Internațional

Mihai Ghimpu: Mediatorii in procesul de negocieri trebuie sa joace un rol mai activ

 Declaratii in acest sens a facut astazi Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Presedinte al Parlamentului, in cadrul intrevederii cu Ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul special al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru conflictele nesolutionate, precum si cu mediatorii si observatorii in procesul de negocieri in formatul 5+2, relateaza MOLDPRES cu referire la Serviciul de presa al Presedintiei.

In cadrul discutiilor, Mihai Ghimpu a accentuat ca conducerea Republicii Moldova va sustine toate propunerile constructive, care vor permite solutionarea diferendului transnistrean, dar pornind de la interesele nationale si cu respectarea integritatii teritoriale, a suveranitatii si independentei statului nostru.

Presedintele Mihai Ghimpu a optat pentru o intensificare a procesului de negocieri, deoarece nesolutionarea acestui conflict prezinta o piedica pentru dezvoltarea multilaterala a Republicii Moldova, precum si un pericol pentru stabilitatea si securitatea regionala. "In opinia mea, mediatorii in procesul de negocieri trebuie sa joace un rol mai activ in reluarea dialogului politic la nivel oficial, deoarece numai in acest caz putem atinge rezultatul scontat – solutionarea problemei transnistrene", a mentionat seful statului.

Pozitia Presedintelui Mihai Ghimpu a fost sustinuta si de Ambasadorul Bolat Nurgaliev, care a specificat ca reluarea, in noiembrie 2009, dupa o pauza de trei ani, a procesului de negocieri, insufla optimism in ceea ce priveste solutionarea conflictului transnistrean. Drept argumente diplomatul kazah a mentionat progresele in activitatea grupelor de lucru in diferite domenii, care au reusit solutionarea problemelor cetatenilor sau implementarea unor proiecte sociale, preconizata relansare, incepind cu 1 octombrie, a traficului de marfuri spre orasul Odesa prin regiunea transnistreana etc.

"Din toate conflictele nesolutionate, gestionate de OSCE, cel transnistrean inspira foarte mult optimism privind reglementarea lui. Si aceasta se datoreaza, in mare parte, politicilor promovate de actuala guvernarea a Republicii Moldova in aceasta directie. In context, vreau sa va asigur ca toate eforturile comunitatii internationale vor fi orientate astfel ca problema transnistreana sa fie solutionata pornind de la integritatea teritoriala a Republicii Moldova", a accentuat Bolat Nurgaliev.

Pozitia reprezentantului special al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru conflictele nesolutionate a fost sustinuta atit de Ambasadorul Serghei Gubarev si Alexandr Alexandrovich, reprezentantii Federatiei Ruse si Ucrainei in formatul de negocieri pentru solutionarea conflictului transnistrean, cit si de Asif Chaudhry, Ambasadorul SUA in Republica Moldova, si de Kalman Miszei, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Moldova.

In finalul intrevederii, Presedintele Mihai Ghimpu si-a exprimat speranta ca in cadrul Summit-ul OSCE din luna decembrie, care se va desfasura in capitala Kazahstanului, vor fi adoptate decizii importante, care vor permite solutionarea nu numai a conflictului transnistrean, dar si a celorlalte. "Secolul XXI trebuie sa fie unul al pacii, democratiei si bunastarii popoarelor, dar nu unul al conflictelor si confruntarilor", a spus Mihai Ghimpu.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *