Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 9 Iulie 2010, ora 05:52    Din editia print

„Mioara”, sacrificată de doi păstori: statul RM şi Tripăduş

Marime Font
Imagini: 2

„Adresaţi-vă şi preşedintelui, şi premierului, şi poliţiei, şi chiar Domnului Dumnezeu! Eu peste tot am oamenii mei şi-mi ajung bani ca să-i plătesc pe toţi”

Cândva, Moldova sovietică se mândrea cu faimosul combinat de blănuri din Bălţi - singura întreprindere de la noi capabilă să producă blănuri tăbăcite din materie primă locală, conform cerinţelor naţionale şi internaţionale, considerată a doua de acest gen din URSS. În 1995, reorganizat în SA „Mioara”, combinatul a fost scos la privatizare. Iar în noiembrie 1999, doi bălţeni, Anatolie şi Ruslan, au făcut o adunare. Primul a propus ca firma lor, „Elan-Gaz”, să cumpere „Mioara” şi celălalt a fost de acord... Astăzi, la întreprindere vântul şuieră prin secţiile pustii, ploile curg nestingherit prin ferestrele sparte, iar „Mioara” e cu un picior în groapă. A rămas întreg blocul administrativ, unde activează o firmă de producere a lenjeriei de pat, o cantină în care se fac nunţi şi care se zice că-i condusă de o femeie, Eudochia, dar şi alte birouri, inclusiv cel al directorului Alexandru. E greu să pricepem cum dirijează acesta scheletul gigantic al „Mioarei”, dar ştim că el e fiul lui Anatolie şi al Eudochiei şi fratele lui Ruslan, şi că toţi patru au acelaşi nume - Tripăduş... Iar povestea acestei întreprinderi de la 1999 încoace este o pată de ruşine pe imaginea democraţiei moldoveneşti, dar şi a mai multor demnitari şi magistraţi cunoscuţi.

După ce 75,1% din acţiunile statului în „Mioara” au fost expuse privatizării, firma „Energcom” a participat de şapte ori la concursurile investiţionale, propunând preţul de cumpărare 1,2 mln. lei şi investiţii de 55 de mln. lei. Întotdeauna, însă, oferta era respinsă. Pe când „Elan-Gaz” a fost declarată câştigătoare din prima încercare, deşi a venit cu propuneri mult mai modeste: preţul acţiunilor de 800 de mii de lei şi investiţii de 10 mln. de lei timp de cinci ani. „Elan-Gaz” a fost reprezentat la concurs, prin procură, de către Pantelimon Frăsineanu, directorul „Bălţi-Gaz”, implicat în multe scheme ale lui Tripăduş, dar care, surprinzător, ne-a spus că nu ţine minte nimic... La rândul său, ex-directorul Departamentului Privatizării (DP) de atunci şi actualul ministru Alexandru Oleinic, întrebat de ce s-a acceptat un preţ simbolic, ne-a spus că potenţialul cumpărătorilor era studiat de ministerele de ramură, care aveau reprezentanţi în Comisia de concurs. „În cazul „Mioara”, cuvântul decisiv l-a avut Ministerul Industriei. Noi acceptam şi preţuri mai mici, fiindcă trebuia să vindem cât mai multe întreprinderi, ca să le salvăm de faliment. În schimb, contractul a fost foarte strict, pentru ca investitorul să-şi onoreze oricum obligaţiunile”, a adăugat ministrul.

Dar a ieşit invers. Contractul de vânzare-cumpărare a SA „Mioara”, semnat la 12 ianuarie 2000 de către Oleinic şi Tripăduş, stipula că vânzătorul nu poate să rezilieze contractul, dacă cumpărătorul va valorifica 3/4 din volumul investiţiilor. De acest clenci s-a şi prins ulterior „Elan-Gaz”, încălcând prevederile contractului cu sprijinul nemijlocit al DP. Astfel, cota-parte a DP în „Mioara” a rămas de 13%, iar firma lui Tripăduş a intrat în posesia pachetului majoritar al unei întreprinderi cu un capital social de 14,5 mln. lei, cu trei blocuri de producere şi unul administrativ, primind în gestiune inclusiv cinci cămine şi două cluburi.


Sinenco: „Asistam la un furt comis cu susţinerea statului”

Pe atunci director la „Mioara” era Vasile Sinenco. El susţine că înstrăinarea întreprinderii la un preţ de nimic l-a pus în gardă: „Eram director din 1986. Am reuşit să scot combinatul din datorii, să păstrez utilajele, să fac contracte bune. Când întreprinderea a fost vândută pe nişte bănuţi, m-am revoltat, dar toţi tăceau. Asistam la un furt, comis cu susţinerea statului, iar Tripăduş umbla de colo-colo cu telefonul şi repeta: „Alo, dle preşedinte…”. Vroia să pară mare...”. Vasile Maslov, fostul mecanic-şef, adaugă: „Aveam perspective bune, dar după ce ne-au vândut pe doi bani, totul a început să se distrugă”.

