Actualitate

“Maidanul” din Venezuela l-a răsturnat pe Maduro: Trump l-a recunoscut pe noul conducător.

 „Astăzi, îl recunosc oficial pe Juan Guaido, președintele Adunării Naționale din Venezuela, ca fiind președintele interimar al țării. Adunarea Națională – aleasă legitim de poporul venezuelean – a invocat Constituția țării pentru a-l declara ilegitim pe Nicolas Maduro.

Astfel, scaunul de președinte este vacant. Cetățenii venezueleni au manifestat cu curaj împotriva lui Maduro și a regimului său și a cerut libertate și respectarea statului de drept.”

Tot miercuri, pe străzile din Venezuela au ieșit sute de mii de persoane, care se opun politicii duse de Nicolas Maduro.

Guaido, un inginer de 35 de ani care a fost ales la conducerea Adunării Naționale, a făcut pasul cel mare miercuri, când s-a proclamat președinte interimar. Insituția este recunoscută de comunitatea internațională ca fiind ultima instituție democrată din țară.

Chiar înainte de anunțul liderului opoziției, Juan Guaido a fost recunoscut de Brazilia, cât și de șeful Organizației Statelor Americane ca fiind liderul de drept al Venezuelei.

„Rămânem pe străzi până când Venezuela va fi eliberată”, a declarat el în fața mulțimii din Caracas.

Ca urmare a anunțului, numeroase persoane au ieșit pe străzi. Până miercuri la prânz, cel puțin o persoană și-a pierdut viața, iar peste 43 de oameni au fost reținuți în ultimele zile.

„Familia mea mă motivează, la fel și prietenii care au plecat din țară din cauza situației. Soțul meu stă în Peru. Am ieșit pe stradă ca el să poată veni înapoi, pentru ca multe familii să revină”, a spus Ailyn Arreaza, o contabilă de 32 de ani.

Pe de altă parte, televiziunea de stat promovează mesaje pro-Maduro și îndeamnă lumea să iasă în stradă în semn de susținere acestuia.

Potrivit Washington Post, supraviețuirea lui Nicolas Maduro depinde doar de loialitatea armatei.

Președintele american Donald Trump a declarat  că "poporul Venezuelei a opus cu curaj împotriva regimului Maduro" și ia sprijinit pe Guaydo, declarându-l conducător al Venezuelei.

"Adunarea Națională, exercitând rolul singurei puteri legitime  a făcut apel la Constituția țării și a declarat autoritatea lui Nicolas Maduro nelegitimă", a spus Casa Albă într-o declarație.

Secretarul de stat Mike Pompeo a cerut de asemenea lui Nicolas Maduro să transmită puterea în mod benevol lui Guaydo.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *