Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Editorial 28 Ianuarie 2013, ora 07:56    Din editia print

Marime Font

Marea Britanie nu va pleca din UE

Discursul premierului David Cameron care a anunțat un posibil referendum privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a stârnit emoții și bucurii false. 

 
 

Un astfel de eveniment este așteptat de mulți dintre neprietenii Uniunii Europene demultișor, doar că nu cred că vor avea parte de astfel de satisfacții – cu atât mai puțin nu vor avea șansa să își vadă adevărata țintă atinsă, respectiv dizolvarea Uniunii. Și toate acestea, dintr-o cauză foarte simplă: Marea Britanie are mai mult de pierdut decât de câștigat dintr-o eventuală părăsire a Uniunii.

BBC a pus cap la cap argumentele pro și contra ieșirii Marii Britanii din UE. Cei mai raționali susținători ai acestei evoluții spun că Londra ar putea urma exemplul Elveției și al Norvegiei, care se bucură de avantajele pieței comune a UE, dar nu trebuie să urmeze toate reglementările comunitare privind agricultura, pescuitul, justiția și afacerile interne. Însă visul unei poziții de genul „alegem ce ne place din UE” este irealizabil – tratatele pe care se sprijină Uniunea constituie un tot întreg. În plus, cel mai mare dezavantaj al unei astfel de poziții este faptul că până și Elveția sau Norvegia trebuie să se supună multor reglementări ale UE, însă fiind în afară nu pot participa la procesul decizional. Dacă unii politicieni britanici sunt nemulțumiți acum de deciziile la care au participat, cu atât mai puțin vor dori să aplice niște reguli căzute din cer.Oponenții britanici ai UE afirmă că piața britanică a muncii va cunoaște o creștere explozivă din momentul în care se va renunța la legislația europeană. Doar că și aici există al doilea tăiș: este posibil ca marile concerne transnaționale să se retragă de pe teritoriul britanic, iar condițiile de muncă să devină mult mai împovărătoare în lipsa legislației europene protecționiste. Chestiunea cea mai delicată luată în discuție este cea legată de bani. Va pierde sau va câștiga mai mulți bani Marea Britanie prin ieșirea din UE? În acest moment, calculele sunt neclare, depinde foarte mult de cine le face. Într-adevăr, Londra varsă 65,7 miliarde de lire în visteria comună în fiecare an, însă trebuie luate în calcul și beneficiile care se întorc. O ieșire din Uniunea Europeană ar duce la un transfer pe continent al băncilor care sunt dependente de zona euro, ca să nu mai amintim de faptul că UE este principalul partener comercial al Marii Britanii, primind 52 de procente din exporturi. Aspectul cel mai vizibil în presa britanică al problemelor ridicate de apartenenţa la UE este libera circulaţie. Chestiunea este până la urmă o manipulare, nu europenii sunt cei care aduc terorismul la Londra. Este adevărat că în Marea Britanie trăiesc 2,3 milioane de cetăţeni ai altor ţări UE, însă este la fel de adevărat că aproape 800.000 de britanici s-au stabilit pe continent. Dacă sunt aruncate în aer tratatele privind libera circulaţie peste Canalul Mânecii, britanicii ar trebui să ştie că există posibilitatea unor măsuri de răspuns nu tocmai convenabile pentru cei 800.000 de expaţi.

Nu cred că există o majoritate a britanicilor care să vrea să iasă din UE. Criza de care suferă Uniunea în prezent şi rediscutarea tratatelor ei este de natură să trezească îngrijorări la Londra şi niciun politician britanic – mai ales unul conservator ca David Cameron – nu poate risca să nu consulte electoratul printr-un referendum în astfel de probleme.

Un articol de: George Damian
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md