Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 11:35
Abonamente

Editorial 1 August 2017, ora 07:50    Din editia print

Marime Font

Mafia Vladimirovna

(operetă t.v.c. – tineri, veseli, curajoşi)
Motto: 
„Мафия бессмертна!!!” (n.red.: mafia este nemuritoare)
(„Невероятные приключения итальянцев в России”) (n.red.: Aventurile incredibile ale italienilor în Rusia) 

Distribuţia:
Vlad Eşafodiuc, manipulant profesionist de marionete. Poartă fotografia lui Silvio Berlusconi în portofel. Vrea să fie coordonator, dar până una-alta reuşeşte de minune să rămână lider de OPG.

Ingvar Dodăescu, marionet-fruntaş al lui Eşafodiuc. Crede că lumea nu ştie despre relaţia lui cu Eşafodiuc. Îi place whiskey-ul, halatele albe şi pufoase şi să-şi lustruiască chelia.


VOV (В.О.В.) Putineanu, iscoadă rezidentă moscălească. Mereu îl cheamă la el pe Dodăescu să-i dea scrisori pentru Eşafodiuc. Scrisorile sunt scrise cu cerneală simpatică.

Demi Rogojinaru, solie operativă moscălească. Zisă Demi pentru că-i place vinul sudic demisec şi Rogojinaru pentru că-i place să-l bea pe rogojină. Intră doar din a treia încercare şi întotdeauna cu prăjina înainte.

Vladic Cioreanu, hatman de poteră moscălească lăsat la vatră. După liberare, a aflat că e la Eşafodiuc printre marionete. Îşi îneacă amarul în rachiu, cântă „Ciornîi Voron” după prima pollitrovcă.

Primel Kant, gânditor eco-logic şi specialist în dreptul pădurilor de foioase. Nu pătrunde bine în operetă, doar participă dintr-o parte. Stă la răcoare.

Mafia Vladimirovna, gheişă pensionară. Născută în pensiunea cu două margarete „Sovok” de la Vadul lui Vodă, locuiește la loc permanent de trai într-un bloc din Botanica. Responsabilă cu principiile imoralităţii colective şi critica raţiunii preluărilor forţate de când i-a cunoscut îndeaproape pe Kant, înainte să fie trimis legat în zona reflecţiilor introspective răcoroase, şi pe Cioreanu, înainte să fie lăsat la vatră din potera moscălească, frecventată adesea de Eşafodiuc, care întotdeauna vine la ea doar cu Dodăescu. Anul acesta şi-a pus proteze dentare.


Descrierea actelor:
Actul I
(Acasă la Dodăescu; În biroul lui Eşafodiuc)

Dodăescu îl telefonează pe Eşafodiuc pe linia specială, dar receptorul îl ia un băiat nobil de la registru care se nimerise în biroul lui Eşafodiuc. Dodăescu ţine receptorul la urechea stângă cu mâna tremurândă, deoarece are mâna dreapta ocupată cu cinzeaca de rachiu furluat din rezervele strategice ale lui Cioreanu, încercând să învingă mahmureala din ajun după strămoşeasca procedură „cui pe cui se scoate”. Băiatul de la registru ştie cum vorbeşte Eşafodiuc pentru că-i duce în fiecare dimineaţă legătura cu ziare şi cafeaua măcinată Moca în birou. El ştie şi cum, şi ce vorbeşte Eşafodiuc. Tentaţia-i irezistibilă – băiatul vorbeşte cu Dodăescu, cel mai mare dintre marionetele lui Eşafodiuc. Ştiind dinainte că Dodăescu mai are un pic şi scapă receptorul din mână de emoţie că i-a răspuns Eşafodiuc, dar şi de justificatul delirium tremens căpătat în urma crâncenei beţii din seara trecută cu Demi Rogojinaru care spunea că doreşte, dar nu dorea până când Dodăescu a început să vadă dublu şi i-a spus lui Demi multe nume de marionete, satisfăcând-o, băiatul îşi piţigăieşte vocea şi începe să vorbească sacadat, spunându-i lui Dodăescu că e aşteptat în jumătate de oră în apartamentul nobil imperial. Dodăescu tresaltă, varsă rachiul pe halatul de baie pufos cu stemă, sughiţă de câteva ori, şi simte cum pe şira spinării îi urcă nişte gâdilături plăcute, care se transformă cât ai zice „Peşte” într-un spasm care-l umple de bucurie pentru toată ziua. Mulţumindu-i stăpânului său pentru promptitudine, Dodăescu pune receptorul în cui, se îmbracă repede, cheamă şoferul şi pleacă să se întâlnească cu manipulantul profesionist de marionete.

