoritatea), iar mărimea pensiei lor este execrabilă. Lucrează mai mult din entuziasm, devotament, cumsecădenie, vocaţie (nu toţi, desigur), fiindcă remunerarea muncii lor este infimă.

- Vă place să călătoriţi? De câte ori aţi vizitat Spania? Ce vă impresionează în această ţară?

- Da, acum mai călătoresc; înainte nu puteam să-mi permit acest lux. Am fost în Spania doar o singură dată (2003) şi această călătorie ne-a oferit-o compania spaniolă „Union Fenosa” şi fostul director dl Ignacio Ibarra, un Om cu inimă mare, care susţinea multe programe de activitate în diferite domenii (învăţământ, artă, sport, biblioteci, copii cu dificultăţi ş.m.a.). Mereu îi voi fi recunoscătoare acestui Om, fiindcă a făcut posibilă realizarea unui mare vis de-al meu: mi-a arătat ţara pentru care făcusem o pasiune. Nici universitatea, nici statul nu s-au preocupat vreodată de faptul că profesorii care predau literaturile străine au stringenta necesitate de a face stagii în ţările respective. Este nu doar indicat şi recomandabil, dar şi pragmatic, şi profitabil: au de câştigat studenţii.

- Copiii dumneavoastră în ce domeniu activează?

- Am doi copii minunaţi, inteligenţi, bine şcoliţi, cu studii superioare şi masterate făcute în Europa, vorbesc câte patru-cinci limbi. Suntem buni prieteni. Eu îi ador, îi admir. De asemenea, îmi iubesc fraţii și surorile (suntem o familie mare şi prietenoasă). Ţin mult și la prietenii mei.

- Pe lângă lecturi, pregătiri de prelegeri şi seminarii, ce vă mai preocupă în mod special?

- Şahul, damele, muzica, dansul, computerul...

- Sunteţi un cetăţean preocupat de soarta ţării sale – v-am remarcat prezenţa la numeroase manifestări naţionale... Încotro mergem, de fapt?

- Nu mergem, regresăm. În romanul detectiv şi poliţienesc în care jucăm propriile noastre vieţi, e greu de spus. Balastul e prea mare; incoerenţa politică, ineficienţa economică, incorectitudinea, iresponsabilitatea, laşitatea, lăcomia şi intoleranţa ne sufocă şi ne alterează. Trebuie să facem ordine în toate: să fim mai ageri, mai harnici, mai eficienţi, să nu „bocim”, să elaborăm strategii de dezvoltare a statului, să ne îngrijim de tineretul nostru, să alegem vectorul european, să nu perpetuăm falsul comunism – doar atunci lucrurile bune ni se vor întâmpla şi nouă.
 
TIMPUL(Suplimentul Femeia)

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)