Internațional

Ministrul ucrainean de Externe: Securitatea Ucrainei implică şi securitatea României şi viceversa. Suntem într-o regiune foarte complicată, nu putem FUGI de geografie

,,Dacă vă uitaţi pentru un moment la hartă, vă daţi seama că securitatea Ucrainei implică şi securitatea României şi viceversa. Suntem într-o regiune foarte complicată şi, ei bine, nu putem fugi de geografie. Trebuie să învăţăm să trăim în spaţiul nostru", a spus el, în mesajul adresat diplomaţilor români, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei.

..Deşi nu vedeţi cu ochiul liber militarizarea intensă a Crimeei, focurile de armă din estul Ucrainei, simţiţi cu siguranţă implicaţiile acestora în siguranţa naţională din ţara dumneavoastră. Presupun că vreţi să ştiţi cum să faceţi faţă unui vecin agresiv. Am doar un sfat pentru dumneavoastră – preveniţi. Cu cât mai repede luaţi decizii şi acţionaţi strategic, pentru a demobiliza adversarul dumneavoastră, cu atât mai mari sunt şansele dumneavoastră de a învinge. Dacă anul 2014 ne-ar da o lecţie, aceasta ar fi că orice este posibil", a punctat demnitarul ucrainean.

Totodată, acesta s-a referit şi la situaţia actuală din regiune.

,,Sunt întrebat frecvent dacă îmi imaginez armata rusă intrând în Belarus. Şi răspund: ‘Oameni buni, amintiţi-vă de 2014, totul este posibil, chiar şi lucrurile incredibile’. Ce pare incredibil azi se poate desfăşura în faţa ochilor dumneavoastră mâine, cu preţul securităţii naţionale şi a interesului naţional. Deci, sfatul meu este – preveniţi. Oricât de mare ar părea acest preţ ar prevenţiei, credeţi-mă, preţul pe care îl veţi plăti că nu aţi asigurat această prevenţie va fi mult mai mare", a fost mesajul transmis de Dmytro Kuleba.

El a adăugat că ţara sa este deschisă variantei unei "rezolvări paşnice şi a dialogului constructiv", iar "ocupaţia Crimeei trebuie să înceteze, în interesul tuturor".

,,Fie că e vorba de atacul militar asupra ţării mele, atacurile cibernetice, dezinformarea sau recenta otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, este clar că Rusia este încă agresivă şi tratamentul trebuie să continue şi să fie intensificat. Cu greu te poţi simţi în siguranţă într-un loc în apropierea unei zone ocupate ilegal şi intens militarizate. Ocupaţia Crimeei trebuie să înceteze, în interesul tuturor", a spus ministrul ucrainean.

Acesta a subliniat, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, faptul că "România a fost unul dintre factorii-cheie care au făcut ca NATO să recunoască Ucraina ca un potenţial partener". "Aş vrea să spun două cuvinte: ‘Vă mulţumesc’", a încheiat ministrul de la Kiev.

defenseromania.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *