Actualitate

Merkel va merge la Moscova, pentru a discuta cu Putin despre crizele din Orientul Mijlociu

 Cei doi lideri urmează să discute ”probleme internaţionale curente” cu privire la Siria, Iran, Irak, Ucraina, dar şi despre relaţiile germano-ruse, a anunţat un purtător de cuvânt al Cancelariei, Steffen Seibert.

”Rusia este un actor important pe scena mondială, iar în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este indispensabil în soluţionarea conflictelor politice”, a declarat el. Germania este în prezent membru nepermanent al Consiliului.

Germania şi Rusia au încercat să salveze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, după retragerea unilaterală a Statelor Unite din pact în mai 2018.

Merkel a discutat deja cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, luni, despre situaţia din Orientul Mijlociu, a precizat Seibert.

Berlinul şi-a oferit serviciile de mediator între toate părţile după asasinarea generalului irianian Qassem Soleimani într-un atac aerian al Statelor Unite vineri în Irak.

Ministrul german de Externe Heiko Maas, care urmează să o însoţească pe Merkel la Moscova, ”şi-a petrecut întregul weekend la telefon” cu omologii săi europeni din Statele Unite, a declarat presei un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Rainer Breul.

El a adăugat că discuţii cu ministrul iraninan de Externe urmează să aibă loc ”în curând”.

Germania depune eforturi să se prezinte drept un mediator onest între Washington şi Teheran.

Teheranul l-a convocat duminică pe însărcinatul german cu afaceri la Teheran la sediul Ministerului de Externe în semn de protest faţă de declaraţii ale unor oficiali germani potrivit cărora Berlinul consideră justificată asasinarea lui Soleimani.

Îndemnat să comenteze cu privire la acest subiect, Seibert a declarat că uciderea lui Soleimani ”a fost precedată de acţiuni iraniene”. El a citat atacuri vizând instalaţii petroliere saudite, petroliere în Strâmtoarea Ormuz şi Ambasada Statelor Unite la Bagdad.

”Noi am subliniat întotdeauna, dar aceasta poate că este o ocazie să subliniem din nou că noi considerăm aceste activităţi regionale (ale Iranului) în mod critic şi că ele joacă un rol negativ în această regiune”, a declarat Seibert.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *