Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

Opinii & Editoriale 29 Noiembrie 2009, ora 17:26

Marime Font

Marian Lupu inroseste Alianta

Am „frunzarit” toate site-urile si nu am gasit nicaieri un raspuns clar si univoc la intrebarea: ale cui sunt cele „12 principii” din „pachetul lui Marian Lupu”, propuse Partidului Comunistilor din RM pentru votarea presedintelui tarii - ale PD sau (si) ale Aliantei? Intreb aceasta fiindca, daca punem respectivul „pachet de propuneri”...

Am „frunzarit” toate site-urile si nu am gasit nicaieri un raspuns clar si univoc la intrebarea: ale cui sunt cele „12 principii” din „pachetul lui Marian Lupu”, propuse Partidului Comunistilor din RM pentru votarea presedintelui tarii - ale PD sau (si) ale Aliantei? Intreb aceasta fiindca, daca punem respectivul „pachet de propuneri” alaturi cu Declaratia de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), semnata pe 8 august a.c. de catre cei patru lideri ai acesteia, observam ca apar unele… „puncte” noi. Ale cui sunt acestea? Ale PD sau si ale AIE?

Punctul 6 din „pachetul Lupu”, de exemplu, prevede „consolidarea si eficientizarea mecanismelor menite sa asigure drepturile tuturor grupurilor etnice, crearea conditiilor pentru participarea lor activa in viata publica a tarii”. De ce drepturi trebuie sa mai beneficieze grupurile etnice? De limba rusa drept a doua limba de stat si de dreptul de a ocupa functii publice fara a cunoaste limba oficiala a acestui stat? Daca despre aceasta e vorba, spuneti-o, s-o stim si noi, votantii partidelor din AIE. Suntem in drept sa asteptam un raspuns clar si univoc de la Marian Lupu (dar si de la ceilalti lideri ai Aliantei).


Punctul 10 din „pachetul Lupu” are toate sansele sa urce pe primul loc in topul celor mai mari balbaieli politice ale anului 2009. Cititi si savurati: „Deideologizarea sistemului educational si abordarea echilibrata a problemei predarii istoriei R. Moldova prin prisma abordarilor stiintifice si a pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversitatii culturale si integrarii sociale si excluderea ingerintelor politice, a subiectivismului stiintific si a ideologizarii voluntariste”.

Mai ceva decat definitia gramaticii din manualul din care invata bietul Trasnea, al lui Creanga! Ce sa insemne, de pilda, afirmatia despre „abordarea echilibrata… prin prisma abordarilor stiintifice si a pluralismului de opinie exprimat prin prisma diversitatii…”? S-o dai in… prisma ma-si de sintaxa a limbii moldovenesti in varianta moldoveanului Lupu! Sau, ce inseamna „excluderea… ideologizarii voluntariste”? Exista adica si o ideologizare nevoluntarista? Am dori sa stim si noi cum arata aceasta si prin ce se deosebeste de „ideologizarea voluntarista”?

Nici punctul 12 din „pachetul Lupu” nu este mai breaz: „Promovarea politicilor indreptate spre consolidarea statalitatii R. Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea tarii”. Astfel, pe langa grelele pacate pe care le au moldovenii, se mai descopera unul - iredentismul! De ce aiuriti, domnilor tovarasi?! Din cate stiu eu, iredentismul este o miscare politica sovina, ai carei partizani urmaresc anexarea la o tara a unor teritorii in care conationalii lor sunt in minoritate. Exista asemenea fenomene in RM? Unde sunt romanii in minoritate - in Moldova sau in Romania?

Ce teritorii se pregatesc acesti moldoveni sovini sa mai anexeze? Poate e vorba de Rusia, caci, deocamdata, acolo moldovenii plecati la munci intr-adevar sunt in minoritate. Sau poate e vorba chiar de propriile teritorii, caci si in ele maine-poimaine moldovenii pot ramane in minoritate? Astfel, nu pot sa nu repet intrebarea: aceste baiguieli… „savante” apartin (numai) PD sau (si) AIE? Vorba eroului lui Caragiale: S-o stim si noi!

Daca s-ar da curs acestor trei puncte „nevinovate”, n-ar mai ramane nimic din spiritul si ideile programatice ale AIE. Nu stiu care este dorinta sincera a dlui Lupu - pastrarea Aliantei sau obtinerea fotoliului de presedinte -, dar cu acest „pachet de propuneri” s-a mers prea departe. Drept consecinta, Alianta nu mai are culoarea UE, ci devine rosie. Vineri, in cadrul unei emisiuni de la TV 7, Marian Lupu a recunoscut ca programul PD coincide 95 la suta cu programul PCRM. Care-s cele cinci procente ce-i deosebesc: sacralitatea Papei de la Roma sau existenta vietii pe Marte?

Daca programele PD si PCRM coincid in proportie de 95%, de ce Lupu nu accepta propunerea comunistilor de a forma o coalitie de centru-stanga? E clar de ce: dupa cele intamplate, comunistii nu vor accepta niciodata candidatura lui Lupu la functia de presedinte. Deci, asta il preocupa pe Lupu - fotoliul prezidential ce poate fi obtinut doar in cadrul acestei Aliante. De aceea, Lupu isi permite sa joace dur, sa atace, sa insinueze si chiar sa-i santajeze pe colegii din AIE.

In aceeasi emisiune la TV7, el s-a laudat ca a avut o reactie „dura” la declaratia premierului Vlad Filat vizavi de renuntarea la neutralitatea RM, a lui Mihai Ghimpu despre iesirea din CSI si a lui Iu. Colesnic despre Istoria Romanilor. Se pare ca dl Lupu se informeaza despre declaratiile colegilor sai numai de pe omg.md, fiindca nici Filat nu a spus ca RM renunta la neutralitate, nici Ghimpu - ca RM iese din CSI...

In cadrul aceleiasi emisiuni, Lupu, preluand papagaliceste teza comunistilor despre Republica Moldova „o tara polietnica si multiculturala”, a promis solemn ca nu se vor inchide scoli, gradinite s.a.m.d. Ei, bine, sa lasam scolile si gradinitele, dar ce ne facem cu invatamantul universitar in limba rusa, care produce specialisti ce nu cunosc limba oficiala a statului in care traiesc si activeaza? Acum o luna si ceva, Ucraina, de exemplu, a interzis limba rusa in invatamantul universitar. Noi pentru cine pregatim in limba rusa specialisti cu studii superioare? Este o intrebare nu numai pentru Marian Lupu, ci si pentru ceilalti lideri ai Aliantei.

Cu totul neclare, confuze si chiar insinuante mi s-au parut si aluziile lui Marian Lupu vizavi de scandalul legat de „mafia carnii”. Potrivit liderului PD, de mentinerea schemelor frauduloase la importul de carne si peste s-ar face vinovati reprezentantii altor partide din actualul guvern. Deoarece nu a dat niciun nume concret, gandul te duce la ministrul Agriculturii din partea AMN, Valeriu Cosarciuc, problema importului de carne si peste fiind de competenta acestui minister.

Dar daca nu e vorba despre Cosarciuc, atunci despre cine… se vorbeste in propozitie? Oricum ai suci-o, asemenea afirmatii au un singur rezultat: seamana zazanie in sanul AIE, alimenteaza suspiciunile si neincrederea reciproce. Acestea insa inseamna moartea Aliantei. E oare ceea ce-si doreste Marian Lupu? Atunci, cat a mai ramas ca sa declare si el, ca si comunistii, ca vrea alegeri anticipate?

Este foarte regretabil ca asemenea situatii apar pe ultima suta de metri, acum, cand e nevoie de solidaritate in sanul Aliantei si de nervi tari. Inca o data se adevereste spusa regelui Carol I despre aceea ca romanii nu duc lipsa de spirite inteligente, ci duc lipsa de caractere. Spusa se refera si la Marian Lupu care, chiar daca se considera numai moldovean, tot roman e. Si Marian Lupu ar trebui sa inteleaga ca inrosirea Aliantei nu-i sporeste sansele de a deveni presedinte al R. Moldova.

P.S. Marian Lupu a declarat recent ca el e moldovean si nu va participa la Sarbatoarea Unirii. E treaba si dreptul Domniei sale sa se autoidentifice cum vrea. Nu e nicio problema ca se considera moldovean. Problema e ce fel de moldovean este? Si prin ce se deosebeste el de „moldoveanul” Voronin?
 

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)