Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Editorial 1 August 2017, ora 07:50    Din editia print

Marime Font

Mafia Vladimirovna

(operetă t.v.c. – tineri, veseli, curajoşi)
Motto: 
„Мафия бессмертна!!!” (n.red.: mafia este nemuritoare)
(„Невероятные приключения итальянцев в России”) (n.red.: Aventurile incredibile ale italienilor în Rusia) 

Distribuţia:
Vlad Eşafodiuc, manipulant profesionist de marionete. Poartă fotografia lui Silvio Berlusconi în portofel. Vrea să fie coordonator, dar până una-alta reuşeşte de minune să rămână lider de OPG.

Ingvar Dodăescu, marionet-fruntaş al lui Eşafodiuc. Crede că lumea nu ştie despre relaţia lui cu Eşafodiuc. Îi place whiskey-ul, halatele albe şi pufoase şi să-şi lustruiască chelia.


VOV (В.О.В.) Putineanu, iscoadă rezidentă moscălească. Mereu îl cheamă la el pe Dodăescu să-i dea scrisori pentru Eşafodiuc. Scrisorile sunt scrise cu cerneală simpatică.

Demi Rogojinaru, solie operativă moscălească. Zisă Demi pentru că-i place vinul sudic demisec şi Rogojinaru pentru că-i place să-l bea pe rogojină. Intră doar din a treia încercare şi întotdeauna cu prăjina înainte.

Vladic Cioreanu, hatman de poteră moscălească lăsat la vatră. După liberare, a aflat că e la Eşafodiuc printre marionete. Îşi îneacă amarul în rachiu, cântă „Ciornîi Voron” după prima pollitrovcă.

Primel Kant, gânditor eco-logic şi specialist în dreptul pădurilor de foioase. Nu pătrunde bine în operetă, doar participă dintr-o parte. Stă la răcoare.

Mafia Vladimirovna, gheişă pensionară. Născută în pensiunea cu două margarete „Sovok” de la Vadul lui Vodă, locuiește la loc permanent de trai într-un bloc din Botanica. Responsabilă cu principiile imoralităţii colective şi critica raţiunii preluărilor forţate de când i-a cunoscut îndeaproape pe Kant, înainte să fie trimis legat în zona reflecţiilor introspective răcoroase, şi pe Cioreanu, înainte să fie lăsat la vatră din potera moscălească, frecventată adesea de Eşafodiuc, care întotdeauna vine la ea doar cu Dodăescu. Anul acesta şi-a pus proteze dentare.


Descrierea actelor:
Actul I
(Acasă la Dodăescu; În biroul lui Eşafodiuc)

Dodăescu îl telefonează pe Eşafodiuc pe linia specială, dar receptorul îl ia un băiat nobil de la registru care se nimerise în biroul lui Eşafodiuc. Dodăescu ţine receptorul la urechea stângă cu mâna tremurândă, deoarece are mâna dreapta ocupată cu cinzeaca de rachiu furluat din rezervele strategice ale lui Cioreanu, încercând să învingă mahmureala din ajun după strămoşeasca procedură „cui pe cui se scoate”. Băiatul de la registru ştie cum vorbeşte Eşafodiuc pentru că-i duce în fiecare dimineaţă legătura cu ziare şi cafeaua măcinată Moca în birou. El ştie şi cum, şi ce vorbeşte Eşafodiuc. Tentaţia-i irezistibilă – băiatul vorbeşte cu Dodăescu, cel mai mare dintre marionetele lui Eşafodiuc. Ştiind dinainte că Dodăescu mai are un pic şi scapă receptorul din mână de emoţie că i-a răspuns Eşafodiuc, dar şi de justificatul delirium tremens căpătat în urma crâncenei beţii din seara trecută cu Demi Rogojinaru care spunea că doreşte, dar nu dorea până când Dodăescu a început să vadă dublu şi i-a spus lui Demi multe nume de marionete, satisfăcând-o, băiatul îşi piţigăieşte vocea şi începe să vorbească sacadat, spunându-i lui Dodăescu că e aşteptat în jumătate de oră în apartamentul nobil imperial. Dodăescu tresaltă, varsă rachiul pe halatul de baie pufos cu stemă, sughiţă de câteva ori, şi simte cum pe şira spinării îi urcă nişte gâdilături plăcute, care se transformă cât ai zice „Peşte” într-un spasm care-l umple de bucurie pentru toată ziua. Mulţumindu-i stăpânului său pentru promptitudine, Dodăescu pune receptorul în cui, se îmbracă repede, cheamă şoferul şi pleacă să se întâlnească cu manipulantul profesionist de marionete.