Actul II
(Biroul lui Eşafodiuc; Apartamentul Mafiei Vladimirovna)

Dodăescu intră val-vârtej în biroul lui Eşafodiuc şi pupă mâna stăpânului mai ceva ca Johnny Fontane lui don Vito Corleone în „Naşul”. Eşafodiuc se uită la el de sus în jos spre chelia lucioasă ca faţa lui Vladimir Krasno-Solnîşko, nedumerit în cel mai înalt grad. Eşafodiuc îl ridică pe Dodăescu, îl pupă pe obrazul drept, apoi pe cel stâng, şi îl aşază în faţa lui, peste biroul din lemn scump, european. Dodăescu dă raportul, iar Eşafodiuc ascultă atent. Eşafodiuc zâmbeşte, apoi ridică receptorul telefonului albăstrior stilizat cu trandafiri roşii de pe masă şi îşi cheamă servitorul cu ziarele şi cafeaua. Eşafodiuc comandă două cafele, una americană, pentru sine, şi alta irlandeză, cu whiskey, pentru Dodăescu. După ce-şi eliberează valetul, dându-i bacşiş în dolari şi ceva mai mare decât de obicei, Eşafodiuc zâmbeşte mulţumit. Apoi cei doi îşi servesc cafelele, iar Dodăescu se opreşte din băut şi începe să-l înjure iar pe Cioreanu, pentru că aceluia nu i-a plăcut să bea whiskey. Dodăescu se simte în culmea fericirii că Eşafodiuc i-a dat cafea cu whiskey, iar Eşafodiuc îşi cheamă din nou valetul nobil şi ordonă aducerea limuzinei la scări. Eşafodiuc îl cunoaşte foarte bine pe vechiul lui prieten şi ştie ce nevoi speciale are acesta. După ce Dodăescu serveşte încă trei câte cincizeci de whiskey scoţian şi două câte douăzeci deşnaps austriac iar Eşafodiuc mai bea trei cafele americane, tovarăşii sunt gata să viziteze apartamentul Mafiei Vladimirovna. După o călătorie de peste patruzeci de minute cu limuzina, timp în care Dodăescu reuşeşte să consume patru borcănaşe de icră roşie şi două franzeluţe, paznicii deschid portierele, gărzile de corp înarmate cu pistoale Makarov cu seria ştearsă creează un dispozitiv tip „cărămidă” în jurul celor doi, iar cortegiul astfel adunat înaintează spre spaţiosul apartament cu 8 camere pe două nivele scris pe numele Mafiei Vladimirovna. Aceasta îi primeşte cu ce are ea mai bun, iar după două ore, la uşa apartamentului se aud câteva icnete. Eşafodiuc simte cum îi îngheaţă sângele fierbinte de italian în vene, iar Dodăescu încremeneşte în poziţie de drepţi rugându-se ca de data asta mai bine deja să leşine decât să facă pe el de frică. Uşa se dă la o parte trântindu-se de perete şi ieşind din bălămălile metalice, iar în apartament intră Demi Rogojinaru cu jumătate de pluton al speţnazului omuleţilor verzi după ea. Demi urlă la cei doi şi-i înjură pentru că s-au dus să spună nume de marionete la Mafia Vladimirovna iar şeful ei, Putineanu, nu ştie ce se întâmplă. Demi îi ameninţă pe cei doi şi le spune să fie atenţi unde a ajuns Primel Kant, care vrea să iasă de la răcoare dar încă n-are voie. Dodăescu îi spune lui Eşafodiuc să se căiască, să-i scadă sorocul. Eşafodiuc spune că da, aşa o să facă. Cei trei ies din apartamentul Mafiei Vladimirovna, care se ascunsese de speţnaz în sauna băii de şapte stele dotate cu jacuzzi şi cu cameră cu pat şi camere de luat vederi ascunse în lustră.

Actul III, şi ultimul
(În biroul lui Vladik Cioreanu)

Dintr-un difuzor se aude „Internaţionala”. Cioreanu stă pe fotoliul confortabil din faţa biroului, imaginându-se pe sine însuşi vizavi, în fotoliul celălalt, şi tot depănând amintiri. Cioreanu se află abia la jumătatea pollitrovcii şi încă nu şi-a amintit toate versurile din „Ciornîi Voron”. El face eforturi să-şi amintească ultima partidă de poker cu Eşafodiuc, vechiul lui marionet şi băgător de seamă la haznaua familiei, ridicat şi intrat în lumea blatiştilor băftoşi cică de unul singur, şi mai ales câţi marioneţi a pierdut în favoarea acestuia când a pus tot ce avea pe masă şi a confundat valetul cu asul de treflă pentru că începuse să vadă dublu de la băutul de samagon.

Peste biroul lui Cioreanu se lasă tăcerea. Tăcerea este tulburată doar de croncăniturile unui corb care zboară în depărtare. Cioreanu dă din mână a pagubă, se scoală din fotoliu clătinându-se şi face câţiva paşi până la canapea, unde adoarme şi visează vise dulci, cu tovarăşul Lenin şi cu tovarăşa Krupskaia.  

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:42

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Argumente „beton” oferite de „juristul” socialist Țurcan care ar „confirma” că alegerea sa în funcția de Președinte al CC este corectă

Președintele Curții Constituționale (CCM), Vladimir Țurcan, „nu vede oportun ca să-și dea demisia”, chiar dacă acest lucru i-a fost cerut de către mai mulți deputați, din motiv că „CCM s-a expus asupra legalității alegerii președintelui Înaltei Curți, precum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 10:17

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Ce avere are Serghei Cataranciuc - noul deputat din partea PPDA

Serghei Cataranciuc este membru al biroului politic al PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:53

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

LIVE VIDEO / Evenimentul de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare / Drapelul de stat, arborat în bernă

Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Astăzi este zi de doliu. Drapelul de stat va fi arborat în bernă. La ora 10:00, se va ţine un moment de reculegere, iar între 10:10 – 10:30...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 09:51

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Piața oaselor umane de pe Instagram de care n-aveai habar

Oamenii vând și cumpără cam orice pe internet, iar fragmentele umane nu sunt nici ele o excepție, mai ales dacă te uiți la acest cont de Instagram.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)