Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Economie 4 Iunie 2011, ora 07:50

Dacă Guvernul va da aviz pozitiv…Medicii de la sate vor primi un salariu de 10.000 de lei

Marime Font

Medicii de la sate ar putea ridica lunar salarii de 10.000 de lei, iar felcerii şi surorile medicale, a căror medie salarială constituie 2000 de lei, vor primi, eşalonat, un adaos la salariu care, până în anul 2014, le va asigura o leafă de 6500 de lei. Despre aceasta a declarat cu ceva timp în urmă ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali de la sate face parte dintr-o reformă amplă a sistemului de sănătate, care îşi propune îmbunătăţirea calităţii serviciilor, dar şi statornicirea medicilor în mediul rural, acolo unde se resimte acut lipsa cadrelor de înaltă calificare. 

Potrivit lui Andrei Usatâi, majorarea salariilor s-ar putea produce chiar de la 1 iulie. Pentru aceasta, însă, este necesar ca proiectul ministerului să fie aprobat de Guvern. Dacă medicii urmează să primească salarii majorate imediat ce Guvernul va da aviz pozitiv, în cazul felcerilor şi surorilor medicale schimbarea nu se va face peste noapte - aceştia vor primi adaosul în mod eşalonat, până în 2014, când salariul lor va ajunge la 6500 de lei.

„Aşteptăm salarii mai mari, dar şi condiţii de muncă mai bune”

Viaţa unui medic nu este deloc uşoară la sat. Pentru cei opt mii de locuitori ai satelor Măcăreşti, Frăsineşti şi Costuleni din raionul Ungheni sunt repartizaţi doar doi medici şi câteva surori medicale, care cu greu reuşesc să facă faţă situaţiei. Lipsa motivaţiei de a lucra într-un spital de la ţară este cauzată nu doar de remunerarea proastă, ci şi de condiţiile de muncă nesatisfăcătoare. Spitalele nu sunt dotate cu tot echipamentul necesar pentru realizarea unor investigaţii de laborator, uneori fiind imposibilă efectuarea unor analize elementare, iar unele centre medicale nu au canalizare, nici surse de termoficare.


Nicolae Saculţanu, directorul Centrului de Sănătate din Măcăreşti, Ungheni


Aflăm despre toate acestea de la Nicolae Saculţanu, medic cu 20 de ani munciţi la spitalul din comuna Măcăreşti. Acum instituţia medicală
s-a reprofilat şi a devenit centru de sănătate. Diferenţa, spune el, este mare. La centru, pacienţii nu se mai tratează, ci vin pentru consultaţii la medicul de familie, iar acesta îi redirecţionează la specialistul de care au nevoie. Acum, sarcina cea mai importantă este monitorizarea stării de sănătate a oamenilor din cele trei sate, acordarea ajutorului medical primar în caz de necesitate, promovarea unui mod de viaţă sănătos. Pentru că, spune Saculţanu, prevenirea îmbolnăvirii este cea mai eficientă modalitate de a te menţine sănătos şi, în plus, nu implică mari cheltuieli.

Numărul bolnavilor creşte an de an

Din numărul total de săteni, 351 sunt cardiaci, 279 suferă de hipertensiune arterială, 68 au bronşite cronice, 57 - ulcere, iar 83 - hepatite. La aceste date se mai adaugă bolile tradiţionale, pe care de obicei cetăţenii le neglijează - colecistita, ciroza sau pancreatita. Medicii cred că acestea ar putea fi cauzate şi de uscătoria de tutun care a funcţionat aici mai mulţi ani la rând în perioada sovietică. Cei mai dificili dintre bolnavi sunt hipertensivii, pentru că ei au nevoie de supraveghere permanentă. În caz de urgenţă, trebuie să li se acorde primul ajutor medical indiferent de locul unde se află pacientul, iar maşina Urgenţei parcurge şi peste 20 de kilometri până ajunge la destinaţie. Munca medicilor se complică şi mai mult din cauza lipsei unei culturi medicale la sate. Adesea pacienţii nu conştientizează riscurile la care se expun atunci când neglijează recomandările şi nu se prezintă la consultaţii. În astfel de cazuri, spune Nicolae Saculţanu, medicii sunt nevoiţi să-i caute pe la casele lor şi să-i aducă la consultaţie.

„Salariul nostru de mult trebuia majorat”

Chiar dacă munca este extrem de obositoare, salariile medicilor rămân a fi mai mult simbolice. Cu toată vechimea în muncă, datorită căreia se mai adaugă un procent la salariu, plus turele făcute timp de o lună, Nicolae Saculţanu ridică lunar aproximativ 5000 de lei, în care intră şi adaosul pentru postul de director. Salariul surorilor medicale însă este considerabil mai mic, abia ajungând la 2000 de lei. Directorul centrului de sănătate din Măcăreşti aşteaptă ca bunele intenţii ale ministerului de profil să nu fie doar vorbe goale, rostite în campania electorală. „Eu cred că, dacă ministrul a promis, atunci a vorbit serios, că doar nu poţi să promiţi aşa ceva fără să te ţii de cuvânt. Aşteptăm cu nerăbdare decizia şi susţinerea Guvernului”, spune medicul de la Măcăreşti.

De ce tinerii medici nu vor să muncească la sate

Anul trecut au absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” peste 400 de tineri. Dar numai peste 100 dintre ei s-au întors acasă, în satele de baştină, după facultate. Deşi iniţiativa ministerului de a le acorda medicilor un salariu de 10.000 de lei pare tentantă pentru cei care deja s-au stabilit la ţară, pentru unii tineri specialişti ea nu este atractivă. Marin Buracovschi, de exemplu, care absolvă facultatea în acest an, nu prea se arată încântat de o astfel de perspectivă. „Nu cred că un salariu de 10.000 de lei m-ar motiva să muncesc într-un spital sătesc. Nu mă atrage oferta, din simplul motiv că la ţară nu există posibilităţi de a te dezvolta intelectual, profesional, acolo nu ai timp pentru lucrări ştiinţifice sau alte activităţi de cercetare în domeniul medicinei”, spune Marin.


Centrul de Sănătate Măcăreşti

200 de localităţi nu au medic de familie

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, 200 de localităţi din republică nu au niciun medic. Lipsa de cadre se resimte cel mai mult în localităţile rurale, deşi nici la oraşe situaţia nu este mai bună. Astăzi, în sistemul sănătăţii lipsesc cel puţin o mie de medici. În aceste condiţii, ministerul speră că proiectul său va soluţiona, în mare parte, problema cadrelor. Dar sistemul are nevoie de mult mai multe investiţii, pentru a deveni unul de prestigiu.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)