Astăzi 11 Decembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:18
Abonamente

Economie 4 Iunie 2011, ora 07:50

Dacă Guvernul va da aviz pozitiv…Medicii de la sate vor primi un salariu de 10.000 de lei

Marime Font

Medicii de la sate ar putea ridica lunar salarii de 10.000 de lei, iar felcerii şi surorile medicale, a căror medie salarială constituie 2000 de lei, vor primi, eşalonat, un adaos la salariu care, până în anul 2014, le va asigura o leafă de 6500 de lei. Despre aceasta a declarat cu ceva timp în urmă ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Majorarea salariilor pentru lucrătorii medicali de la sate face parte dintr-o reformă amplă a sistemului de sănătate, care îşi propune îmbunătăţirea calităţii serviciilor, dar şi statornicirea medicilor în mediul rural, acolo unde se resimte acut lipsa cadrelor de înaltă calificare. 

Potrivit lui Andrei Usatâi, majorarea salariilor s-ar putea produce chiar de la 1 iulie. Pentru aceasta, însă, este necesar ca proiectul ministerului să fie aprobat de Guvern. Dacă medicii urmează să primească salarii majorate imediat ce Guvernul va da aviz pozitiv, în cazul felcerilor şi surorilor medicale schimbarea nu se va face peste noapte - aceştia vor primi adaosul în mod eşalonat, până în 2014, când salariul lor va ajunge la 6500 de lei.

„Aşteptăm salarii mai mari, dar şi condiţii de muncă mai bune”

Viaţa unui medic nu este deloc uşoară la sat. Pentru cei opt mii de locuitori ai satelor Măcăreşti, Frăsineşti şi Costuleni din raionul Ungheni sunt repartizaţi doar doi medici şi câteva surori medicale, care cu greu reuşesc să facă faţă situaţiei. Lipsa motivaţiei de a lucra într-un spital de la ţară este cauzată nu doar de remunerarea proastă, ci şi de condiţiile de muncă nesatisfăcătoare. Spitalele nu sunt dotate cu tot echipamentul necesar pentru realizarea unor investigaţii de laborator, uneori fiind imposibilă efectuarea unor analize elementare, iar unele centre medicale nu au canalizare, nici surse de termoficare.


Nicolae Saculţanu, directorul Centrului de Sănătate din Măcăreşti, Ungheni


Aflăm despre toate acestea de la Nicolae Saculţanu, medic cu 20 de ani munciţi la spitalul din comuna Măcăreşti. Acum instituţia medicală
s-a reprofilat şi a devenit centru de sănătate. Diferenţa, spune el, este mare. La centru, pacienţii nu se mai tratează, ci vin pentru consultaţii la medicul de familie, iar acesta îi redirecţionează la specialistul de care au nevoie. Acum, sarcina cea mai importantă este monitorizarea stării de sănătate a oamenilor din cele trei sate, acordarea ajutorului medical primar în caz de necesitate, promovarea unui mod de viaţă sănătos. Pentru că, spune Saculţanu, prevenirea îmbolnăvirii este cea mai eficientă modalitate de a te menţine sănătos şi, în plus, nu implică mari cheltuieli.

Numărul bolnavilor creşte an de an

Din numărul total de săteni, 351 sunt cardiaci, 279 suferă de hipertensiune arterială, 68 au bronşite cronice, 57 - ulcere, iar 83 - hepatite. La aceste date se mai adaugă bolile tradiţionale, pe care de obicei cetăţenii le neglijează - colecistita, ciroza sau pancreatita. Medicii cred că acestea ar putea fi cauzate şi de uscătoria de tutun care a funcţionat aici mai mulţi ani la rând în perioada sovietică. Cei mai dificili dintre bolnavi sunt hipertensivii, pentru că ei au nevoie de supraveghere permanentă. În caz de urgenţă, trebuie să li se acorde primul ajutor medical indiferent de locul unde se află pacientul, iar maşina Urgenţei parcurge şi peste 20 de kilometri până ajunge la destinaţie. Munca medicilor se complică şi mai mult din cauza lipsei unei culturi medicale la sate. Adesea pacienţii nu conştientizează riscurile la care se expun atunci când neglijează recomandările şi nu se prezintă la consultaţii. În astfel de cazuri, spune Nicolae Saculţanu, medicii sunt nevoiţi să-i caute pe la casele lor şi să-i aducă la consultaţie.

„Salariul nostru de mult trebuia majorat”

Chiar dacă munca este extrem de obositoare, salariile medicilor rămân a fi mai mult simbolice. Cu toată vechimea în muncă, datorită căreia se mai adaugă un procent la salariu, plus turele făcute timp de o lună, Nicolae Saculţanu ridică lunar aproximativ 5000 de lei, în care intră şi adaosul pentru postul de director. Salariul surorilor medicale însă este considerabil mai mic, abia ajungând la 2000 de lei. Directorul centrului de sănătate din Măcăreşti aşteaptă ca bunele intenţii ale ministerului de profil să nu fie doar vorbe goale, rostite în campania electorală. „Eu cred că, dacă ministrul a promis, atunci a vorbit serios, că doar nu poţi să promiţi aşa ceva fără să te ţii de cuvânt. Aşteptăm cu nerăbdare decizia şi susţinerea Guvernului”, spune medicul de la Măcăreşti.

De ce tinerii medici nu vor să muncească la sate

Anul trecut au absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” peste 400 de tineri. Dar numai peste 100 dintre ei s-au întors acasă, în satele de baştină, după facultate. Deşi iniţiativa ministerului de a le acorda medicilor un salariu de 10.000 de lei pare tentantă pentru cei care deja s-au stabilit la ţară, pentru unii tineri specialişti ea nu este atractivă. Marin Buracovschi, de exemplu, care absolvă facultatea în acest an, nu prea se arată încântat de o astfel de perspectivă. „Nu cred că un salariu de 10.000 de lei m-ar motiva să muncesc într-un spital sătesc. Nu mă atrage oferta, din simplul motiv că la ţară nu există posibilităţi de a te dezvolta intelectual, profesional, acolo nu ai timp pentru lucrări ştiinţifice sau alte activităţi de cercetare în domeniul medicinei”, spune Marin.


Centrul de Sănătate Măcăreşti

200 de localităţi nu au medic de familie

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, 200 de localităţi din republică nu au niciun medic. Lipsa de cadre se resimte cel mai mult în localităţile rurale, deşi nici la oraşe situaţia nu este mai bună. Astăzi, în sistemul sănătăţii lipsesc cel puţin o mie de medici. În aceste condiţii, ministerul speră că proiectul său va soluţiona, în mare parte, problema cadrelor. Dar sistemul are nevoie de mult mai multe investiţii, pentru a deveni unul de prestigiu.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 16:18

Fostul procuror general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC). Decizia a fost luată astăzi, 11 decembrie, în cadrul ședinței CSM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 16:13

Guvernarea se ține de cuvânt. Asta o demonstrează și ajutorul pe care-l primesc bătrânii în aceste zile. Este vorba despre 600 de lei, bani de care se vor bucura aproximativ 550.000 de pensionari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 16:13

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

Fostul trimis al Ucrainei la NATO, generalul-maior Petro Garașciuk, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene Obozrevatel, faptul că Ucraina are capacități unice - intelectuale, organizaționale și financiare - pentru a crea arme nucleare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 15:07

Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu consideră că demersul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prin care critică autoritățile de la București că ar fi blocat un raport negativ pregătit de Uniunea Europeană...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 13:44

Departamentul de Stat consideră proiectul de gazoduct „Nord Stream -2” un instrument rusesc de influență asupra Europei. Congresul american are în vedere aproximativ zece inițiative legislative îndreptate împotriva sectorului energetic din Rusia și a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 12:25

Primarul de Orhei, Ilan Şor, continuă să întoarcă moldovenii acasă. Alte 17 persoane din Orhei au revenit în țară, grație oportunităților oferite de programul "Moldova e casa mea". Oamenii au decis să vină în Orhei, în urma unui Regulament aprobat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 11:42

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a emis o broșură despre utilizarea de către Rusia a „structurilor Patriarhiei Moscovei” pentru desfășurarea unui „război hibrid împotriva Ucrainei”. Textul broșurii a fost publicat pe site-ul SBU pe 10 decembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 11:41

Ministerul Finanțelor a alocat deja banii necesari pentru distribuirea alocației de sărbători, de 600 de lei, oferită pensionarilor cu un venit mai mic de 2000 de lei. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a anunțat astăzi, în cadrul briefingului săptămânal,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2018, ora: 11:18

Procuratura Anticorupție anunță despre finisarea urmăririi penale și expedierea în judecată a unei cauze penale în privința unui bărbat învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.326 alin. (2) și alin. (3) Cod penal (trafic de influență).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 10:22

PL se rupe! Munteanu lovește dur în Chirtoacă și anunță plecarea de la liberali

PL se rupe! Munteanu lovește dur în Chirtoacă și anunță plecarea de la liberali

"Am decis să nu fiu părtaș la așa ceva, am decis să mă retrag din PL" - anunțul a fost făcut de Valeriu Munteanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 10:16

PROGNOZA METEO / Cum va fi vremea în zilele următoare (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Astăzi avem parte de încă o zi cu temperaturi pozitive și vreme de toamnă. Minima zilei nu va fi mai mică de zero grade, iar în întreg teritoriul cerul va fi acoperit de nori groși. În sud sunt prognozate 5 grade, în Chișinău și centru 3, iar la nord...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 09:54

Descoperire incredibilă făcută de cercetători

Cercetători din Marea Britanie au identificat 14 arii genetice, dintre care şapte până acum necunoscute, care determină în parte predispoziţia spre activitatea fizică, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature şi citat de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2018, ora: 09:53

Lovitură pentru Apple! Țara în care iPhone-ul este strict interzis

În urma deciziei tribunalului, vânzarea de telefoane iPhone a fost interzisă pe una dintre cele mai importante piețe. Gigantul Apple, dat în judecată de un producător de chipuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 09:50

Jurnalist român: PLDM nu este acceptat în blocul ACUM din cauza tangențelor directe cu furtul miliardului

Partidul Liberal Democrat din Moldova nu este acceptat în blocul electoral format din PAS și PPDA, deoarece are tangențe directe cu furtul miliardului din băncile moldovenești. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituș, într-un material publicat pe...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 Decembrie 2018, ora: 09:43

Cum se reduc decalajele de dezvoltare. Între viziunea optimistă și cea realistă

Într-un articol de opinii publicat la sfârșitul săptămânii trecute în Ziarul financiar, Cristian Socol, profesor și economist cu vederi de stânga, comentează momentele în care România a reușit să reducă decalajele față de economiile dezvoltate....

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2018, ora: 09:08

Arma secretă a lui Putin - Numire la șefia serviciului militar de informații GRU! Cine îl succede pe Igor Korobov, decedat luna trecut

Viceamiralul Igor Kostiukov a fost numit la șefia Directoratului Principal al Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, serviciul militar de informaţii (GRU), succedându-l pe Igor Korobov, care a decedat pe 21 noiembrie, potrivit unei surse citate de agenția de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 09:05

Stare de urgenţă economică şi socială în Franţa. Emmanuel Macron promite 100 DE EURO ÎN PLUS la salariul minim

Stare de urgenţă economică şi socială în Franţa. Emmanuel Macron promite 100 DE EURO ÎN PLUS la salariul minim

”Vreau să decretez stare de urgenţă economică şi socială,” a anunţat luni seara preşedintele Emmanuel Macron, într-un discurs în faţa francezilor furioşi pe scăderea nivelului de trai. Sutelor de mii de manifestanţi care au răspuns la chemarea la proteste a...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 11 Decembrie 2018, ora: 08:00

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

Carnea are un rol foarte important în alimentație, dar tot mai multe persoane aleg să renunțe la ea. Înainte să faci asta, ar trebui să știi ce se petrece în organismul tău când iei această decizie. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Decembrie 2018, ora: 07:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 07:50

Horoscop 11 decembrie. Zodia ruinată de astre! Primește lovitura fatală

Horoscopul din 11 decembrie anunță schimbări majore în segemntul carierei. Se întrevăd etape finale de lucru, dar și oprtunități noi. O zodie primește vești proaste pe segmentul bani, carieră, finanțe. Astrele o defavorizează!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 11 Decembrie 2018, ora: 07:21

Cum învingem gripa? Sfaturi 100% eficiente

Cum învingem gripa? Sfaturi 100% eficiente

Atunci când începe sezonul virozelor, toţi sunt preocupaţi de unele şi aceleaşi probleme. Cum să nu te îmbolnăveşti dacă epidemia i-a atins pe cei apropiaţi? Cum să te tratezi corect dacă deja te-ai îmbolnăvit? Ce să faci dacă ai febră?

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Decembrie 2018, ora: 00:53

Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii

Ce faci dacă găseşti chiar în prag de Crăciun o pungă cu 17.000 de dolari? Consideri banii un cadou venit din cer sau îi predai poliţiei?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 00:21

Coroana revine pe stema României din 31 decembrie 2018

Coroana revine pe stema României din 31 decembrie 2018

Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 00:20

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

În cadrul studiilor universitare și postuniversitare se scriu și se susțin mai multe tipuri de teze - de an, de licență, de masterat, de doctorat și elaborarea acestor lucrări este o preocupare permanentă a catedrelor de profil și a profesorilor care îi ghidează pe...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)