Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 20 Februarie 2019
Abonamente

Economie 4 Iunie 2011, ora 07:50

Dacă Guvernul va da aviz pozitiv…Medicii de la sate vor primi un salariu de 10.000 de lei

Marime Font

Medicii de la sate ar putea ridica lunar salarii de 10.000 de lei, iar felcerii şi surorile medicale, a căror medie salarială constituie 2000 de lei, vor primi, eşalonat, un adaos la salariu care, până în anul 2014, le va asigura o leafă de 6500 de lei. Despre aceasta a declarat cu ceva timp în urmă ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali de la sate face parte dintr-o reformă amplă a sistemului de sănătate, care îşi propune îmbunătăţirea calităţii serviciilor, dar şi statornicirea medicilor în mediul rural, acolo unde se resimte acut lipsa cadrelor de înaltă calificare. 

Potrivit lui Andrei Usatâi, majorarea salariilor s-ar putea produce chiar de la 1 iulie. Pentru aceasta, însă, este necesar ca proiectul ministerului să fie aprobat de Guvern. Dacă medicii urmează să primească salarii majorate imediat ce Guvernul va da aviz pozitiv, în cazul felcerilor şi surorilor medicale schimbarea nu se va face peste noapte - aceştia vor primi adaosul în mod eşalonat, până în 2014, când salariul lor va ajunge la 6500 de lei.

„Aşteptăm salarii mai mari, dar şi condiţii de muncă mai bune”

Viaţa unui medic nu este deloc uşoară la sat. Pentru cei opt mii de locuitori ai satelor Măcăreşti, Frăsineşti şi Costuleni din raionul Ungheni sunt repartizaţi doar doi medici şi câteva surori medicale, care cu greu reuşesc să facă faţă situaţiei. Lipsa motivaţiei de a lucra într-un spital de la ţară este cauzată nu doar de remunerarea proastă, ci şi de condiţiile de muncă nesatisfăcătoare. Spitalele nu sunt dotate cu tot echipamentul necesar pentru realizarea unor investigaţii de laborator, uneori fiind imposibilă efectuarea unor analize elementare, iar unele centre medicale nu au canalizare, nici surse de termoficare.


Nicolae Saculţanu, directorul Centrului de Sănătate din Măcăreşti, Ungheni


Aflăm despre toate acestea de la Nicolae Saculţanu, medic cu 20 de ani munciţi la spitalul din comuna Măcăreşti. Acum instituţia medicală
s-a reprofilat şi a devenit centru de sănătate. Diferenţa, spune el, este mare. La centru, pacienţii nu se mai tratează, ci vin pentru consultaţii la medicul de familie, iar acesta îi redirecţionează la specialistul de care au nevoie. Acum, sarcina cea mai importantă este monitorizarea stării de sănătate a oamenilor din cele trei sate, acordarea ajutorului medical primar în caz de necesitate, promovarea unui mod de viaţă sănătos. Pentru că, spune Saculţanu, prevenirea îmbolnăvirii este cea mai eficientă modalitate de a te menţine sănătos şi, în plus, nu implică mari cheltuieli.

Numărul bolnavilor creşte an de an

Din numărul total de săteni, 351 sunt cardiaci, 279 suferă de hipertensiune arterială, 68 au bronşite cronice, 57 - ulcere, iar 83 - hepatite. La aceste date se mai adaugă bolile tradiţionale, pe care de obicei cetăţenii le neglijează - colecistita, ciroza sau pancreatita. Medicii cred că acestea ar putea fi cauzate şi de uscătoria de tutun care a funcţionat aici mai mulţi ani la rând în perioada sovietică. Cei mai dificili dintre bolnavi sunt hipertensivii, pentru că ei au nevoie de supraveghere permanentă. În caz de urgenţă, trebuie să li se acorde primul ajutor medical indiferent de locul unde se află pacientul, iar maşina Urgenţei parcurge şi peste 20 de kilometri până ajunge la destinaţie. Munca medicilor se complică şi mai mult din cauza lipsei unei culturi medicale la sate. Adesea pacienţii nu conştientizează riscurile la care se expun atunci când neglijează recomandările şi nu se prezintă la consultaţii. În astfel de cazuri, spune Nicolae Saculţanu, medicii sunt nevoiţi să-i caute pe la casele lor şi să-i aducă la consultaţie.

„Salariul nostru de mult trebuia majorat”

Chiar dacă munca este extrem de obositoare, salariile medicilor rămân a fi mai mult simbolice. Cu toată vechimea în muncă, datorită căreia se mai adaugă un procent la salariu, plus turele făcute timp de o lună, Nicolae Saculţanu ridică lunar aproximativ 5000 de lei, în care intră şi adaosul pentru postul de director. Salariul surorilor medicale însă este considerabil mai mic, abia ajungând la 2000 de lei. Directorul centrului de sănătate din Măcăreşti aşteaptă ca bunele intenţii ale ministerului de profil să nu fie doar vorbe goale, rostite în campania electorală. „Eu cred că, dacă ministrul a promis, atunci a vorbit serios, că doar nu poţi să promiţi aşa ceva fără să te ţii de cuvânt. Aşteptăm cu nerăbdare decizia şi susţinerea Guvernului”, spune medicul de la Măcăreşti.

De ce tinerii medici nu vor să muncească la sate

Anul trecut au absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” peste 400 de tineri. Dar numai peste 100 dintre ei s-au întors acasă, în satele de baştină, după facultate. Deşi iniţiativa ministerului de a le acorda medicilor un salariu de 10.000 de lei pare tentantă pentru cei care deja s-au stabilit la ţară, pentru unii tineri specialişti ea nu este atractivă. Marin Buracovschi, de exemplu, care absolvă facultatea în acest an, nu prea se arată încântat de o astfel de perspectivă. „Nu cred că un salariu de 10.000 de lei m-ar motiva să muncesc într-un spital sătesc. Nu mă atrage oferta, din simplul motiv că la ţară nu există posibilităţi de a te dezvolta intelectual, profesional, acolo nu ai timp pentru lucrări ştiinţifice sau alte activităţi de cercetare în domeniul medicinei”, spune Marin.


Centrul de Sănătate Măcăreşti

200 de localităţi nu au medic de familie

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, 200 de localităţi din republică nu au niciun medic. Lipsa de cadre se resimte cel mai mult în localităţile rurale, deşi nici la oraşe situaţia nu este mai bună. Astăzi, în sistemul sănătăţii lipsesc cel puţin o mie de medici. În aceste condiţii, ministerul speră că proiectul său va soluţiona, în mare parte, problema cadrelor. Dar sistemul are nevoie de mult mai multe investiţii, pentru a deveni unul de prestigiu.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)