Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Internațional 15 Martie 2011, ora 05:12    Din editia print

AmbasadoriMarius Lazurca: „Nu m-am născut, precum Athena, din ţeasta lui Zeus”

Marime Font
Imagini: 2

Pe 15 martie este ziua de naştere a lui Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova. Tot în luna martie, anul trecut, ambasadorul român şi-a început misiunea la Chişinău.

Sosirea sa a fost primită cu mare interes de către opinia publică din R. Moldova, care aştepta de aproape un an venirea unui nou ambasador, după plecarea la 8 aprilie 2010 a ambasadorului precedent, declarat „persona non grata” de către regimul Voronin.

Încă înainte de numirea în funcţie a lui Marius Lazurca, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a spus că „în portretul-robot al noului ambasador al României în R. Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală”, pentru că „elitele din R. Moldova sunt foarte sensibile la această dimensiune”.


Un intelectual veritabil

Într-adevăr, noul ambasador al României are această dimensiune, fiind unul dintre tinerii intelectuali remarcabili ai României. Înainte de a veni la Chişinău, Marius Gabriel Lazurca a fost ambasador la Vatican, unul dintre posturile diplomatice din lume unde, bineînţeles, dimensiunea intelectuală contează. 
Ambasadorul României şi-a început traseul intelectual prin studii strălucite: 2003 - Doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne; 1996 - Licenţa în litere (franceza-română), Universitatea de Vest-Timişoara; 1995 - Master în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne; 1994 - Licenţa în literatură comparată la Universitatea Paris IV-Sorbonne; Elev al Ecole Normale Supérieure; Alumnus al New Europe College, Bucureşti; Fellow al Open Society Institute, Bucureşti. 

Marius Lazurca are o activitate intelectuală susţinută, fiind autorul a numeroase volume, traduceri, recenzii, lucrări ştiinţifice. Între acestea, „Politici publice regionale”, Arad, Hartmann, 2005 (volum bilingv rom/engl.); 2005 - „Arad’s cultural strategy. The reformation of a cultural system in Romania”, în The Arts, politics and change, Amsterdam, Boekmanstudies; 2004 - „Anthropologie du corps dans le monde romain sous le Haut Empire”, Lille, ANRT; 2004 - „In the Waiting Room of the Euroopean Union”, în Praesens, Budapest, 2/2004; 2001 - „Zeul absent. Literatură şi iniţiere la Mircea Eliade”, Timişoara, Editura Universităţii de Vest; 1996 - „Invenţia trupului”, Bucureşti, Anastasia.

O familie frumoasă

Marius Lazurca, timişorean, în vârstă de 40 de ani, este căsătorit cu Mirela, de profesie medic. Cei doi soţi au împreună şase copii: Vladimir, Olga, Matei, Toma, Theodora şi Sebastian. Fireşte, ambasadorul român şi-a adus şi familia la post, iar patru dintre copii sunt elevii unei şcoli din Chişinău, ceilalţi doi nefiind încă de vârstă şcolară.
După cum îi place să spună, Marius Lazurca „s-a topit” în peisajul basarabean. Copiii sunt la o şcoală din Chişinău, iar familia Lazurca frecventează săptămânal o biserică ortodoxă din capitală. În ciuda programului extrem de încărcat, familia Lazurca reuşeşte să ajungă şi la spectacolele de teatru sau concertele din Chişinău. Copiii se duc la patinoarul din capitală şi aşteaptă venirea primăverii pentru a se juca în frumoasele parcuri chişinăuiene. Alla, o moldoveancă din Chişinău, o ajută pe doamna Mirela Lazurca să se ocupe de numeroasa familie.

Un an de realizări fără precedent

Primul an de mandat în R. Moldova al lui Marius Gabriel Lazurca a înregistrat o dezvoltare spectaculoasă a relaţiilor dintre statele de pe ambele maluri ale Prutului. Între realizări, putem menţiona deschiderea consulatelor generale ale României la Bălţi şi Cahul. Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a dinamizat activitatea, luând măsuri pentru optimizarea fluxului de solicitanţi de servicii consulare.
Pe 29.09.2010 s-a inaugurat activitatea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău. Pentru tinerii din R. Moldova, în anul şcolar şi universitar 2010-2011, România a dublat numărul de burse oferite în învăţământul de stat. Anul care a trecut a marcat şi semnarea Acordului de mic trafic de frontieră, care permite cetăţenilor R. Moldova domiciliaţi la o distanţă de cel mult 30 km de Prut să obţină permise de mic trafic. În toamna lui 2010 s-a semnat la Bucureşti Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.
Un document important încheiat la nivel înalt este „Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova”, semnat la Bucureşti, în luna aprilie 2010. Parlamentele celor două state au ratificat Acordul interguvernamental privind un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane euro oferit de România R. Moldova. În total, în anul 2010, între România şi R. Moldova s-au semnat 22 de documente oficiale din cele mai diferite domenii - de la protocolul între cele două parlamente până la acordul pentru reabilitarea cu sprijin românesc a Centrului de Transfuzie de la Cahul.
Misiunea diplomatică a României a avut permanent în vedere asistenţa pentru dezvoltare acordată R. Moldova. Diplomaţii din subordinea lui Lazurca au lucrat la proiecte cum ar fi Acordul de asistenţă pentru Recensământul General Agricol, în valoare de 500.000 euro, sau proiectul-pilot Asigurarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roşu, raionul Cahul, în valoare de 500.000 euro.

Împreună în Europa

Una dintre principalele preocupări ale ambasadorului Marius Gabriel Lazurca şi, fireşte, ale întregii diplomaţii româneşti o constituie integrarea europeană a R. Moldova. De altfel, acest obiectiv este declarat ca prioritar pentru politica externă a României.
În acest scop, la iniţiativa României, alături de Franţa, la care au aderat apoi şi alte state membre UE, s-a constituit „Grupul de Sprijin pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova”.
Grupul a avut deja trei reuniuni, la Bruxelles, Luxemburg şi Chişinău. Reuniunea din capitala R. Moldova, din 30 septembrie 2010, a fost cea mai importantă consfătuire internaţională găzduită de oraşul Chişinău. Au participat reprezentanţii a 24 de state membre UE, dintre care nouă au fost reprezentate la nivel de ministru de Externe. De asemenea, a fost prezent şi Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere. Evenimentul a marcat o solidarizare fără precedent a statelor UE faţă de guvernarea democratică şi pro-europeană de la Chişinău.

La mulţi ani, domnule ambasador!

Îi urăm cu ocazia zilei de naştere - dar şi la împlinirea unui an de activitate la Chişinău - mulţi ani fericiţi lui Marius Lazurca. De asemenea, îi urăm să înregistreze cât mai multe succese în cooperarea dintre cele două maluri ale Prutului, precum şi în ce priveşte activitatea diplomatică de susţinere a parcursului european al R. Moldova. 
Totodată, îi dorim o şedere cât mai plăcută, împreună cu familia, în oraşul Chişinău, de care spune că s-a ataşat atât de mult.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)