Ultima oră

Ministerul de Externe al României CONDAMNĂ reţinerea celor trei angajaţi ai liceului ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol

"Ministerul Afacerilor Externe condamnă "ferm" reţinerea, la 5 februarie 2014, de către reprezentanţi ai aşa-ziselor autorităţi transnistrene, a directorului liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol şi a altor doi angajaţi ai instituţiei, "pe baza unor acuzaţii nefondate", se spune în comunicatul citat.

"MAE informează că acest incident se înscrie "într-o succesiune de acţiuni de presiune" la adresa celor opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care s-au accentuat în ultima perioadă", susţine MAE.

"De la începutul lunii decembrie 2013, "acţiunile de intimidare şi hărţuire" împotriva celor opt şcoli cu grafie latină au fost semnalate şi aduse în mod constant de Ministerul român al Afacerilor Externe în atenţia formatelor multilaterale. Astfel, la 5 decembrie, ministrului de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat implicarea oficialului OSCE în remediarea situaţiei şcolilor, în cadrul unei întrevederi cu Astrid Thors, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE", precizează MAE român.

"Totodată, şeful diplomaţiei a trimis mai multe scrisori către preşedintele-în exerciţiu OSCE (mandat exercitat în 2014 de Elveţia) şi Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, solicitând implicarea în revenirea la normalitate a funcţionării şcolilor.

De asemenea, incidentul de miercuri a fost semnalat de către secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu consilierilor Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale (ICMN), aflaţi în vizită la Bucureşti, cu solicitarea implicării oficialului OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că va continua să facă eforturi, pe toate canalele diplomatice disponibile, pentru "încetarea acţiunilor de intimidare şi remedierea grabnică a problemelor" celor opt şcoli din regiunea transnistreană a Republicii Moldova", se mai spune în comunicatul citat.

sursa: 24h.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *