Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:11
Abonamente

Opinii & Editoriale 29 Noiembrie 2009, ora 17:26

Marime Font

Marian Lupu inroseste Alianta

Am „frunzarit” toate site-urile si nu am gasit nicaieri un raspuns clar si univoc la intrebarea: ale cui sunt cele „12 principii” din „pachetul lui Marian Lupu”, propuse Partidului Comunistilor din RM pentru votarea presedintelui tarii - ale PD sau (si) ale Aliantei? Intreb aceasta fiindca, daca punem respectivul „pachet de propuneri”...

Am „frunzarit” toate site-urile si nu am gasit nicaieri un raspuns clar si univoc la intrebarea: ale cui sunt cele „12 principii” din „pachetul lui Marian Lupu”, propuse Partidului Comunistilor din RM pentru votarea presedintelui tarii - ale PD sau (si) ale Aliantei? Intreb aceasta fiindca, daca punem respectivul „pachet de propuneri” alaturi cu Declaratia de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), semnata pe 8 august a.c. de catre cei patru lideri ai acesteia, observam ca apar unele… „puncte” noi. Ale cui sunt acestea? Ale PD sau si ale AIE?

Punctul 6 din „pachetul Lupu”, de exemplu, prevede „consolidarea si eficientizarea mecanismelor menite sa asigure drepturile tuturor grupurilor etnice, crearea conditiilor pentru participarea lor activa in viata publica a tarii”. De ce drepturi trebuie sa mai beneficieze grupurile etnice? De limba rusa drept a doua limba de stat si de dreptul de a ocupa functii publice fara a cunoaste limba oficiala a acestui stat? Daca despre aceasta e vorba, spuneti-o, s-o stim si noi, votantii partidelor din AIE. Suntem in drept sa asteptam un raspuns clar si univoc de la Marian Lupu (dar si de la ceilalti lideri ai Aliantei).

Loading...


Punctul 10 din „pachetul Lupu” are toate sansele sa urce pe primul loc in topul celor mai mari balbaieli politice ale anului 2009. Cititi si savurati: „Deideologizarea sistemului educational si abordarea echilibrata a problemei predarii istoriei R. Moldova prin prisma abordarilor stiintifice si a pluralismului de opinie, exprimat prin prisma diversitatii culturale si integrarii sociale si excluderea ingerintelor politice, a subiectivismului stiintific si a ideologizarii voluntariste”.

Mai ceva decat definitia gramaticii din manualul din care invata bietul Trasnea, al lui Creanga! Ce sa insemne, de pilda, afirmatia despre „abordarea echilibrata… prin prisma abordarilor stiintifice si a pluralismului de opinie exprimat prin prisma diversitatii…”? S-o dai in… prisma ma-si de sintaxa a limbii moldovenesti in varianta moldoveanului Lupu! Sau, ce inseamna „excluderea… ideologizarii voluntariste”? Exista adica si o ideologizare nevoluntarista? Am dori sa stim si noi cum arata aceasta si prin ce se deosebeste de „ideologizarea voluntarista”?

Nici punctul 12 din „pachetul Lupu” nu este mai breaz: „Promovarea politicilor indreptate spre consolidarea statalitatii R. Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea tarii”. Astfel, pe langa grelele pacate pe care le au moldovenii, se mai descopera unul - iredentismul! De ce aiuriti, domnilor tovarasi?! Din cate stiu eu, iredentismul este o miscare politica sovina, ai carei partizani urmaresc anexarea la o tara a unor teritorii in care conationalii lor sunt in minoritate. Exista asemenea fenomene in RM? Unde sunt romanii in minoritate - in Moldova sau in Romania?

Ce teritorii se pregatesc acesti moldoveni sovini sa mai anexeze? Poate e vorba de Rusia, caci, deocamdata, acolo moldovenii plecati la munci intr-adevar sunt in minoritate. Sau poate e vorba chiar de propriile teritorii, caci si in ele maine-poimaine moldovenii pot ramane in minoritate? Astfel, nu pot sa nu repet intrebarea: aceste baiguieli… „savante” apartin (numai) PD sau (si) AIE? Vorba eroului lui Caragiale: S-o stim si noi!

Daca s-ar da curs acestor trei puncte „nevinovate”, n-ar mai ramane nimic din spiritul si ideile programatice ale AIE. Nu stiu care este dorinta sincera a dlui Lupu - pastrarea Aliantei sau obtinerea fotoliului de presedinte -, dar cu acest „pachet de propuneri” s-a mers prea departe. Drept consecinta, Alianta nu mai are culoarea UE, ci devine rosie. Vineri, in cadrul unei emisiuni de la TV 7, Marian Lupu a recunoscut ca programul PD coincide 95 la suta cu programul PCRM. Care-s cele cinci procente ce-i deosebesc: sacralitatea Papei de la Roma sau existenta vietii pe Marte?

Daca programele PD si PCRM coincid in proportie de 95%, de ce Lupu nu accepta propunerea comunistilor de a forma o coalitie de centru-stanga? E clar de ce: dupa cele intamplate, comunistii nu vor accepta niciodata candidatura lui Lupu la functia de presedinte. Deci, asta il preocupa pe Lupu - fotoliul prezidential ce poate fi obtinut doar in cadrul acestei Aliante. De aceea, Lupu isi permite sa joace dur, sa atace, sa insinueze si chiar sa-i santajeze pe colegii din AIE.

In aceeasi emisiune la TV7, el s-a laudat ca a avut o reactie „dura” la declaratia premierului Vlad Filat vizavi de renuntarea la neutralitatea RM, a lui Mihai Ghimpu despre iesirea din CSI si a lui Iu. Colesnic despre Istoria Romanilor. Se pare ca dl Lupu se informeaza despre declaratiile colegilor sai numai de pe omg.md, fiindca nici Filat nu a spus ca RM renunta la neutralitate, nici Ghimpu - ca RM iese din CSI...

In cadrul aceleiasi emisiuni, Lupu, preluand papagaliceste teza comunistilor despre Republica Moldova „o tara polietnica si multiculturala”, a promis solemn ca nu se vor inchide scoli, gradinite s.a.m.d. Ei, bine, sa lasam scolile si gradinitele, dar ce ne facem cu invatamantul universitar in limba rusa, care produce specialisti ce nu cunosc limba oficiala a statului in care traiesc si activeaza? Acum o luna si ceva, Ucraina, de exemplu, a interzis limba rusa in invatamantul universitar. Noi pentru cine pregatim in limba rusa specialisti cu studii superioare? Este o intrebare nu numai pentru Marian Lupu, ci si pentru ceilalti lideri ai Aliantei.

Cu totul neclare, confuze si chiar insinuante mi s-au parut si aluziile lui Marian Lupu vizavi de scandalul legat de „mafia carnii”. Potrivit liderului PD, de mentinerea schemelor frauduloase la importul de carne si peste s-ar face vinovati reprezentantii altor partide din actualul guvern. Deoarece nu a dat niciun nume concret, gandul te duce la ministrul Agriculturii din partea AMN, Valeriu Cosarciuc, problema importului de carne si peste fiind de competenta acestui minister.

Dar daca nu e vorba despre Cosarciuc, atunci despre cine… se vorbeste in propozitie? Oricum ai suci-o, asemenea afirmatii au un singur rezultat: seamana zazanie in sanul AIE, alimenteaza suspiciunile si neincrederea reciproce. Acestea insa inseamna moartea Aliantei. E oare ceea ce-si doreste Marian Lupu? Atunci, cat a mai ramas ca sa declare si el, ca si comunistii, ca vrea alegeri anticipate?

Este foarte regretabil ca asemenea situatii apar pe ultima suta de metri, acum, cand e nevoie de solidaritate in sanul Aliantei si de nervi tari. Inca o data se adevereste spusa regelui Carol I despre aceea ca romanii nu duc lipsa de spirite inteligente, ci duc lipsa de caractere. Spusa se refera si la Marian Lupu care, chiar daca se considera numai moldovean, tot roman e. Si Marian Lupu ar trebui sa inteleaga ca inrosirea Aliantei nu-i sporeste sansele de a deveni presedinte al R. Moldova.

P.S. Marian Lupu a declarat recent ca el e moldovean si nu va participa la Sarbatoarea Unirii. E treaba si dreptul Domniei sale sa se autoidentifice cum vrea. Nu e nicio problema ca se considera moldovean. Problema e ce fel de moldovean este? Si prin ce se deosebeste el de „moldoveanul” Voronin?
 

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 08:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:48

Dr. Virgil Musta (Timișoara), 13 sfaturi pentru medicii de familie. „Avem nevoie de eroi, nu de martiri”

Dr. Virgil Musta (Timișoara), 13 sfaturi pentru medicii de familie. „Avem nevoie de eroi, nu de martiri”

Iată ce scrie dr. Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, scrie, pe grupul City Doctors:

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 7 Aprilie 2020, ora: 07:28

(7 aprilie 2009) Astăzi de împlinesc 11 ani de la „Revoluţia Twitter”

În seara de 6 aprilie 2009, mii de tineri s-au adunat în centrul Chişinăului, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Ei s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare. Protestul a fost numit "Revoluţia Twitter" şi a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Aprilie 2020, ora: 07:17

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

Nu este clar dacă o persoană infectată care vorbește spre noi fără mască ne poate infecta, dar este o ipoteză plauzibilă, spun unii cercetători.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 07:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Aprilie 2020, ora: 06:58

Dodon decide dacă este situație excepțională sau nu. Expert despre amânare alegerilor prezidențiale: „depinde de situația epidemiologică din țară”

Dodon decide dacă este situație excepțională sau nu. Expert despre amânare alegerilor prezidențiale: „depinde de situația epidemiologică din țară”

„Ideea că alegerile prezidențiale sau orice alegeri pot fi amânate pe timp de pandemie nu este o invenție de-a Președintelui Dodon. Nu am să uit ziua, și Facebook o să-mi reamintească, când am sugerat celor interesați să citească atent legea din 2004 privind situații...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Aprilie 2020, ora: 06:11

ALERTĂ LA MATERNITATE. 10 nou născuți confirmați cu COVID-19

ALERTĂ LA MATERNITATE. 10 nou născuți confirmați cu COVID-19

Procesarea testelor pentru nou-născuții de la maternitatea Odobescu, parte a Spitalului Municipal Timișoara, a dus la confirmarea a informației că 10 bebeluși sunt infectați cu noul coronavirus. Conform primelor informații obținute de presa locală, cei mai mulți dintre ei sunt la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Aprilie 2020, ora: 04:07

Hidroxiclorochina - BUNĂ sau REA pentru COVID-19. TOT ce TREBUIE să știi

Hidroxiclorochina - BUNĂ sau REA pentru COVID-19. TOT ce TREBUIE să știi

Specialiștii au stabilit răspunsurile mai multor întrebări legate de hidroxiclorochină, ca tratament pentru COVID-19. Iată ce ar trebui să știți.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Aprilie 2020, ora: 03:04

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 7 APRILIE 2020. LEII POT FI DEZAMĂGIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 7 APRILIE 2020. LEII POT FI DEZAMĂGIȚI

Horoscopul zilei de 7 aprilie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 7 aprilie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 7 aprilie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 20:05

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:33

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică, s-a răzgândit în ceea ce privește creșterea nivelului de radioactivitate după incendiul izbucnit în pădurea de la Cernobîl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:28

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:07

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:00

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

Procuratura Generală oferă detalii din „dosar al interceptărilor” după ce o investigație a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile ar fi fost interceptați și filați ilegal, informează tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 15:06

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)