Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Internațional 26 August 2011, ora 10:03    Din editia print

Marius Lazurca: Astăzi, raporturile dintre România şi R. Moldova sunt excelente

Marime Font

- Excelenţă, ce semnificaţie are pentru România declararea Independenţei Republicii Moldova? 

- Îmi permiteţi să încep printr-o mărturisire. Am fost pentru prima dată în ceea ce urma să devină Republica Moldova cu doar câteva săptămâni înainte de declararea Independenţei. Providenţa a vrut să fac parte dintr-o expediţie studenţească în stânga Prutului, pe urmele antropologului român Dimitrie Gusti, cel care, în anii ’30 ai secolului trecut, cercetase etnografic satul Cornova. Ei bine, am putut trăi ajunul zilelor Independenţei la Cornova, în mijlocul românilor basarabeni, în mintea şi sufletul cărora credeam că pot desluşi, încă pe atunci, setea unei mai mari libertăţi şi nevoia unei mai depline afirmări de sine. Am fost găzduit de directorul şcolii din comună, o persoană vrednică şi generoasă, căreia îi port încă cea mai vie recunoştinţă. Şi nu-mi iese din minte surpriza pe care simţeam că o trăim împreună: de a descoperi că vorbim aceeaşi limbă şi că împărtăşim, în fond, un univers istoric, moral şi psihologic în bună măsură comun. Momentul propriu-zis al declarării Independenţei m-a găsit în Ţară, unde am putut fi martorul entuziasmului general. Postul public de televiziune retransmitea în direct programele televiziunii de la Chişinău, aşa încât se poate spune că întreaga Românie a respirat la unison cu basarabenii care cereau cu putere deputaţilor primului Parlament să ia act de voinţa lor de independenţă, suveranitate, democraţie şi adevăr. Îndrăznesc să spun că bucuria acelor zile a fost egal împărtăşită în dreapta şi stânga Prutului, iar dovada peremptorie e dată de faptul că Parlamentul României a recunoscut Declaraţia de Independenţă unanim şi aproape concomitent cu producerea ei. Istoria raporturilor bilaterale din ultimii 20 de ani e, pe de-o parte, ştiută, pe de altă parte, prea complexă pentru a o rezuma aici şi acum. Mă voi mărgini să spun că România a rămas fidelă gestului de recunoaştere imediată a Declaraţiei de Independenţă. Am fost alături de Republica Moldova, cu loialitate şi consecvenţă, pe tot parcursul acestor ani. Pentru a vă da un singur exemplu: insistenţa cu care am promovat şi vom continua să susţinem cauza limbii române în Republica Moldova este, în fond, tot o dovadă de fidelitate neclintită faţă de litera şi spiritul Declaraţiei de Independenţă. Credinţa mea este că actul din 27 august 1991 este unul profund european şi că Declaraţia de Independenţă este cel mai bun temei al aspiraţiei de integrare europeană a Republicii Moldova. Să ne amintim că Declaraţia aminteşte de „procesele ireversibile care au loc în Europa”, că vorbeşte despre „democratizare, afirmare a libertăţii”, „de edificare a statului de drept şi de trecere la economia de piaţă”, valori intrinseci ale procesului de europenizare prin care trece acum Republica Moldova. În concluzie, convingerea mea e că procesul de europenizare a Republicii Moldova va fi cu atât mai eficient cu cât va fi mai fidel Declaraţiei de Independenţă din 27 august 1991.

- Cum apreciaţi stadiul relaţiilor bilaterale?

- Raporturile dintre România şi Republica Moldova sunt în momentul de faţă excelente. Aş îndrăzni să cred că, dacă vom reuşi să menţinem vreme de câţiva ani ritmul şi substanţa actuale ale dialogului nostru, raporturile dintre noi vor atinge nivelul de maturitate care ne va permite să abordăm şi să depăşim toate eventualele restanţe acumulate în cei 20 de ani de istorie diplomatică. O să vă dau doar câteva exemple. Lucrăm acum împreună cu partenerii de la Chişinău la câteva dosare de importanţă strategică pentru Republica Moldova – cel mai cunoscut publicului larg fiind conectarea ţării dumneavoastră, prin România, la spaţiul energetic european. Integrarea Republicii Moldova în acest spaţiu va fi o confirmare simbolică a vocaţiei europene a ţării şi o bază solidă pentru o securitate energetică reală. Un al doilea exemplu la care m-aş opri este cel al şedinţei comune a celor două guverne, practică europeană comună, pe care România o pune în aplicare de mai mulţi ani împreună cu Ungaria şi Italia. În acord cu autorităţile de la Chişinău, ne-am propus să avem o primă asemenea şedinţă comună de guvern în toamna acestui an. Republica Moldova să fructifice deplin, prin Strategia Dunării, statutul său de ţară dunăreană şi să valorifice, pe lângă Parteneriatul Estic, şi acest instrument de reformă şi modernizare, în sens european. Sigur, exemplele acestea reprezintă noutăţi ale relaţiei bilaterale. Totuşi, aş sublinia că, în paralel, continuăm şi, uneori, ameliorăm câteva din lucrurile pe care le facem de ani buni. Bursele pentru studenţi şi doctoranzi, de pildă, care, începând cu anul precedent, au devenit de două ori mai numeroase. Comparaţia dintre cele 5000 de burse pe care le oferă România şi cele doar câteva sute pe care le pun la dispoziţie alţi parteneri strategici ai Republicii Moldova mă scuteşte de comentarii suplimentare.

Loading...


- Ce semnificaţie are aducerea steagului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Chişinău chiar de Ziua Naţională a Republicii Moldova?

- Vedeţi dumneavoastră, vorbim adesea şi, desigur, cu toată îndreptăţirea despre faptul că România şi Republica Moldova împărtăşesc aceeaşi limbă, aceeaşi cultură şi aceeaşi istorie. (Îmi face plăcere să-mi amintesc faptul că Declaraţia de Independenţă evocă explicit aceste elemente esenţiale ale comunităţii noastre.) Ei bine, cred că există puţine simboluri materiale ale legăturii fundamentale dintre noi mai grăitoare decât stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare. Poate doar manuscrisele eminesciene să evoce în minţile şi inimile românilor din dreapta şi stânga Prutului sentimente la fel de puternice de comuniune. Figura marelui voievod a dominat întreaga istorie a românilor şi a întemeiat evenimentele ei cele mai glorioase. Acesta este, prin urmare, sensul prezenţei stindardului lui Ştefan cel Mare la Chişinău: un exemplu viu a ceea ce ne leagă, un simbol al responsabilităţilor pe care le împărtăşim şi o garanţie a destinului nostru comun.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)