Opinii și Editoriale

Marian Lupu intelege, dar nu intelege

Joi, fostul spicher Marian Lupu a dat de inteles jurnalistilor ca ar face disidenta in PCRM si ca multe dintre opiniile sale difera de cele ale formatiunii pe listele careia a fot ales deputat. Astfel, el a tot repetat, cu referire la amanarea procedurii de alegere a sefului statului, ca „sunt motive necunoscute de mine”. Totodata, declaratiile sale – aparent mai „democratice” decat ale colegilor sai de partid – ar putea fi un punct de pornire pentru desemnarea lui in calitate de candidat la functia de presedinte al RM.

Amanarea votarii. Decizia de astazi probabil vine sa obtina timp suplimentar pentru a incerca continuarea discutiilor, negocierilor, poate o incercare de a se ajunge la negocieri veritabile. Negocieri veritabile sunt, din punctul meu de vedere, negocieri transparente, cand subiectele fundamentale sunt puse pe masa, cand se discuta la nivel partid-partid, cand nu se incearca, nici pe de o parte, nici pe de alta parte, sa se mearga pe calea de santaj politic sau corupere politica deoarece problema este grava.

Conditiile Opozitiei. Cred ca mai sunt cu siguranta niste dedesubturi in aceasta situatie. Haideti sa nu uitam, si mie imi pare nitel straniu, pe de o parte, toate conditiile sunt fixate in rezolutiile adoptate de APCE si Parlamentul European, pe de alta parte, l-am auzit si pe dl ?urcan, vicepresedintele parlamentului, care a sustinut acelasi lucru, zicand ca putem sa ne miscam pe baza acestui document, dar din anumite motive necunoscute de mine, lucrurile nu se misca.

Posibilul prim-ministru. Exista trei preconditii pentru a accepta functia de prim-ministru, de fapt trei principii: componenta profesionista a cabinetului de ministri; oferirea unei sustineri politice pentru actiunile si programele propuse de acest cabinet si modul de functionare si de interconexiune intre cele doua, dimensiunea profesionala-guvernul cu dimensiunea politica-parlamentul.

Functia presedinte. Totul depinde de compatibilitatea de valori si principii pe care le promoveaza o persoana sau alta si in ce masura aceste principii sunt compatibile cu cele ale tuturor deputatilor din toate partidele reprezentate in parlament.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *