Ultima oră

Marian Lupu: Integrarea Europeană ESTE strâns legată de REFORMA justiţiei

În cadrul conferinţei, PG, Valeriu Zubco, l-a informat pe Marian Lupu despre etapele de formare şi activitatea organelor Procuraturii naţionale, realizările şi obiectivele de viitor. V. Zubco a menţionat că instituţia pe care o reprezintă depune eforturi susţinute privind implementarea practicilor, a tehnicilor moderne şi inovatoare de investigare, sporirea rolului procurorului în cadrul procesului penal, promovarea reformelor în justiţie.

În context, şeful interimar al statului a specificat că evenimentul în cauză este o ocazie extraordinară pentru a impulsiona comunicarea între instituţiile participante la realizarea normelor de drept, din diferite state. Iar obiectivul este de a contribui, prin consolidarea cooperării, la prevenirea şi combaterea criminalităţii în general, precum şi a unor asemenea flageluri cum sînt corupţia, spălarea banilor, traficul de fiinţe umane şi de droguri, crima organizată şi cea transfrontalieră.

Marian Lupu a relevat că integrarea europeană, principalul nostru deziderat, este strîns legată de reforma justiţiei. De aceea, preocuparea pentru eradicarea fenomenelor compromiţătoare, care pot pune în pericol însăşi realizarea acestei sarcini primordiale, trebuie să fie constantă. Preşedintele interimar Marian Lupu a menţionat rolul-cheie pe care îl are procuratura în procesul de organizare şi funcţionare a justiţiei într-o societate democratică. El şi-a exprimat respectul faţă de organele procuraturii, faţă de cei care practică profesia de procuror şi îşi îndeplinesc cu toată responsabilitatea sarcinile deloc uşoare ce le revin.

Marian Lupu a specificat că, pentru a avea o justiţie modernă, europeană, este necesar să avem un sistem de bune practici, de norme deontologice nu numai prescrise, dar şi asumate de toate corpurile profesionale implicate. De asemenea, mai avem nevoie, nu în ultimul rînd, de conştientizarea, de către fiecare participant la actul de înfăptuire a justiţiei, a rolului deosebit de responsabil care ii revine în acest proces. Toate acestea presupun, înainte de toate, o schimbare de mentalitate, ceea ce, a punctat Marian Lupu, este mult mai dificil de realizat decît să operezi schimbări în legislaţie sau să înfiinţezi instituţii noi.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *