Astăzi 19 Martie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente

Actualitate 5 Februarie 2016, ora 08:00    Din editia print

Mihai Eminescu în TIMPUL (II) Arborosa: „În Neue freie presse” ne-a întâmpinat / 11 noiembrie 1877

Marime Font

În „Neue freie Press” ne-a întâmpinat uimitoarea știre că o comisie judecătorească s-a dus în seminarul Mitropoliei Bucovinei (din Cernăuți) și a arestat pe patru candidați interni de teologie, sechestrând totodată averea și hârtiile societății dizolvate „Arborosa”. 

Membrii acestei societăți erau studenții români de la Universitatea din Cernăuți și dările de seamă ale tinerei reuniuni erau atât de serioase, atât de departe de orice veleități politice, încât într-adevăr ne mirăm auzind această veste neașteptată și nu știm cărei împrejurări avem a atribui măsurile aspre ale guvernului provinciei vecine. Neînsemnatul fond de bani, ni se pare că vreo 400 de galbeni, datorit în mare parte, munificenței românilor de la noi și de dincolo de Carpați, biblioteca, compusă din vreo sută și câteva tomuri, sunt confiscate, mai mulți dintre studenții facultății teologice au fost arestați și li se intentează se vede proces criminal.

Care va fi crima de care să se fi făcut vinovați studenții români de la Cernăuți de a fost un motiv destul de puternic pentru a risipi mica lor avere de strânsură și centrul lor de activitate spirituală?


Nu știm până astăzi decât numai două abateri ale studenților de la Cernăuți, care însă, departe de a constitui o crimă în ochii noștri, nu le-am putea lua în nume de rău decât dintr-un exagerat punct de vedere al poliției statului, natural poate în vremi de liniște, nenatural însă când spiritele tinere sunt agitate de luptele până acum glorioase ale conaționalilor lor. Afară de aceea, aceste două abateri de până acum, pe care le vom expune mai la vale, au fost provocate prin necuviințe mult mai grave comise de coloniștii din Bucovina, încât resentimentul tinerimii românești a fost firesc. Guvernul învecinat ar trebui să fie chiar mândru de aceste acte de rezistență, pentru că ele dovedesc, temeinicia și valoarea educativă a școlilor din Austria. Dacă școlile de acolo ar deștepta numai mintea, lăsând simțirile inimii în paragină, dacă tinerimea ar fi crescută numai pentru a-și căuta de interese personale, a se târâi înaintea puternicilor zilei și a săruta mâna care-l lovește, atunci desigur că acte de rezistență n-ar avea loc defel și-ar fi o dovadă puternică că Austria e pe deplin jidovită, ceea ce ne place a n-o crede în chiar interesul vecinilor și al luminatei clase domnitoare. On-s’appue, Sire, sur ce qui resiste. Nu elementele moi ca ceara, care cedează fără murmur oricărei întipăriri, nu indivizi mânați de interese mici și lesne de îndoit după vânt, nu capete care se pleacă cu înlesnire în orice parte, numai puternică să fie, ci inima neînfrântă, rătăcită fie chiar, este temelia puterii unui stat.

războaiele pe care Austria le poartă, izvoarele muncii și averii, brațele puternice și inimile viteze nu se găsesc, în clasele de trântori semiți, ci tocmai în acele naționalități care nu se pleacă raselor dominante, dar sunt totdeauna gata să-și dea sângele și averea pentru pământul care le poartă, pentru coroana de la care așteaptă tot binele și căreia le place a atribui tot binele ce le vine cândva.

După acest preambul, care ni s-a părut trebuincios pentru a nu lăsa umbră de îndoială asupra bunelor noastre intenții, vom veni la cele două cazuri care vor fi fost poate motivele dizolvării societății „Arborosa”.

Se știe că mai cu seamă elementul evreiesc din Bucovina a stăruit să facă serbarea de o sută de ani a întrupării Bucovinei cu Austria. Aceasta s-a făcut în ajunul încheierii unui tratat de comerț cu noi și a fost o demonstrație în contra menținerii îngrădirilor prescrise de legile noastre vechi, pe care, după îndelungate stăruințe, guvernul conservator a izbutit să le mențină și în convenția austro-română.

Fost-a demonstrația pentru a ne atinge pe noi și a ne arăta lumii ca semibarbari, precum binevoiește a ne numi dl Carl Emil Franzos, fost-a un mijloc de presiune morală asupra noastră, sigur este că serbarea a fost pripită cu trei ani înaintea sutei cuviincioase și-a fost glorificarea unui centeniu de 97 de ani. La care s-a adăugat în vederea cametei 3 la sută. Nu discutăm legitimitatea serbării. Fiecare are drept să se bucure de o întâmplare istorică; caracteristic pentru cel ce o aranjează este numai motivul.

