Externe

Mica Sirena scindeaza Danemarca

Statuia Mica Sirena, simbol al orasului Copenhaga, inspirata din povestile lui Hans Christian Andersen, va naviga pentru prima oara pe mare, dupa aproape 100 de ani petrecuti pe soclul ei in forma de stanca, pentru a fi prezentata, in 2010, in cadrul pavilionului danez de la Expozitia universala din Shanghai.

Consiliul municipal al capitalei daneze se va reuni joi pentru a lua decizia definitiva in privinta „imprumutului”, pentru o perioada de sase luni, al celebrei sculpturi. Apartinand primariei din Copenhaga, inca din 1913, aceasta sculptura din bronz, creata de Evard Eriksen inalta de 1,25 metri si cu o greutate de 175 kg, reprezinta una dintre principalele atractii turistice din Danemarca. Danezii se simt foarte atasati de acest simbol national si au reactionat de fiecare data atunci cand statuia a fost tinta unor acte de vandalism. Rasturnarea de pe soclu, decapitarea, amputarea unui brat sunt doar cateva dintre agresiunile comise asupra statuii incepand din anii ’60. In plus, Mica Sirena a fost imbracata cu un voal musulman, apoi cu o burka (vesmant ce acopera tot corpul, purtat de unele femei musulmane), a fost stropita cu vopsea rosie, roz si verde. Viitoarea ei calatorie in China constituie un subiect de disputa pe scena politica si publica din Danemarca.

In noiembrie 2008, Partidului poporului danez, de extrema dreapta, ceruse ministerului Economiei, Industriei si Comertului sa retraga cererea de includere a Micii Sirene in expozitia din China, sugerand ca la Shanghai ar putea fi expusa una dintre copiile Micii Sirene, care exista deja in Asia. Totusi, majoritatea partidelor politice daneze nu s-au raliat pozitiei PPD, considerand ca viitoarea vizita a Micii Sirene la Shanghai va reprezenta un succes turistic pentru Danemarca.
„Chinezilor le este indiferent daca va fi trimisa o copie sau originalul”, a declarat, la randul lui, directorul Institutului cultural danez din Beijing, Erik Messerschmidt. Si mostenitorii sculpturii, care detin drepturile de autor asupra Micii Sirene, au primit cu multa raceala acest proiect: „Turistii vor fi dezamagiti cand vor vedea sa statuia nu mai este aici”… Drept urmare, astazi, sase danezi din zece sunt de aceeasi parere, potrivit unui sondaj realizat de Gallup.

Dupa presa internationala
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *