Astăzi 19 Octombrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:02
Abonamente

Economie 4 Iunie 2011, ora 07:50

Dacă Guvernul va da aviz pozitiv…Medicii de la sate vor primi un salariu de 10.000 de lei

Marime Font

 

 
 

Medicii de la sate ar putea ridica lunar salarii de 10.000 de lei, iar felcerii şi surorile medicale, a căror medie salarială constituie 2000 de lei, vor primi, eşalonat, un adaos la salariu care, până în anul 2014, le va asigura o leafă de 6500 de lei. Despre aceasta a declarat cu ceva timp în urmă ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali de la sate face parte dintr-o reformă amplă a sistemului de sănătate, care îşi propune îmbunătăţirea calităţii serviciilor, dar şi statornicirea medicilor în mediul rural, acolo unde se resimte acut lipsa cadrelor de înaltă calificare. 

Potrivit lui Andrei Usatâi, majorarea salariilor s-ar putea produce chiar de la 1 iulie. Pentru aceasta, însă, este necesar ca proiectul ministerului să fie aprobat de Guvern. Dacă medicii urmează să primească salarii majorate imediat ce Guvernul va da aviz pozitiv, în cazul felcerilor şi surorilor medicale schimbarea nu se va face peste noapte - aceştia vor primi adaosul în mod eşalonat, până în 2014, când salariul lor va ajunge la 6500 de lei.

„Aşteptăm salarii mai mari, dar şi condiţii de muncă mai bune”

Viaţa unui medic nu este deloc uşoară la sat. Pentru cei opt mii de locuitori ai satelor Măcăreşti, Frăsineşti şi Costuleni din raionul Ungheni sunt repartizaţi doar doi medici şi câteva surori medicale, care cu greu reuşesc să facă faţă situaţiei. Lipsa motivaţiei de a lucra într-un spital de la ţară este cauzată nu doar de remunerarea proastă, ci şi de condiţiile de muncă nesatisfăcătoare. Spitalele nu sunt dotate cu tot echipamentul necesar pentru realizarea unor investigaţii de laborator, uneori fiind imposibilă efectuarea unor analize elementare, iar unele centre medicale nu au canalizare, nici surse de termoficare.


Nicolae Saculţanu, directorul Centrului de Sănătate din Măcăreşti, UngheniAflăm despre toate acestea de la Nicolae Saculţanu, medic cu 20 de ani munciţi la spitalul din comuna Măcăreşti. Acum instituţia medicală
s-a reprofilat şi a devenit centru de sănătate. Diferenţa, spune el, este mare. La centru, pacienţii nu se mai tratează, ci vin pentru consultaţii la medicul de familie, iar acesta îi redirecţionează la specialistul de care au nevoie. Acum, sarcina cea mai importantă este monitorizarea stării de sănătate a oamenilor din cele trei sate, acordarea ajutorului medical primar în caz de necesitate, promovarea unui mod de viaţă sănătos. Pentru că, spune Saculţanu, prevenirea îmbolnăvirii este cea mai eficientă modalitate de a te menţine sănătos şi, în plus, nu implică mari cheltuieli.

Numărul bolnavilor creşte an de an

Din numărul total de săteni, 351 sunt cardiaci, 279 suferă de hipertensiune arterială, 68 au bronşite cronice, 57 - ulcere, iar 83 - hepatite. La aceste date se mai adaugă bolile tradiţionale, pe care de obicei cetăţenii le neglijează - colecistita, ciroza sau pancreatita. Medicii cred că acestea ar putea fi cauzate şi de uscătoria de tutun care a funcţionat aici mai mulţi ani la rând în perioada sovietică. Cei mai dificili dintre bolnavi sunt hipertensivii, pentru că ei au nevoie de supraveghere permanentă. În caz de urgenţă, trebuie să li se acorde primul ajutor medical indiferent de locul unde se află pacientul, iar maşina Urgenţei parcurge şi peste 20 de kilometri până ajunge la destinaţie. Munca medicilor se complică şi mai mult din cauza lipsei unei culturi medicale la sate. Adesea pacienţii nu conştientizează riscurile la care se expun atunci când neglijează recomandările şi nu se prezintă la consultaţii. În astfel de cazuri, spune Nicolae Saculţanu, medicii sunt nevoiţi să-i caute pe la casele lor şi să-i aducă la consultaţie.

„Salariul nostru de mult trebuia majorat”

Chiar dacă munca este extrem de obositoare, salariile medicilor rămân a fi mai mult simbolice. Cu toată vechimea în muncă, datorită căreia se mai adaugă un procent la salariu, plus turele făcute timp de o lună, Nicolae Saculţanu ridică lunar aproximativ 5000 de lei, în care intră şi adaosul pentru postul de director. Salariul surorilor medicale însă este considerabil mai mic, abia ajungând la 2000 de lei. Directorul centrului de sănătate din Măcăreşti aşteaptă ca bunele intenţii ale ministerului de profil să nu fie doar vorbe goale, rostite în campania electorală. „Eu cred că, dacă ministrul a promis, atunci a vorbit serios, că doar nu poţi să promiţi aşa ceva fără să te ţii de cuvânt. Aşteptăm cu nerăbdare decizia şi susţinerea Guvernului”, spune medicul de la Măcăreşti.

De ce tinerii medici nu vor să muncească la sate

Anul trecut au absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” peste 400 de tineri. Dar numai peste 100 dintre ei s-au întors acasă, în satele de baştină, după facultate. Deşi iniţiativa ministerului de a le acorda medicilor un salariu de 10.000 de lei pare tentantă pentru cei care deja s-au stabilit la ţară, pentru unii tineri specialişti ea nu este atractivă. Marin Buracovschi, de exemplu, care absolvă facultatea în acest an, nu prea se arată încântat de o astfel de perspectivă. „Nu cred că un salariu de 10.000 de lei m-ar motiva să muncesc într-un spital sătesc. Nu mă atrage oferta, din simplul motiv că la ţară nu există posibilităţi de a te dezvolta intelectual, profesional, acolo nu ai timp pentru lucrări ştiinţifice sau alte activităţi de cercetare în domeniul medicinei”, spune Marin.


Centrul de Sănătate Măcăreşti

200 de localităţi nu au medic de familie

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, 200 de localităţi din republică nu au niciun medic. Lipsa de cadre se resimte cel mai mult în localităţile rurale, deşi nici la oraşe situaţia nu este mai bună. Astăzi, în sistemul sănătăţii lipsesc cel puţin o mie de medici. În aceste condiţii, ministerul speră că proiectul său va soluţiona, în mare parte, problema cadrelor. Dar sistemul are nevoie de mult mai multe investiţii, pentru a deveni unul de prestigiu.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 00:50

Festivalurile și gunoiul

În R. Moldova, ar trebui să fie instituită o medalie pentru Festivalul Anului, și alta pentru Murdăria Anului, care rămâne după aceste petreceri

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md