Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Cultură 4 August 2011, ora 05:38    Din editia print

Invitatul de astăziMarcela Benea: „Este tot mai greu să editezi o carte de poezie”

Marime Font

Marcela Benea este o poetă care scrie foarte puţin. Pune preţ pe cuvânt şi creaţie în adevăratul sens al cuvântului. Nu în zadar, volumul de debut (Editura „Cartea Moldovenească”, 1974), prefaţat de către Grigore Vieru şi remarcat de critica literară, este intitulat „Zestre”. Pentru ea, într-adevăr, poezia este o zestre spirituală. Proverbial de modestă, nu-i place să vorbească despre sine. În acelaşi timp, apare foarte rar în public, motiv care ne-a incitat s-o invităm la o discuţie despre viaţa şi activitatea ei.

Poeta Marcela Benea ne-a spus că acum, când nu este angajată nicăieri, îşi trăieşte viaţa scriind şi citind. Pentru că în ziua de azi cărţile sunt foarte scumpe, le citeşte pe cele editate în secolul XX. Totuşi, când are ocazia, mai procură câte o carte sau i-o dăruieşte vreun coleg. I-a plăcut mult ultima carte a Lilianei Armaşu, despre care ne-a îndemnat să scriem, dar şi cea a Călinei Trifan, la care TIMPUL deja a publicat o recenzie.
Pe la Uniunea Scriitorilor trece destul de rar. Ultima dată a fost pe 25 iulie, la manifestarea consacrată celei de-a 80-a aniversări a reputatului scriitor Vladimir Beşleagă.

De fapt, Marcela Benea are editate doar trei cărţi de versuri. În 1988 a scos de sub tipar volumul de poezii „Poveste neterminată”, prefaţat de criticul Eugen Lungu. Ultima carte - „Evadare din frescă” - i-a apărut în 2008, adică, peste 20 de ani. Cele 1000 de exemplare editate nu le-a vândut, ci le-a dăruit bibliotecilor şi liceelor din R. Moldova.Relativ nu demult, scriitorul şi editorul Vasile Căpăţână i-a propus să-i publice un volum de versuri în Colecţia „101 poezii”. Ea, însă, nu se grăbeşte, afirmând că ar fi dorit să scoată la lumina tiparului, spre exemplu, nu 101 poeme, ci 50. „De fapt, pe zi ce trece este tot mai greu să editezi o carte. Poezia nu prea e citită, iar cărţile stau prăfuite în biblioteci”, ne-a spus poeta.

Un moment îmbucurător pentru ea l-a constituit faptul că, în 2008, a fost prima protagonistă a proiectului de promovare a poeziei contemporane „Serile poetice”, lansat de Editura „Cartier”. Invitaţii ei speciali au fost poeţii Andrei Burac, Teo Chiriac, Ion Hadârcă şi Irina Nechit. A fost, cu adevărat, o seară de neuitat, care a rămas în memoria tuturor cititorilor ei.

Despre ea, Grigore Vieru a afirmat următoarele: „Marcela Benea ţine în mâini o floare cu care încearcă să atingă cerul, încearcă să-l facă să tremure. Cine ştie, poate că asta şi este adevărata poezie: să nu-l răstorni, să nu-i faci adâncul să tremure”. Marcela Benea continuă, de fapt, şi astăzi să ţină în mâini o floare cu care încearcă să atingă cerul… 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md