Actualitate

Manipularea prin “miracole”

Dacă nu știați, trăim în mijlocul unui miracol!

Povestea arată cam așa. Pe 20 aprilie, Institutul Național de Meteorologie anunță că în Moldova, Dobrogea și în restul țării probabilitatea de ploaie va crește după data de 26. Pe 23 și 24 aprilie ziarele duduie de prea sfintele instrucțiuni ale Înalt Prea Sfîntului Teodosie: ”

În toate momentele de secetă s-a ieșit la cîmp cu Sfinte Moaște, cu rugăciuni. Întotdeauna, Dumnezeu a răspuns cu ploaie. Vineri, obligatoriu [sublinierea îmi aparține] vom merge după slujba de la Biserică, vom face agheazmă, iar cu acea agheazmă se va merge la cîmp pentru a face rugăciuni de ploaie. Dumnezeu ne dă dacă îi cerem“.

Dacă-i obligatoriu, cum să zici nu? Mai ales când însuși Prea Sfîntu’ s-a dus pe coclauri să facă irigații cu agheazmă. Așa că s-au umplut țarinile de popi, agheazmă și moaște. Pe undeva pe lîngă Galați, s-a dus și primarul cu popa, să nu-l lase doar pe “părintele” să se împăuneze cu miracolul. Și să te ții minune! A început să plouă!

Dar ce minune! A plouat din Galați și pînă și în Bistrița Năsăud! Probabil că trupele de intervenție aveau în dotare lansatoare de agheazmă cu rază de acțiune extinsă! Găsiți mai jos cîteva mesaje de la enoriași (inimioarele, floricelele și restul semnelor ciudate sînt în original):

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate, iar dumneavoastră, preacuviosi părinți pentru ca va rugați pentru noi. La Bistrița-Năsăud… plouă

Va mulțumim, rugăciunile dv au avut rezultate. D-zeu sa ne binecuvânteze! Doamne ajuta!

S-A INDURAT BUNUL DUMNEZEU PANA LA URMA, DE NOI !

Doamne ajuta, ce frumos a plouat azi. A ascultat Dumnezeu rugile d-voastră

Rugăciunea a fost ascultată plouă afară

Sarutmâinile dragii mei Preoti Dumnezeu a ascultat rugaciunile dv si ne a daruit ploaie în seara asta ploaie curata. La noi la Piscu în Jud. Galati ploua de azi de după amiază! Vă multumim!

Exemplul a fost preluat și peste Prut, în Republica Moldova. Tot pe 23 aprilie, Mitropolia Basarabiei – cea subordonată BOR – trimite o “circulară” către clerici și credincioși “pentru a chema mila lui Dumnezeu și a dărui pământului Ploaie“.


“Concurența” nu putea sta nici ea cu pămătuful neînmuiat în agheazmă, așa că și Mitropolitul Vladimir, șeful Mitropoliei Chișinăului – subordonată Moscovei – a dat semnalul pentru “intensificarea rugăciunii pentru ploi liniștite”. Dar Vladimir nu era să se încreadă în institutul nostru meteo așa că a așteptat pînă cînd Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova să anunțe că vin ploile…


Măcar jurnaliștii de peste Prut au sesizat ironia “miracolului” în pregătire…

Lăsînd acum gluma la o parte, cît de josnic poți fi ca să-ți folosești autoritatea și influența pe care o ai asupra unor oameni amărîți pentru a-i manipula în așa hal? Cum pot reprezentanți ai unei instituții care se pretinde un reper de moralitate în societate să-și bată joc de nefericiții care se uită la ea cu speranță, vînzîndu-le iluzia unor “miracole”? Cum poate un Stat care se pretinde grijuliu cu cetățenii săi să plătească cu sute de milioane de euro anual “vrăjitori” care și-au făcut un business din înșelarea credulilor?

Vă las să vă gîndiți la aceste întrebări.

Alexandru Toma Patrascu / http://www.contributors.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *