Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Comentariu 22 Aprilie 2014, ora 06:34    Din editia print

Marime Font

Marile bucurii

Așa începe titlul celei mai recente cărţi scrise de Augustin Cupșa, care a citit la ultima ședință a cenaclului Republica, întâlnire realizată cu sprijinul Platformei Unioniste Acțiunea 2012: Marile bucurii și marile tristeți, apărută anul trecut la Editura Trei. 

 
 
 

Renumele lui Augustin printre scriitorii tineri nu e întâmplător. Lectura lui a prins auditoriul. Minimaliste, fără greșeli, cu un umor bine camuflat în situații aparent banale, prozele lui au cucerit publicul. Perspectivele nu se răsturnau zgomotos, cum se mai practică în proza scrisă, ci imaginea se deforma simplu și aproape pe neobservate prin imposibilitatea personajelor de a comunica, prin complexe și frustrări, prin observații foarte fine, pe care Augustin Cupșa le-a redat cu un talent cinematografic atât de ascuțit, încât sunt sigură că o cameră de hotel descrisă de el arăta în mințile ascultătorilor exact așa cum își dorește scriitorul. Nu lăsa loc să pui sau să adaugi, să te abați dintr-o parte în alta și să te trezești în altă lume decât cea a personajelor lui.

Însă nu doar lectura scriitorului și scenaristului Augustin Cupșa (hai, totuși să spunem, spre deliciul cititorului, și a psihiatrului) ne-a făcut o mare bucurie, ci și evenimentul de peste drum. Dacă noi ne-am adunat, cum se știe, la Biblioteca Naţională, peste drum, la Muzeul Naţional de Artă - prin bunăvoința directorului Tudor Zbârnea și strădaniile curatoarelor Roxana Gamarț și Adina Zorzini - a avut loc vernisajul unui artist basarabean stabilit în București.Roman Tolici e un artist care are foarte multe de spus. Și pentru asta se folosește în primul rând de imagini. E un paradox în picturile sale: vorbește despre timp folosind spațiul, despre moarte - prin imagini pline de viață, prin scanări ale cotidianului. E suficient să vezi lucrările expuse acum la Chișinău ca să înțelegi că totul, nu doar imaginea, se schimbă de la o secundă la alta. Secvențe din cotidian, surprinse între două sau mai multe mişcări, sau marile treceri - ca nunta și moartea - redate printr-o singură secvență.

După ce am văzut expoziţia lui Roman Tolici, am intrat pe site-ul personal al artistului și mi-am dat seama că Ceremoniile nu îmi ajung. Vreau să văd și celelalte lucrări. Grupajele, lucrate în serii, vorbesc împreună. Duc o poveste dintr-un tablou în altul. Există și personaje care se repetă: fetița - de exemplu, dar și personaje imaginate care fac trecerea în serii complete, cum e șarpele uriaș și roșu din Sweet nightmares.

Ceremoniile vor fi la Muzeu până pe 24 aprilie. Încă mai aveți timp să vedeți lumea prin ochii artistului Roman Tolici, cunoscut și apreciat nu doar în România, dar care – spre încântarea noastră – și-a pornit căutările din Ghetlova, raionul Orhei.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul