Timpul Local

Mai da, Doamne, asa viata de cine!

Paradoxal sau nu, ca-n orice societate, si in cea canina exista diferente de clasa. Astfel, unii traiesc pe strazi, bolnavi, batuti si prigoniti de toata lumea, iar altii sunt purtati cu masinile, ies la plimbare doar dupa ce-si incalta papuceii din piele naturala sau isi pun curelusa impresurata cu cristale Swarovski.

Fara a putea fi banuiti de discriminare, cunoscatorii spun ca stilul de viata al cainelui depinde de rasa acestuia. Astfel, cu cat cainele este mai scump, cu atat mai mult trebuie sa cheltuiesti pentru intretinerea lui. Spre deosebire de maidanezii care nu costa nimic, un catelus de rasa poate sa se ridice la un pret destul de impunator – chiar si pana la 1500 de euro. Evident, suma acopera doar valoarea bruta a animalutului si nu include costul obiectelor de prima necesitate, insa pentru cei ce-si iubesc la nebunie patrupedul pretul acestor obiecte nu mai constituie o problema. De cele mai multe ori, doar ca sa-si vada „odorasul” fericit, stapanii marinimosi sunt dispusi sa cheltuiasca mai multi bani chiar decat pentru propria lor vestimentatie. O buna parte dintre proprietarii de animale domestice prefera sa le cumpere, pe langa cele necesare, si lucruri mai putin utile care, pe deasupra, mai sunt si extrem de costisitoare. Sunt persoane care, dupa o vizita la magazinul zoo, se intorc acasa cu hainute pentru care au platit o mie sau chiar doua mii de lei.

Deja sunt la mare cautare magazinele care pun in vanzare obiecte de firma si care costa pe masura. Natalia Isaeva, proprietara unuia dintre magazinele de acest gen, sustine ca, desi criza economica a avut un impact negativ asupra vanzarilor, totusi afacerea este profitabila. „Persoanele instarite cheltuiesc si astazi mii de lei pentru animalele lor de companie, asa cum au cheltuit si mai inainte. Hainutele de calitate superioara si, respectiv, costisitoare, se vand in continuare foarte bine. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste vanzarea hranei speciale pentru patrupede. Cele mai solicitate sunt si cele mai scumpe”, imi spune Natalia.

Daca facem niste calcule simple, conform preturilor afisate in magazin, putem conchide ca doar pentru mancare fiecare client cheltuieste cel putin 375 de lei pe luna. O hainuta pentru caine costa pana la 600 lei, iar daca stapana mai doreste si o gentuta pentru catelusul drag, atunci va mai scoate din buzunar intre 1200 si 2500 de lei. Pentru curelusa, cu sau fara cristale Swarovski, si papuci vanzatorii cer peste o mie de lei. Privind aceste podoabe, m-am surprins la un gand nastrusnic: oare cum i-ar sta unui biet maidanez impopotat in pantaloni jeans si purtand pe grumaz o splendida curelusa cu diamante sau cristale Swarovski? Dar am alungat repede din cap aceasta idee de proletar care atata la lupta de clasa intre „prietenii omului”.
Spre mirarea unora si bucuria altora, stapanul unui terier, al unui yorkie, sau al unui ciobanesc este dispus sa dea si 600 de lei pe un simplu pieptene, in timp ce un proprietar de maidanez ii ofera acestuia gratis un os si… un ciomag pe spinare.

Bunastarea personala se rasfrange nemijlocit asupra nivelului de trai al animalelor de companie. Unii patrupezi „isi permit” sa mearga pe la petreceri canine, expozitii, concursuri de frumusete, sedinte lungi si obositoare de shopping. Asa viata de caine mai da, Doamne! Doar ca cei mai multi dintre caini nu au norocul de a trai in asemenea conditii. In mare parte sunt fara stapan, intr-o stare precara, bolnavi si infometati. Doar in capitala, conform autoritatilor, peste 15 mii de caini sunt in asemenea situatie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *