Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Social 7 Martie 2013, ora 07:00    Din editia print

Medicamente made in Moldova

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Deși farmaciile noastre sunt invadate de pastile și comprimate străine, de zeci de ani în R. Moldova există întreprinderi care nu doar produc o gamă largă de preparate medicale, dar și exportă medicamente în țări precum România, Ucraina ori Belarus.

Mai mult decât atât, în ultimii ani industria farmaceutică s-a dezvoltat, pe piața autohtonă apărând numeroase companii care fabrică medicamente atât pe bază naturală, cât și sintetică.

Prima fabrică de medicamente din R. Moldova și-a început activitatea cu mai bine de șapte decenii în urmă. Este vorba de întreprinderea farmaceutică „Farmaco”, care și până în prezent este considerată unul dintre cei mai mari producători de medicamente esențial-vitale din țară. Potrivit lui Valentin Tofan, președintele Asociației Producătorilor de Produse Farmaceutice și Parafarmaceutice (PPFP) din R. Moldova, fabrica a început să producă medicamente după înființarea Laboratorului chimico-farmaceutic „Farmaco” și până în anul 1998 a activat ca unicul producător autohton de produse farmaceutice din R. Moldova. În prezent, întreprinderea farmaceutică produce diferite forme farmaceutice: soluții injectabile, perfuzii, comprimate, capsule, produse galenice.

„Piața noastră este invadată de medicamente străine”

În prezent, în R. Moldova activează 29 de producători de medicamente, iar primele companii private și-au început activitatea din 1998. Deși în ultimii ani industria farmaceutică națională a cunoscut o creștere considerabilă atât în volumul producerii, cât și al vânzărilor pe piața internă, oamenii nu prea cunosc faptul că în R. Moldova se produc medicamente.

Loading...


„Piața noastră este invadată de medicamente străine, iar atunci când un simplu om intră în farmacie, desigur că, în primul rând, vede medicamentele de import. Cu toate acestea, lucrurile nu merg rău, iar în ultimii ani industria farmaceutică națională a înregistrat o majorare a volumului de producere de la 22,83 milioane dolari în 2011 la 32,74 milioane dolari în 2012. De asemenea, în 2012 a crescut cu peste o treime volumul vânzărilor pe piața internă, iar exportul medicamentelor a înregistrat o creștere de aproape 26 la sută”, menționează Valentin Tofan. Potrivit lui, din totalul produselor medicamentoase înregistrate în R. Moldova, cota celor autohtone este în jur de 18%, însă valoric această cotă este de numai șapte la sută. De la începutul anului, în „Nomenclatorul de stat al medicamentelor” erau incluse 1104 denumiri de medicamente fabricate în R. Moldova din totalul de 6101 de produse.

Medicamentele autohtone, mai scumpe decât cele de import

Chiar dacă multora li se creează impresia că medicamentele autohtone sunt mai scumpe decât cele de import, Valentin Tofan susține că acest lucru se datorează faptului că prețul la gazele naturale și energia electrică la noi este de trei ori mai mare decât în Belarus și în alte țări din CSI.
„Plus la toate, avem o piață de trei milioane de populație. Prețurile majore plus o piață de desfacere relativ mică creează un handicap, dacă ne referim la preț. În ceea ce privește regulile universale de stabilire a prețului, atunci când produci o cantitate mai mare de produse, respectiv ai un preț mai bun la materia primă, iar produsele finite comercializate vor aduce un profit mai mare”, a menționat președintele asociației de profil.
El consideră că pentru a înregistra o creștere sporită a volumului de medicamente autohtone și statul ar trebui să ofere mai mult sprijin producătorilor farmaceutici locali.

Și la noi poți fi un producător farmaceutic de succes

Printre producătorii autohtoni se află și compania „Eurofarmaco”, care face parte din grupul „Ropharma”, o societate de acțiuni cu o cifră de afaceri de circa 100 mln. euro, care are o experiență de cincisprezece ani pe piață. Aceasta produce o gamă diversă de produse farmaceutice, iar cea mai mare parte a pieței de desfacere o are în R. Moldova, România și Belarus. În 2012, aproximativ 56 la sută din produse au fost expuse pe piața autohtonă, iar restul – pe piața internațională.

Produsele naturale, din ce în ce mai cotate

Boris Baluțel, directorul companiei, susține că în prezent compania produce 70 de produse care acoperă diferite clase farma-terapeutice și este orientată spre realizarea preparatelor moderne inofensive și accesibile. Directorul menționează că peste 75 la sută din marfa care o expun spre vânzare variază între zece și 50 de lei, preț accesibil pentru majoritatea oamenilor.

„Punem accent pe elaborarea produselor noi atât de origine sintetică, cât și naturală, iar materia primă o achiziționăm atât de la noi, cât și de peste hotarele țării. Am observat că în ultimul timp preparatele medicamentoase naturale sunt din ce în ce mai cotate. De aceea, în portofoliu deținem multe preparate naturale precum: Gliucofit, Pirofit, Vitagrip, extract de armurariu, valeriană, păducel, extracte din struguri, eucalipt și altele, preparate care pot fi procurate fără prescripție medicală”, menționează Boris Baluțel.

„Este absurd să fii la egalitate cu importatorii”

De asemenea, Boris Baluțel reiterează faptul că întreprinderile farmaceutice din R. Moldova ar funcționa mult mai eficient, dacă ar avea susținere din partea statului. În prezent, producătorii autohtoni sunt puși practic în condiții egale cu producătorii de medicamente importate, ceea ce este absurd.

„O țară ca R. Moldova cu o populație de 3,5 milioane de oameni nu poate concura cu o țară precum este China, care are o populație de 1,5 miliarde, fiindcă prețul rezultă din volumul de producție. Este una atunci când produci o mie de cutii și altceva când produci o sută de mii de cutii”, a mai adăugat Boris Baluțel.

Succesul depinde de angajați

Totodată, directorul menționează că cel mai mare capital al firmei sunt angajații. „În timp s-a format o legătură spirituală în echipă, iar aceasta stă mereu la baza conlucrării și atingerii obiectivelor propuse. Mulți dintre ei activează chiar de la înființarea firmei”, afirmă Boris Baluțel.
În prezent, în cadrul companiei activează 42 de angajați.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)