Astăzi 16 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 15:01
Abonamente

Internațional 15 Martie 2011, ora 05:12    Din editia print

AmbasadoriMarius Lazurca: „Nu m-am născut, precum Athena, din ţeasta lui Zeus”

Marime Font
Imagini: 2

Pe 15 martie este ziua de naştere a lui Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova. Tot în luna martie, anul trecut, ambasadorul român şi-a început misiunea la Chişinău.

Sosirea sa a fost primită cu mare interes de către opinia publică din R. Moldova, care aştepta de aproape un an venirea unui nou ambasador, după plecarea la 8 aprilie 2010 a ambasadorului precedent, declarat „persona non grata” de către regimul Voronin.

Încă înainte de numirea în funcţie a lui Marius Lazurca, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a spus că „în portretul-robot al noului ambasador al României în R. Moldova trebuie să intre şi o anumită anvergură intelectuală”, pentru că „elitele din R. Moldova sunt foarte sensibile la această dimensiune”.

Loading...


Un intelectual veritabil

Într-adevăr, noul ambasador al României are această dimensiune, fiind unul dintre tinerii intelectuali remarcabili ai României. Înainte de a veni la Chişinău, Marius Gabriel Lazurca a fost ambasador la Vatican, unul dintre posturile diplomatice din lume unde, bineînţeles, dimensiunea intelectuală contează. 
Ambasadorul României şi-a început traseul intelectual prin studii strălucite: 2003 - Doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne; 1996 - Licenţa în litere (franceza-română), Universitatea de Vest-Timişoara; 1995 - Master în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbonne; 1994 - Licenţa în literatură comparată la Universitatea Paris IV-Sorbonne; Elev al Ecole Normale Supérieure; Alumnus al New Europe College, Bucureşti; Fellow al Open Society Institute, Bucureşti. 

Marius Lazurca are o activitate intelectuală susţinută, fiind autorul a numeroase volume, traduceri, recenzii, lucrări ştiinţifice. Între acestea, „Politici publice regionale”, Arad, Hartmann, 2005 (volum bilingv rom/engl.); 2005 - „Arad’s cultural strategy. The reformation of a cultural system in Romania”, în The Arts, politics and change, Amsterdam, Boekmanstudies; 2004 - „Anthropologie du corps dans le monde romain sous le Haut Empire”, Lille, ANRT; 2004 - „In the Waiting Room of the Euroopean Union”, în Praesens, Budapest, 2/2004; 2001 - „Zeul absent. Literatură şi iniţiere la Mircea Eliade”, Timişoara, Editura Universităţii de Vest; 1996 - „Invenţia trupului”, Bucureşti, Anastasia.

O familie frumoasă

Marius Lazurca, timişorean, în vârstă de 40 de ani, este căsătorit cu Mirela, de profesie medic. Cei doi soţi au împreună şase copii: Vladimir, Olga, Matei, Toma, Theodora şi Sebastian. Fireşte, ambasadorul român şi-a adus şi familia la post, iar patru dintre copii sunt elevii unei şcoli din Chişinău, ceilalţi doi nefiind încă de vârstă şcolară.
După cum îi place să spună, Marius Lazurca „s-a topit” în peisajul basarabean. Copiii sunt la o şcoală din Chişinău, iar familia Lazurca frecventează săptămânal o biserică ortodoxă din capitală. În ciuda programului extrem de încărcat, familia Lazurca reuşeşte să ajungă şi la spectacolele de teatru sau concertele din Chişinău. Copiii se duc la patinoarul din capitală şi aşteaptă venirea primăverii pentru a se juca în frumoasele parcuri chişinăuiene. Alla, o moldoveancă din Chişinău, o ajută pe doamna Mirela Lazurca să se ocupe de numeroasa familie.

Un an de realizări fără precedent

Primul an de mandat în R. Moldova al lui Marius Gabriel Lazurca a înregistrat o dezvoltare spectaculoasă a relaţiilor dintre statele de pe ambele maluri ale Prutului. Între realizări, putem menţiona deschiderea consulatelor generale ale României la Bălţi şi Cahul. Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a dinamizat activitatea, luând măsuri pentru optimizarea fluxului de solicitanţi de servicii consulare.
Pe 29.09.2010 s-a inaugurat activitatea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău. Pentru tinerii din R. Moldova, în anul şcolar şi universitar 2010-2011, România a dublat numărul de burse oferite în învăţământul de stat. Anul care a trecut a marcat şi semnarea Acordului de mic trafic de frontieră, care permite cetăţenilor R. Moldova domiciliaţi la o distanţă de cel mult 30 km de Prut să obţină permise de mic trafic. În toamna lui 2010 s-a semnat la Bucureşti Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.
Un document important încheiat la nivel înalt este „Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova”, semnat la Bucureşti, în luna aprilie 2010. Parlamentele celor două state au ratificat Acordul interguvernamental privind un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane euro oferit de România R. Moldova. În total, în anul 2010, între România şi R. Moldova s-au semnat 22 de documente oficiale din cele mai diferite domenii - de la protocolul între cele două parlamente până la acordul pentru reabilitarea cu sprijin românesc a Centrului de Transfuzie de la Cahul.
Misiunea diplomatică a României a avut permanent în vedere asistenţa pentru dezvoltare acordată R. Moldova. Diplomaţii din subordinea lui Lazurca au lucrat la proiecte cum ar fi Acordul de asistenţă pentru Recensământul General Agricol, în valoare de 500.000 euro, sau proiectul-pilot Asigurarea cu apă potabilă a locuitorilor satului Roşu, raionul Cahul, în valoare de 500.000 euro.

Împreună în Europa

Una dintre principalele preocupări ale ambasadorului Marius Gabriel Lazurca şi, fireşte, ale întregii diplomaţii româneşti o constituie integrarea europeană a R. Moldova. De altfel, acest obiectiv este declarat ca prioritar pentru politica externă a României.
În acest scop, la iniţiativa României, alături de Franţa, la care au aderat apoi şi alte state membre UE, s-a constituit „Grupul de Sprijin pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova”.
Grupul a avut deja trei reuniuni, la Bruxelles, Luxemburg şi Chişinău. Reuniunea din capitala R. Moldova, din 30 septembrie 2010, a fost cea mai importantă consfătuire internaţională găzduită de oraşul Chişinău. Au participat reprezentanţii a 24 de state membre UE, dintre care nouă au fost reprezentate la nivel de ministru de Externe. De asemenea, a fost prezent şi Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere. Evenimentul a marcat o solidarizare fără precedent a statelor UE faţă de guvernarea democratică şi pro-europeană de la Chişinău.

La mulţi ani, domnule ambasador!

Îi urăm cu ocazia zilei de naştere - dar şi la împlinirea unui an de activitate la Chişinău - mulţi ani fericiţi lui Marius Lazurca. De asemenea, îi urăm să înregistreze cât mai multe succese în cooperarea dintre cele două maluri ale Prutului, precum şi în ce priveşte activitatea diplomatică de susţinere a parcursului european al R. Moldova. 
Totodată, îi dorim o şedere cât mai plăcută, împreună cu familia, în oraşul Chişinău, de care spune că s-a ataşat atât de mult.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 16 Iulie 2020, ora: 14:55

Republica Moldova – cel mai mare beneficiar de fonduri europene din Vecinătatea Estică. România - principalul partener al RM

Republica Moldova – cel mai mare beneficiar de fonduri europene din Vecinătatea Estică. România - principalul partener al RM

De la Independența Republicii Moldova din 27 august 1991 până în prezent, Uniunea Europeană împreună cu statul român au dat dovadă de unitate prin faptul că au adus un aport semnificativ de circa 4 miliarde de euro, dintre care aproape 2 miliarde de euro fiind...

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 16 Iulie 2020, ora: 11:01

FDA a luat o decizie cu privire la dispozitivul de încălzire a tutunului. Acesta a obținut statutul de produs cu risc redus

FDA a luat o decizie cu privire la dispozitivul de încălzire a tutunului. Acesta a obținut statutul de produs cu risc redus

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a autorizat comercializarea dispozitivului de încălzire a tutunului ca produs din tutun cu risc modificat. În urma deciziei anunțate de FDA, compania Philip Morris International a anunțat următorii pași, care...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 10:45

Cele mai BUNE bune remedii pentru arsuri solare

Cele mai BUNE bune remedii pentru arsuri solare

Arsurile solare dor, uneori chiar foarte rău. Pentru că în fiecare an îţi promiţi că asta este ultima dată când mai faci greşeala de a sta la plajă fără măsură, ne-am decis să te ajutăm cu o listă cu lucruri pe care le poţi face pentru a mai scăpa de suferinţa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 10:38

Consumul de pește ar putea ajuta la protejarea creierului de poluarea aerului

Consumul de pește ar putea ajuta la protejarea creierului de poluarea aerului

 Consumul de pește protejează creierul de aerul poluat, sugerează noi cercetări. Oamenii de știință susțin că una-două porții pe săptămână de pește sau crustacee ajută oamenii în vârstă să inverseze efectele poluării asupra creierului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2020, ora: 09:58

Cetățenii R. Moldova nu pot intra în Bulgaria până la 31 iulie

Cetățenii R. Moldova nu pot intra în Bulgaria până la 31 iulie

 Ambasada Republicii Moldova în Republica Bulgaria informează că, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei din 15 iulie, intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă până la 31 iulie...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2020, ora: 09:51

Noi decese cauzate de coronavirus în Moldova. Bilanțul total ajunge la 662

Noi decese cauzate de coronavirus în Moldova. Bilanțul total ajunge la 662

Ministerul Sănătății informează despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19: Deces 660: Bărbat de 65 ani, din raionul Drochia. Internat la data de 3 iulie, la Spitalul Raional Drochia. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. III. Deces 661: Femeie de 51 ani,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 16 Iulie 2020, ora: 09:45

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 09:43

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2020, ora: 09:01 de George Mărzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Iulie 2020, ora: 08:45

Amestecul natural din trei PLANTE care îţi curăţă plămânii. Şi tu le ai în casă!

Amestecul natural din trei PLANTE care îţi curăţă plămânii. Şi tu le ai în casă!

Chiar dacă fumezi sau te-ai lăsat de curând de fumat, plămânii tăi sunt încărcaţi cu materii toxice care provin din ţigări. În cele ce urmează îţi prezentăm un remediu puternic şi eficient care te va ajuta să îţi cureţi plămânii de gudron...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2020, ora: 08:27

Belarus / Contracandidații lui Lukașenko la președinție sunt excluși din cursa electorală și arestați

Belarus / Contracandidații lui Lukașenko la președinție sunt excluși din cursa electorală și arestați

Viitoarele alegeri prezidențiale din Belarus sunt anticipate de arestarea contracandidaților președintelui și reprimarea protestelor.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 16 Iulie 2020, ora: 08:25

Alertă maximă la Tokyo din cauza epidemiei de coronavirus

Alertă maximă la Tokyo din cauza epidemiei de coronavirus

 Autorităţile nipone au instituit cel mai înalt nivel de alertă pentru coronavirus la Tokyo în urma unei recrudescenţe a cazurilor de contaminări cu SARS-CoV-2, a avertizat miercuri guvernatoarea capitalei nipone Yuriko Koike, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Iulie 2020, ora: 08:21

Peste 100 de arestări în Rusia după o manifestaţie a opozanţilor

Peste 100 de arestări în Rusia după o manifestaţie a opozanţilor

 Peste 100 de persoane au fost arestate miercuri seară, după o acţiune a opoziţiei în centrul Moscovei, potrivit ONG-ului OVD-Info, care este specializat în monitorizarea manifestaţiilor în Rusia, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 16 Iulie 2020, ora: 08:09

Turcia:7 morţi în prăbuşirea unui avion de recunoaştere în estul ţării

Turcia:7 morţi în prăbuşirea unui avion de recunoaştere în estul ţării

 Şapte membri ai serviciilor de securitate au fost ucişi în accidentul unui avion de recunoaştere prăbuşit în provincia Van, din estul Turciei, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu, citând un anunţ făcut, joi, de ministrul de Interne.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 16 Iulie 2020, ora: 08:06

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 16 Iulie 2020, ora: 08:04

Prognoza METEO o săptămână. Cum va fi vremea până pe 22 iulie

Prognoza METEO o săptămână. Cum va fi vremea până pe 22 iulie

Ziua de astăzi vine cu maxime de 27..29 de grade Celsius și nu sunt prognozate ploi. Pentru mâine sunt anunțate valori termice mai mari cu un grad și ploi moderate în nord.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Iulie 2020, ora: 07:56

Horoscopul zilei de azi JOI 16 IULIE 2020. Hai să vorbim!

Horoscopul zilei de azi JOI 16 IULIE 2020. Hai să vorbim!

 Luna calatoreste azi din Taur in Gemeni si ni se ofera ocazia astrala sa devenim vocali cu privire la planurile noastre. Ultimele zile au putut aduce multe realizari sau constientizari care sa duca spre decizii majore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)