Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Editorial 17 Ianuarie 2018, ora 06:50    Din editia print

Marime Font

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

Ei vestesc în colinde nașterea Domnului Iisus Hristos, joacă, cântă colinde de însurătoare.

Referitor la colindele de însurătoare, apare deseori întrebarea: de ce la marile sărbători, cum ar fi Crăciunul sau Rusaliile, există aceste obiceiuri ce vorbesc de nuntă? Mulți s-au grăbit să vorbească de reminiscențe ale obiceiurilor precreștine. Nimic mai fals.
Așezarea unei comunități într-o ordine asumată, în cazul de față creștină, presupune contopirea deplină a vieții zilnice cu viețuirea creștină. Și o familie creștină se integrează perfect în marile sărbători, nunta fiind, ca și botezul, un ritual de trecere. Când altcândva să fie inclus în folclorul autentic dacă nu de marile sărbători ale comunității respective?M-am gândit mult la acest lucru ascultând una dintre colindele mele preferate, în interpretarea dubelor din Baloșești, și anume: „Meie Lina la fântână”. Povestea acestui colind e despre o fată frumoasă care merge după apă (ori apa, știm bine, e simbol al vieții). Acolo o așteaptă trei voinici.

Primul îi cere un măr din sânul ei, trimitere evidentă spre o relație erotică. Lina îi răspunde că nu are măr pe măsura lui. Al doilea îi cere inelul ei, ca să îl poarte de degetul lui. Deja vedem că se înaintează spre o promisiune: logodna fetei. Însă ea îl respinge și pe acesta. Promisiunile, după cum știm, nu sunt respectate întotdeauna. Așa cum vă așteptați, al treilea voinic îi cere cununa și pe loc se cunună cu fata.

Evident e vorba în această frumoasă și jucăușă colindă despre o relație ce începe în sfințenie, pentru toată viața și cu asumarea creștină necesară. Iar acum trebuie să ținem cont că acest cântec e cântat la casele fetelor de feciorii satului de sute de ani. Și învățăm de aici că moralitatea unei societăți, chiar dacă depinde evident de răspunsul Linei, e dorită și de feciorii care îi duc povestea de la casă la casă.

Și alte colinde sunt specifice dubelor în zona noastră și sunt la fel de frumoase. Hora, călușeii, învârtita – sunt câteva jocuri superbe, ce amintesc de o altă integrare a comunității, de identificarea cu natura, cu formele ei de perpetuare și viețuire. Fiindcă băieții sunt cei care, înainte de a peți o fată, își demonstrează abilitățile. Practic, într-un program artistic superb de 40 de minute la fiecare casă, ni se pun înaintea ochilor cele trei tipuri de relații care definesc viața: cu Dumnezeu, cu semenul nostru, cu natura înconjurătoare.

De Jocul caprei nu mai amintesc acum, am vorbit cu multe alte ocazii. Voi menționa doar că Olimpiu Stănilă excelează în acest joc dificil și încântător.

În încheiere îmi voi exprima regretul că nu există câteva studii folclorice serioase despre dubașii de pe Valea Mureșului. Pentru că ei nu se mai găsesc în altă parte, nu în formula în care îi întâlnim de la Săvârșin până după Țara Făgetului, până spre Deva.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md