Actualitate

Mihai Tarus, plastician, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Moldova

Unul dintre succesele remarcabile ale picturii basarabene din anul 2009 apartine pictorului Mihai ?arus. Pentru originalitate in creatie, el a obtinut Medalia de aur la Salonul de Arta de la Cannes, Franta. Si tot el este detinatorul Medaliei de argint a Academiei de Pictura a Federatiei Ruse, din 2007.

S-a nascut pe 10 decembrie 1948, la Sinesti, judetul Ungheni. S-a format ca artist in perioada 1961-1964, la Scoala de Arte Plastice pentru copii „A. Sciusev” din Chisinau si, ulterior, a studiat la Academia de Arte Plastice din Sankt Petersburg. In 1969, impreuna cu pictorul Mihai Grecu, sustine o serie de dialoguri intelectuale, care au avut repercusiuni benefice in creatia tanarului plastician. In aceeasi perioada, Mihai ?arus stabileste relatii cu emulul lui Kazimir Malevici, Vladimir Vasilievici Sterligov, promotorul unui nou sistem plastic potir-cupola. Prima expozitie personala si-a vernisat-o la Casa Savantilor din orasul de pe Neva.

Din anii ’70, artistul se detaseaza de concepte-manifeste in arta, preferand afirmarea unor experiente plastice noi. Intre 1996-1997, Mihai ?arus organizeaza expozitii personale ample la Chisinau si la Bucuresti. A expus impreuna cu distinsi pictori rusi la celebra Galerie „Tretiakov”, in memoria lui Malevici. Si-a prezentat lucrarile – in cadrul Grupului de pictori Sterligov din Rusia – la New York. De asemenea, galeriile din Finlanda, Belgia, Italia si Franta i-au gazduit generos opera. Critica de arta il califica drept un plastician nonconformist. Cornel Radu Constantinescu, spre exemplu, considera ca Mihai ?arus adanceste „spiritul avangardei ruse, care s-a vadit atat de fertila pe plan european”.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *