Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 14 Noiembrie 2019
Abonamente

Culinar.md 12 Aprilie 2019, ora 09:18

Mergi la piaţă pentru legume: 3 bucătari celebri explică de ce

Marime Font

Unul dintre aspectele de neimaginat acum câteva decenii era să avem legume şi fructe proaspete în toate anotimpurile. Când eram copil, iarna gustul de roşii îl simţeam doar din borcanul cu bulion făcut de bunica mea iar până la recolta următoare îmi puneam pofta în cui. Nici nu ne închipuim nici că pepenele roşu sau cireşele pot fi proaspete pe masa de Crăciun, dar nici că ardeii graşi sau castraveţii pot avea gust de ”carton”.

Atunci se respecta sezonalitatea cu sau fără voia noastră. Marea dezvoltare industrială ne dă puteri magice – orice ne dorim putem cumpăra. Iar poveştile cu poftele gradivelor în plină iarnă pentru căpşuni sunt doar poveşti, căci găsim şi acest fruct aproape non-stop. Doar că pentru acest lux plătim şi noi şi planeta. Se poluează cu transportul, se folosesc substanţe chimice pentru conservarea fructelor şi a legumelor pe durate mari. Costurile au direcţia buzunarului fiecăruia dintre noi căci noi plătim şi legumele şi fructele scumpe atunci când nu sunt de sezon şi nici locale, şi importul şi transportul şi substanţele de conservare şi medicamentele atunci când ne îmbolnăvim. Un alt mare cost este poluarea rezultată în urma transportului.

Mersul la piaţă ar trebuie să fie ca spălatul pe dinţi
În lumea gastronomiei se vorbeşte tot mai mult despre kilometru zero – încurajându-se consumarea produselor locale. Se mai vorbeşte şi despre sezonalitate – respectarea fiecărui sezon în materie de ingredientele pe care le punem în farfurii. În contextul în care anul trecut Ziarul Financiar atrăgea atenţia că din mediul urban doar 20% dintre locuitori mai merg la piaţă, restul oamenilor făcându-şi aprovizionarea de la supermarket, am stat de vorbă cu 3 chefi apreciaţi despre importanţa folosirii produselor de sezon şi importanţa mersului la piaţă pentru a cumpăra ceea ce este proaspăt cules. Chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa, chef Radu Dumitrescu, Bucureşti România şi chef Dalad Kambhu, Bangkok care lucrează în Berlin, Germania au răspuns întrebărilor noastre.


Sezonal - din grădină direct în farfurie
”Legumele şi fructele importate ajung la noi în farfurie şi după 2, 3, 4 săptămâni. Atunci prospeţimea se pierde şi multe ingrediente senzaţionale o dată cu ea” spune chef Emmanuel Perrodin. ”Am fost mulţi ani îndrăgostit de gustul verzei de Bruxelles. Dar când am avut ocazia să o gust imediat după ce am cules-o dintr-o grădină, nu am putut crede! Ce gust, ce dulceaţă, ce arome. Varza de Bruxelles proaspătă e ca o bomboană!” continuă chef-ul francez.


Sezonal – ceea ce mâncăm trebuie să arate şi să aibă gust de proaspăt

Chef Radu Dumitrescu nu poate fi găsit dimineaţa la restaurant căci el se află în piaţă printre fructe, legume, peşte, carne. La restaurantul său nu există un meniu fix ci se găteşte cu ceea ce a găsit proaspăt în piaţă în dimineaţa respectivă.

“Plec uneori în piaţă cu o listă de ingrediente făcută de acasă şi de fiecare dată, dar de fiecare dată mi se schimbă meniul. Că vreau să cumpăr, nu ştiu, să fac o supă de conopidă şi văd nişte păstăi verzi absolut senzaţionale şi proaspete, culese atunci, şi le cumpăr pe alea. Şi îmi schimb meniul total”, spune chef Radu Dumitrescu.

De asemenea, la piaţă, Dumitrescu se ghidează pe lângă aspectul şi mirosul de proaspăt al vegetalelor şi după aspectul mâinilor oamenilor care le vând. ”Ştii clar că ei au muncit la roşiile pe care le vând dacă mâinile sunt crăpate, tăiate, negre.”

Şi legumele şi fructele exotice au corespondente locale

De asemenea, trendul sezonalităţii şi al kilometrului zero atinge noi culmi în lumea culinară. De exemplu, chef Dalad Kambhu - chef thailandez din Berlin a primit de curând prima stea în faimosul Ghid Michelin deoarece găteşte traditional thailandez dar cu ingrediente locale din jurul Berlinului. Ea a învăţat să gătească de la mama sa şi prima lecţie a fost lecţia prospeţimii. Pentru că între Thailanda şi Germania distanţa este mare, chef Kambhu a găsit soluţii locale inedite. ”Înlocuim mango cu mere dulci, cartofii dulci cu napi, murăm gulie în loc de papaya. Gustul este ca acasă”, spune Dalad. Pe lângă prospeţimea ingredientelor, astfel se încurajează producătorii locali şi se reduc gradul de poluare, costurile de transport. Şi carnea? ”Carnea vine de la ferme organice, peştele doar din surse sustenabile” a mai explicat chef-ul thailandez. Aşadar, ne întâlnim la piaţă!

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 10:54

BREAKING NEWS - LISTA miniştrilor Guvernului Chicu: Voicu - MAI, Nagacevschi - Justiţie / Majoritatea membrilor au lucrat la Dodon

BREAKING NEWS - LISTA miniştrilor Guvernului Chicu: Voicu - MAI, Nagacevschi - Justiţie / Majoritatea membrilor au lucrat la Dodon

Parlamentul va examina astăzi, în ședință, programul și echipa Guvernului sub conducerea lui Ion Chicu – candidat desemnat de către Președintele Republicii Moldova, informează CURENTUL. Iată componența Guvernului Chicu: Ion Chicu – Prim-ministru Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Deputat ACUM: „Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu PD, altfel ar fi ajuns după gratii”

Șeful statului, Igor Dodon a avut nevoie de timp să se repoziționeze în discuții cu Partidul Democrat, în caz contrar astăzi ar fi fost după gratii. Declarația a fost făcută de deputatul ACUM, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)