Actualitate

Menora de la Chisinau: nestiinta sau diversiune?

Actorul Dan Puric mi-a povestit, zilele trecute, prin ce a trecut inaintea unui spectacol pe care l-a sustinut la Cairo. La repetitiile din capitala Egiptului, echipa tehnica, asigurata de gazde, se misca „din reluare”, parand complet indiferenta la cerintele artistului. In general pentru arabi timpul curge altfel, iar meticulozitatea si atentia la detalii sunt de neinteles.

Enervat, Dan Puric a cerut, pe un ton ridicat, sa i se puna la dispozitie un regizor de platou. Nimeni nu i-a raspuns, motiv pentru care a deschis brusc usa camerei unde banuia ca se aflau cei in masura sa-l ajute. Cand colo, a dat peste trei barbati care se prosternau pe un covoras, cu fata spre Mecca, savarsind una dintre rugaciunile zilnice randuite de Profet spre slava lui Allah. Dan Puric a inchis usa la loc, cu grija si fara zgomot, impresionat fiind de piosenia acelor musulmani. Observand respectul manifestat de un crestin fata de credinta lor, arabii s-au ingrijit, fara niciun cuvant in plus, ca spectacolul romanului sa mearga snur din punct de vedere tehnic…

Am inceput cu aceasta intamplare, relatata de un crestin ortodox marturisitor, pentru a va oferi o mostra de respect. Pentru a face asa ceva n-ai nevoie de multa scoala sau de har artistic. Pur si simplu, trebuie sa fii om. Cu atat mai mult, de la un crestin se asteapta o asemenea atitudine. Credinta in Hristos inseamna iubirea aproapelui. Mantuitorul nu le-a dat in cap si nici nu i-a trecut prin sabie pe aceia care nu credeau in El.

Dimpotriva, s-a rugat pentru ei si a infaptuit minuni pentru cei rataciti de la dreapta credinta. Ceea ce s-a intamplat duminica, 13 decembrie, cu menora amplasata in Parcul Stefan cel Mare din Chisinau tine mai degraba de Evul Mediu. Patriotismul si apararea valorilor Ortodoxiei implica buna cuviinta. Aceasta notiune inglobeaza, printre altele, respectul datorat celor de langa noi – indiferent de religie, rasa si sex – precum si intelepciune in judecarea actiunilor noastre imediate. Dar sa le analizam pe rand.

Respectul, in cazul dat, l-as rezuma in principiul „libertatea ta se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt”. Oricine este cetatean al unui stat democratic are dreptul sa-si manifeste liber convingerile religioase, inclusiv prin afisarea de simboluri, in conditiile in care acestea nu incalca legislatia in vigoare. Crestinii ortodocsi, mai ales aceia care apartin natiunii romane, au manifestat intotdeauna un grad de toleranta ridicat, indiferent de conjuncturi.

Ei i-au primit in casele lor, i-au ingrijit si i-au ascuns pe fratii lor evrei atunci cand pentru o asemenea fapta erai executat in propria ograda. Strabunica mea si-a riscat viata pamanteasca pentru a face acest lucru, stiind ca, daca ar fi fost sa primeasca un glont in cap pentru asta, ar fi castigat viata vesnica. Schizofrenia istorica nu a diluat respectul si toleranta romanilor. Si nici nu le va dilua.

Intelepciunea, tot in cazul dat, presupune evaluarea corecta a consecintelor unui gest. La ce bun sa le dai apa la moara celor care si-au facut o profesiune din a cauta antisemitism acolo unde nu exista? De astfel de scandaluri are nevoie noua putere democratica de la Chisinau, atunci cand criza ameninta sa-i sufoce pe basarabeni?

Atat Vlad Filat, cat si Dorin Chirtoaca par sa faca tot ce le sta in putinta pentru a recastiga credibilitatea R. Moldova pe plan extern si pentru a atrage bani intre Prut si Nistru. Intr-un stat care pretinde ca vrea sa se apropie de UE, un astfel de gest risca sa compromita eforturile diplomatice depuse o lunga perioada de timp. Merita? Pentru unii da, cu siguranta! Iar aici nu trebuie sa scapam din vedere varianta unei diversiuni.

Dusmanii de ieri si de azi ai valorilor de tip occidental sunt dispusi sa regizeze orice pentru a reveni in fruntea bucatelor. Ei nu vor pricepe niciodata ca lupta pentru o cauza pierduta. Comunismul de tip sovietic, cel mai nociv dintre toate, nu se va mai intoarce de la groapa de gunoi a istoriei. Tinerii basarabeni au invins – unii platind cu viata – in razboiul impotriva urii si a prostiei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *