Actualitate

Mahmuri in decembrie sau Sunati desteptarea

Greu, tare greu se mai trezeste lumea in ?ara Moldovei! Iar cand o vezi ca deschide ochii, in sfarsit, iti dai seama ca-i mahmura. Pentru ca Moldova e o tara ortodoxa, iar ortodocsii bine-credinciosi tin sarbatorile. Mai ales Andriiu. Si nu e de mirare, deci, ca se trezesc dimineata mahmuri.

Mahmur cred ca era si preotul Vitalie Cibric atunci cand, cu o ceata de stransura, s-a dus duminica, 13 decembrie, sa dea jos din Scuarul Europei menora, celebrul candelabru evreiesc cu opt brate. Pus acolo pentru opt zile, cu permis de la municipalitate, in legatura cu sarbatoarea Hanukka, candelabrul nu facea rau nimanui. Iar mesajul sau, pentru cine ar fi dorit sa-l inteleaga, cred ca era acesta: „Stimati moldoveni! Va invitam sa priviti acest obiect simbolic al evreilor.

L-am scos din sinagoga nu pentru a va abate din credinta voastra, ci pentru a ne cunoaste mai bine, pentru a nu ne teme unii de altii, in numele pacii. Dorim sa traim intr-o lume mai buna si mai dreapta, unde este loc pentru toti. Nu vrem sa ne amintim pogromurile facute de chisinauieni pe vremea tarului, nici supararile pe care le-am avut pe vremea romanilor. Vrem sa traim pur si simplu liberi intr-o Europa libera, ca si voi”.

Dar protoiereul Cibric si gasca sa n-au inteles mesajul. Pentru ca erau, probabil, mahmuri. Au dat deci candelabrul jos, au blestemat cu megafoanele la gura, in stilul celui mai obscen antisemitism, pe nemernicii jidovi care clocesc planuri spurcate de dominatie mondiala, dupa care au tarat trofeul pana la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, depunandu-l rasturnat la picioarele acestuia. Luandu-l pe voievod drept complice.

Chipurile, binecuvanteaza-ne, Doamne, pentru eroica noastra fapta! Era de asteptat ca, intr-o tara declarat liberala, politia sa aiba o reactie prompta, imediata. Sa-l aresteze pe buimacul preot, sa-l binecuvanteze din intamplare cu cateva dubinci pe spinare si apoi sa-l lase sa astepte la racoare, in post si rugaciune, eventualitatea unui interogatoriu. Dar bravii politisti – ca si la 7 aprilie – au ramas impasibili. Erau, poate, mahmuri.

Prin urmare, preotul, in loc sa fie dus cu duba la politie, se pomeneste invitat sa dea un interviu la unul din posturile de televiziune progresiste ale capitalei. Sunt sigur ca s-a mirat chiar si el, gandindu-se cat de putin trebuie ca sa ajungi vedeta la Chisinau. Iar jurnalista care a discutat cu el, in loc sa-l ia in raspar, i-a zambit cu toata amabilitatea si l-a lasat sa bata campii cu ideea nastrusnica cum ca Republica Moldova ar fi, conform Constitutiei (!), un stat ortodox… Dar oare este bine, frumos si educativ sa tratezi in felul acesta un ignorant, un antisemit, un huligan? Domnisoara, nu cumva erati un pic mahmura?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *