Mihail Druţă, locotenent-colonel în rezervă al Armatei Naţionale, a fost deputat în primul Parlament al RM. La 27 august 1991, el a votat Declaraţia de Independenţă, iar ulterior a lucrat în diverse funcţii în cadrul Ministerului Apărării. În prezent, el se află în Italia, unde munceşte la o fabrică de frigidere. În acest an, Mihail Druţă şi-a luat concediu tocmai în perioada electorală, ca să poată participa, pe 19 iunie, la alegerile pentru Primăria Chişinău. Timp de o săptămână, el face în capitală agitaţie electorală pentru primarul Dorin Chirtoacă. Ieri, ne-a vizitat la redacţie…
- Domnule Druţă, când şi de ce aţi plecat în Italia?
- Sunt acolo din 2006, după ce am fost trecut în rezervă în cadrul Armatei Naţionale. De ce am plecat? Ca să-mi întreţin familia. Din fericire, spre deosebire de alţi moldoveni, am plecat încolo cu întreaga familie. M-am stabilit cu traiul în oraşul Parma, o capitală de provincie din nordul Italiei unde, conform datelor oficiale, la 1 ianuarie 2010 locuiau circa 5500 de moldoveni. Lucrez la o fabrică de frigidere acolo, într-un colectiv internaţional: italieni, arabi, vietnamezi, cetăţeni de diverse naţionalităţi din Europa de Est, America Latină şi Africa Centrală.
- Cum vă simţiţi în Italia?
- Într-un fel, mă simt bine - sunt stăpân pe timpul meu şi îmi câştig pâinea din sudoarea frunţii mele, sunt în contact cu realizările culturii italiene, cu modul de viaţă occidental, unde totul e bazat pe lege. Dar mă simt şi prost, pentru că-mi lipseşte Patria. De acolo, de departe, urmăresc tot ce se întâmplă în R. Moldova şi mă deranjează mult situaţia din ţară. Ard de nerăbdare să mă reîntorc acasă.
- Cu ce scop aţi venit acum acasă?
- Scopul cel mai mare e să particip la alegerile din 19 iunie. Săptămâna curentă încerc să mobilizez cetăţenii din municipiul Chişinău ca să iasă la vot. Această votare va avea o importanţă naţională. Victoria forţelor democratice va fi un pas decisiv pe calea integrării noastre europene. A venit timpul să le spunem „Destul!” fariseilor comunişti, care nici comunişti nu pot fi numiţi, ci baroni cu milioane şi milioane de lei, euro şi dolari în buzunare - toate furate de la popor. Sunt nişte „fanarioţi” de culoare roşie. Înainte de a mă porni la drum, mi-am amintit că, pe 5 iunie, o mamă îşi suna feciorul rămas acasă, zicându-i cu lacrimi în ochi: „Cum de ai putut să nu te duci la vot? Pentru ce am venit eu în Italia?!”.
- Am înţeles că nu sunteţi singurul care şi-a schimbat tradiţionalul concediu din august pentru luna iunie, doar ca să poată vota la locale…
- Într-adevăr, mai mulţi conaţionali de-ai noştri aflaţi la muncă în oraşul Parma au venit să participe la vot. Colegii mei de lucru mi-au spus: „Vai, Mihail. Vai combatere dittatura sanguinosa comunista!” (Pleacă, Mihail, pleacă pentru a combate dictatura sângeroasă comunistă!). Comuniştii întotdeauna au spus minciuni. Ei trebuie să se lase de propaganda făţarnică comunistă. Dodon şi ceilalţi de teapa lui n-au ce căuta în fruntea primăriei. De altfel, proletariatul internaţional cunoaşte foarte bine crimele comunismului, inclusiv cele comise pe teritoriul R. Moldova.
- Şi totuşi, de ce aţi venit să-l susţineţi pe Chirtoacă?
- Măcar şi pentru faptul că a reuşit să ne scape de mirosul urât din Chişinău şi a izbutit să stingă datoria Primăriei, de peste o jumătate de miliard de lei, preluată de la Iordan, primar comunist interimar de tristă faimă… Câte troleibuze am fi cumpărat noi cu această sumă astronomică?! Câte străzi am fi reparat din aceşti bani?! Să răspundă alegătorii la aceste întrebări pe data de 19 iunie. Tocmai de aceea îi îndemn - să ieşim cu toţii la vot, să-l susţinem pe Chirtoacă! Să susţinem viitorul Moldovei. De fapt, Dorin Chirtoacă este adevărata noastră soluţie!
- Vă mulţumim şi să sperăm că duminica de 19 iunie ne va propulsa spre viitor, nu spre trecut!
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul