Mesajul Secretarului de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, cu prilejul sărbătorii „Limba Noastră cea Română”

publicat în Actualitate pe 31 August 2011, 10:29

Dragi români,  Cu prilejul zilei „Limba Noastră cea Română”, sărbătorită în mod solemn de 21 de ani la Chişinău, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni transmite sincere felicitări tuturor cetăţenilor Republicii Moldova pentru mândria cu care oferă an de an acest omagiu limbii române.

În spiritul respectului reciproc faţă de identitatea naţională, limba română este astăzi una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, însă suflul ei traversează frontierele şi devine poate mai puternic la est de Prut.

Avem datoria de a ne cinsti limba pe care o vorbim, indiferent unde ne aflăm, pentru că prin limbă ne păstrăm cultura, tradiţiile, istoria şi credinţa. De aceea, doresc să îndemn românii de pretutindeni să fie alături de fraţii lor din Basarabia în această zi de însemnătate istorică, în care celebrează identitatea românească.

Îmi exprim speranţa că ziua de 31 august va deveni o sărbătoare naţională a tuturor românilor, prilej de consolidare a legăturilor spirituale cu patria mamă, de conştientizare şi preţuire a identităţii româneşti în ţară şi peste hotare.
La mulţi ani!

Eugen Tomac
Secretar de stat pentru românii de pretutindeni