Cedarea Bucovinei nu este o frunză de dafin în istoria Austriei și, tocmai fiindcă voim bună pace, ne abținem de a cita documentele ce ne sunt bine cunoscute și care ar dovedi că acel act istoric n-a fost vrednic să fie serbat decât tocmai de neamul acela care crede că toate bunurile acestei lumi se câștigă prin târguială. M. S. Împăratul, ale cărui sentimente nobile și cavalerești sunt cunoscute de toată lumea și de la care, întrucât privește persoana Sa, românii n-au cunoscut până astăzi decât numai bine, a refuzat politicos însă semnificativ de a lua parte la jubileul din Cernăuți, căci, dacă prescripția și puterea consfințesc un act ca cel pomenit mai sus, nu rămâne mai puțin adevărat că la acea serbare s-a accentuat tocmai originea acelui drept, care origine nu se va fi găsit tocmai vrednică de nobila inimă a împăratului. Afară de aceea Maiestatea Sa ar fi trebuit să vină la marginea statelor sale și, precum este obiceiul, M. S. Domnitorul ar fi avut să-l întâmpine sau în persoană sau în delegațiune, ceea ce, ne va concede oricine, ar fi fost în împrejurările date un lucru foarte gingaș, dacă nu de-a dreptul cu neputință. Guvernul conservator, în înțeleapta sa rezervă și simțind, se-nțelege, că nu poate să joace rolul unui stat mare, a tăcut la măsurile cernăuțene, dar a răspuns capitala Moldovei prin o contrademonstrare impunătoare, care de atunci se repetă în fiecare an. Românii din Bucovina erau însă mult mai umiliți decât noi chiar, pentru că se serba acolo, pe pământul lor clasic, pierderea înrâuririi lor politice. Dacă ideea serbării ar fi pornit de la români desigur că nimeni nu zicea un cuvânt. Ar fi fost un semn de iubire mai mult pentru Casa moșteană de Austria; dar atingător era ca acea serbare să pornească de la elemente colonizate în părțile de miazănoapte ale provinciei. Acum, în anul al treilea de la serbare, vreo câțiva studenți din Bucovina au trimis cu ocazia panahidei lui Grigorie Vvd. Ghica o telegramă către primarul de Iași și tot în aceeași vreme, ni se pare, dl profesor Schiffner de la facultatea de drept din Cernăuți care ține perfecțiuni asupra „dreptului românesc”, și-a permis a face observațiuni puțin cuviincioase asupra statului nostru, pentru care a fost fluierat de studenții români. Acestea sunt oare cauzele dizolvării „Arboroasei”?

Nu discutăm dreptul guvernului vecin de a lua măsuri în contra abaterilor studenților. Punctul nostru de vedere, ca organ autoritar, ne învață că un stat face cu supușii săi ceea ce crede că e bine și cu cale în interesul lor mai cu seamă.

Discutăm numai oportunitatea măsurilor prea aspre. Nu știm dacă glasul nostru va fi auzit, dar ne permitem a aduce aminte că România este în război, că abstrăgând de la înrudirea națională, boierii din Bucovina precum și satele de la margine sunt încuscrite cu românii de dincoace de Molna, că mulți bucovineni au rude de aproape pe câmpul de război, încât abaterile unor tineri ce nu cunosc pe deplin greutatea pe care legile pozitive o dau unor asemenea manifestări nu pot fi puse tocmai în cumpănă de aur.

Din acest punct de vedere numai ne permitem a face observațiile noastre asupra unei afaceri care pare a se fi înfundat în unica telegramă a „Noii prese libere” și asupra căreia organele vieneze păstrează o îngrijitoare tăcere.

Mihai Eminescu: 11 noiembrie 1877 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:17

Lidera PAS, Maia Sandu, este criticată de lideri de opinie pentru declarația sa, potrivit căreia, în actualele condiții, funcția de premier nu contează prea mult. Jurnalistul Petru Bogatu consideră, într-un editorial publicat de Deschide.md, că la mijloc este o eroare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 08:54 de Ana Marchitan

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori”

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori” Din editia print

Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a relatat despre regretele și realizările sale, precum și de ce nu a reușit să învețe la Harvard

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:44

Membrii blocului ACUM se vor diviza in doua fractiuni in viitorul parlament si vor incerca sa convinga celelalte partide sa voteze cu ei proiectele pe care le pregatesc, iar ei, la randul lor vor vota initiativele care o sa le convina. Asta a declarat aseara reprezentantului blocului politic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:04

 Ora 7.15, Aeroportul Internațional Chișinău. Aproape jumătate din pasagerii avionului sunt reprezentanți ai industriei vinului din Moldova. Cel din imagine reprezintă un colaj, dar cred că nu sunt departe timpurile în care Wine of Moldova va avea nevoie de un charter ca să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 18:53

 Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marş de protest de 14 zile alături de susţinătorii săi faţă de o „trădare” a Brexitului. Marşul a început în Sunderland şi se va încheia în Londra, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 11:19

Așa-zia intransigență a liderilor PAS și PPDA, manifestată în reațiile față de propunerile de negocieri ale PDM ascunde, de fapt, un adevăr incontestabil – salvarea de la pușcărie a lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Victor Țopa. De această părere este analistul...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Martie 2019, ora: 10:27

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în localitatea Beşghioz din UTA Gagauz-Yeri, unde pe 12 martie, într-o gospodărie din sat au fost găsite două femele de porc moarte. Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), transmite Moldpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:27

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat pe data de 15 martie o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) privind evaluarea implementării Planului de acțiuni pentru obținerea de către Republica Moldova a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:13

România a achiziţionat a treia tranşă de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de 85 de milioane de dolari, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Apărării Naţionale a României, Gabriel Leş, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:03

Lewis Hamilton va pleca din pole-position în primul Mare Premiu al noului sezon, transmis în direct la Digi Sport. În Australia, cvintuplul campion mondial a avut cel mai bun timp, 01:20:486, obținând astfel al optulea pole-position pe circuitul Albert Park și al...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 16 Martie 2019, ora: 09:54

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu reușește o performanță ieșită din comun. Aflată pe locul 60 WTA înaintea turneului Indian Wells 2019, unde a ajuns grație unui wildcard, ea s-a calificat vineri în finală, după ce a învins-o pe...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)