Actul II
(Biroul lui Eşafodiuc; Apartamentul Mafiei Vladimirovna)

Dodăescu intră val-vârtej în biroul lui Eşafodiuc şi pupă mâna stăpânului mai ceva ca Johnny Fontane lui don Vito Corleone în „Naşul”. Eşafodiuc se uită la el de sus în jos spre chelia lucioasă ca faţa lui Vladimir Krasno-Solnîşko, nedumerit în cel mai înalt grad. Eşafodiuc îl ridică pe Dodăescu, îl pupă pe obrazul drept, apoi pe cel stâng, şi îl aşază în faţa lui, peste biroul din lemn scump, european. Dodăescu dă raportul, iar Eşafodiuc ascultă atent. Eşafodiuc zâmbeşte, apoi ridică receptorul telefonului albăstrior stilizat cu trandafiri roşii de pe masă şi îşi cheamă servitorul cu ziarele şi cafeaua. Eşafodiuc comandă două cafele, una americană, pentru sine, şi alta irlandeză, cu whiskey, pentru Dodăescu. După ce-şi eliberează valetul, dându-i bacşiş în dolari şi ceva mai mare decât de obicei, Eşafodiuc zâmbeşte mulţumit. Apoi cei doi îşi servesc cafelele, iar Dodăescu se opreşte din băut şi începe să-l înjure iar pe Cioreanu, pentru că aceluia nu i-a plăcut să bea whiskey. Dodăescu se simte în culmea fericirii că Eşafodiuc i-a dat cafea cu whiskey, iar Eşafodiuc îşi cheamă din nou valetul nobil şi ordonă aducerea limuzinei la scări. Eşafodiuc îl cunoaşte foarte bine pe vechiul lui prieten şi ştie ce nevoi speciale are acesta. După ce Dodăescu serveşte încă trei câte cincizeci de whiskey scoţian şi două câte douăzeci deşnaps austriac iar Eşafodiuc mai bea trei cafele americane, tovarăşii sunt gata să viziteze apartamentul Mafiei Vladimirovna. După o călătorie de peste patruzeci de minute cu limuzina, timp în care Dodăescu reuşeşte să consume patru borcănaşe de icră roşie şi două franzeluţe, paznicii deschid portierele, gărzile de corp înarmate cu pistoale Makarov cu seria ştearsă creează un dispozitiv tip „cărămidă” în jurul celor doi, iar cortegiul astfel adunat înaintează spre spaţiosul apartament cu 8 camere pe două nivele scris pe numele Mafiei Vladimirovna. Aceasta îi primeşte cu ce are ea mai bun, iar după două ore, la uşa apartamentului se aud câteva icnete. Eşafodiuc simte cum îi îngheaţă sângele fierbinte de italian în vene, iar Dodăescu încremeneşte în poziţie de drepţi rugându-se ca de data asta mai bine deja să leşine decât să facă pe el de frică. Uşa se dă la o parte trântindu-se de perete şi ieşind din bălămălile metalice, iar în apartament intră Demi Rogojinaru cu jumătate de pluton al speţnazului omuleţilor verzi după ea. Demi urlă la cei doi şi-i înjură pentru că s-au dus să spună nume de marionete la Mafia Vladimirovna iar şeful ei, Putineanu, nu ştie ce se întâmplă. Demi îi ameninţă pe cei doi şi le spune să fie atenţi unde a ajuns Primel Kant, care vrea să iasă de la răcoare dar încă n-are voie. Dodăescu îi spune lui Eşafodiuc să se căiască, să-i scadă sorocul. Eşafodiuc spune că da, aşa o să facă. Cei trei ies din apartamentul Mafiei Vladimirovna, care se ascunsese de speţnaz în sauna băii de şapte stele dotate cu jacuzzi şi cu cameră cu pat şi camere de luat vederi ascunse în lustră.

Actul III, şi ultimul
(În biroul lui Vladik Cioreanu)

Dintr-un difuzor se aude „Internaţionala”. Cioreanu stă pe fotoliul confortabil din faţa biroului, imaginându-se pe sine însuşi vizavi, în fotoliul celălalt, şi tot depănând amintiri. Cioreanu se află abia la jumătatea pollitrovcii şi încă nu şi-a amintit toate versurile din „Ciornîi Voron”. El face eforturi să-şi amintească ultima partidă de poker cu Eşafodiuc, vechiul lui marionet şi băgător de seamă la haznaua familiei, ridicat şi intrat în lumea blatiştilor băftoşi cică de unul singur, şi mai ales câţi marioneţi a pierdut în favoarea acestuia când a pus tot ce avea pe masă şi a confundat valetul cu asul de treflă pentru că începuse să vadă dublu de la băutul de samagon.

Peste biroul lui Cioreanu se lasă tăcerea. Tăcerea este tulburată doar de croncăniturile unui corb care zboară în depărtare. Cioreanu dă din mână a pagubă, se scoală din fotoliu clătinându-se şi face câţiva paşi până la canapea, unde adoarme şi visează vise dulci, cu tovarăşul Lenin şi cu tovarăşa Krupskaia.  

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)