Sănătate

Ministerul Sănătăţii a prezentat raportul de activitate pentru 2016

Potrivit ministrei Sănătăţii, în 2016 în Programul Unic au fost incluse mai multe servicii medicale, astfel din fondurile de asigurări, începând cu anul trecut, sunt acoperite costurile pentru exoprotezele mamare necesare pentru femeile care au suferit exterparea tumorilor maligne. De acest serviciu au beneficiat aproape 1600 de persoane. De asemenea, a crescut calitatea serviciilor medicale, dar şi numărul persoanelor tratate.

„A crescut semnificativ cazurilor tratate. De exemplu, în anul 2016 au fost trataţi 3177 de pacienţi cu cataractă, comparativ cu anul 2015 când au fost trataţi o mie. De cardiologii intervenţionale au beneficiat aproape 2400 de pacienţi, comparativ cu 2015 când au fost 1130. Graţie eforturilor comune practic s-a dublat numărul de transplanturi, am ajuns să avem nouă transplanturi de ficat în 2016, comparativ cu patru în 2015 şi 22 de transplanturi de rinichi, ori cu 13 mai mult decât în 2015”, a declarat ministra Sănătății, Ruxanda Glavan.

Glavan a mai menţionat că o altă realizarea este extinderea listei medicamentelor compensate, precum şi oferirea medicilor pediatri dreptul de a prescrie medicamente compensate. Astfel în 2016, din Fondul de Asigurări, au fost alocate aproape 430 de milioane de lei pentru acest tip de preparate farmaceutice.

„Acest lucru ne vorbeşte de fapt că politicile care le-am implementat au asigurat încă pentru 128 de mii de cetăţeni medicamente compensate şi gratuite. În 2016 a fost aprobat şi implementat noul mecanism de salarizare pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate care este finanţat din Fondul de Asigurări, pentru această măsură au fost utilizate 295 de milioane de lei”, a declarat Ruxanda Glavan.

Ministra a mai spus că pentru prima dată au fost oferite câte cinci teste în fiecare zi pentru copii bolnavi de diabet zaharat, iar în 2016 au fost trataţi de hepatite virale peste trei mii 300 de pacienţi, fiind alocate peste 35 de milioane de lei. 

Sursă: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *