Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Actualitate 21 Aprilie 2018, ora 12:21

Meserii de lux pe litoralul românesc. Care este salariul unui barman

Marime Font

 
 

Sezonul estival în România se deschide în mai puţin de două săptămâni. Litoralul va fi plin, dar există o problemă. Ospătarii, barmanii şi cameristele nu mai acceptă orice salariu. Aceştia cer hotelierilor sau patronilor de restaurante chiar şi peste o mie de euro lunar. În cazul unora, peste salariu se adaugă şi asigurarea unui loc de cazare plus mese.

Anul acesta, la interviurile de angajare, candidaţii au avut cerinţe bine stabilite şi au negociat la sânge cu patronii.

Angajat: Când mergi la o angajare trebuie să ai o tehnică de negociere şi trebuie să te bazezi pe ceea ce faci.



Angajat: Salariul pe care l-am discutat la angajare a fost şi cel de încadrare. S-a menţinut pe perioada contractului iar de la an la an, a fost în fiecare an o creştere de salariu.

Angajată: Am cerut un salariu care mi s-a acordat. Un salariu bun şi sunt mulţumită de condiţiile de muncă.

Patronii de hoteluri se plâng că mulţi cei care au venit până acum să se angajeze au cerut bani mulţi pentru sezon. Pe unii i-au refuzat, cu alţii au negociat. Spre exemplu, o cameristă la un hotel de 4 stele câştigă în jur de 320 de euro la care se adaugă decontarea transportului, un recepţioner la 4 stele are un venit lunar de 385 de euro, iar un bucătar este plătit cu 850 de euro.

Nicolae Bucovală, hotelier 3 stele: Salariile se vor situa undeva între 1500, 1600 net pe vară. Dar în afară de asta au şi o groază de facilităţi.

Mihai Moisescu, hotelier 4 stele: De obicei cer mai mult, de la an la an cer mai mult.

Patronii de restaurante spun că ospătarii şi barmanii calificaţi preferă să lucreze în străinătate, pe bani mai mulţi.

George Ţicu, manager restaurant: În loc de 22 de ospătari avem 11, în loc de 24 de bucătari aveam aproape, să zic, o tură, mai puţin de o tură, pe bar din 6 barmani am reuşit să găsim 4.

Anca Nedea: Criza s-a acutizat de la an la an, suntem la nici o săptămână deschidere pentru litoralul românesc, deci primul boom, pachetul de 1 mai, şi nu avem nici măcar 50% din forţa de muncă necesară acoperită.

În nordul staţiunii Mamaia un barman pretinde de la viitorul angajator chiar şi peste o mie de euro lunar. Şi cum mulţi nu-şi permit să le dea aceste sume, atunci alternativa este să angajeze oameni mai slab pregătiţi şi să îi înveţe meseria la locul de muncă.

Dragoş Răducanu, vicepreşedinte FPTR: Tarifele pe care noi le practicăm la hoteluri nu ne permit să dăm la o persoană necalificată sau cu calificare inferioară 500 de euro.

Pe litoral, de 1 mai sunt aşteptaţi în jur de 50.000 de turişti.

Sursa: Radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md