Efectuarea „investiţiilor” a început la 6 iunie 2000, când „Elan-Gaz” a semnat un contract pentru lucrările de reconstrucţie, în sumă de 3,8 mln. lei, cu SRL „La Duca”. Deşi în contract figurează ştampila şi semnătura directorului acestei firme, la acea dată firma nici nu exista. Ea a fost înregistrată tocmai la 17 august 2000, de către Vadim Russu, un tânăr care în acelaşi an s-a stabilit cu traiul în SUA (foto 1). Dacă până la 8 noiembrie 2000, când Russu a plecat din RM, „La Duca” nu avea nici cont bancar, imediat după aceasta firma a început să apară ca antreprenor în zeci de documente despre investiţiile efectuate la „Mioara” (foto 2). Dările de seamă ale „Elan-Gaz” arată că firma lui Rusu a participat la reconstrucţia biroului directorului, a cantinei, a acoperişului, a unor gazoducte şi la instalarea sistemului de încălzire. Şi în toate actele figurează semnătura evident falsificată a lui Russu care, potrivit Serviciului grăniceri, nu s-a mai întors în RM. Alexandru Bacsan, fostul şef al brigăzii de construcţii la „Mioara”, afirmă că la lucrări au participat alte firme, care au reparat numai blocul administrativ. „Tripăduş şi-a adus oamenii lui, care conduceau lucrările şi dădea toate indicaţiile”, afirmă Bacsan.

Frecăuţanu: „Toate guvernările îl protejează”

În acea perioadă, însă, se pare că Tripăduş încerca să deschidă totuşi un cont bancar pentru „La Duca”. Notarul Nina Frecăuţanu din Bălţi ne-a spus că, la începutul lui decembrie 2000, Tripăduş a venit la ea cu o copie a buletinului de identitate a lui Russu, rugând-o să-i autentifice fişa cu specimene a semnăturii acestuia. „Îmi spunea că omul e în America, sugerându-mi să închid ochii. Am refuzat, el a trântit uşa şi a plecat”, precizează notarul. Cu toate acestea, conform investigaţiilor ulterioare ale procurorilor, în ianuarie 2001, la „Victoriabank” a fost prezentată fişa cu specimenele semnăturilor lui Russu şi încă a unei persoane - Jana Eremciuc (reţineţi acest nume!), care figura ca şi contabilă a firmei. Culmea e că fişa era autentificată la „notarul Frecăuţanu”, la 2 ianuarie 2001, cu nr. 94. Realmente, biroul notarului nu lucrează în a doua zi a anului, darămite să înregistreze 94 de documente într-o zi. Expertiza grafologică, efectuată mai târziu, a stabilit că semnătura notarului este făcută de o altă persoană, iar ştampila a fost scanată şi scoasă la imprimantă. „Tripăduş e maestru la falsificat semnături. La el tot e falsificat, din cap până în picioare. Nu ştiu de ce, dar toate guvernările îl protejează...”, specifică notarul.

Jacob: „În locul lui Russu semna Tripăduş”

„La Duca” apare şi în contracte cu întreprinderi solide, precum: „Produse cerealiere”, Combinatul de pâine din Bălţi, „Incomlac” ş.a. Valentin Stepanov, director la „Produse cerealiere”, recunoaşte că a fost atras în cursă de Tripăduş: „Tripăduş mi-a spus că cineva e interesat de afaceri, dar la urmă am avut numai probleme. Ne-au propus să livrăm făină firmei „La Duca” din contul datoriilor la gaz, iar aceasta să se achite cu „Gazprom”. Dar nu ne-au plătit şi am avut un dosar cu ei. Pe urmă am aflat că ei nici n-au director”. „La Duca” mai apare într-o factură fiscală din 2002, ce arată că firma a cumpărat de la „Mioara” blănuri în sumă de 41393 lei... Bizară tranzacţie, deoarece în 2001 Fiscul a anulat fişa de înregistrare a contului bancar „La Duca”, iar „Victoriabank” a suspendat operaţiunile pe acest cont. Tot „La Duca” are şi contracte de import cu firma germană „Steffen Jacob”. Şeful acesteia, Steffen Jacob, afirmă: „Am trimis mărfuri în RM, dar contractele cu „La Duca” le semna Tripăduş. El amăgeşte pe oricine, cu permisiunea organelor de drept.”. Există şi o procură, prin care Russu l-ar fi împuternicit să facă devamarea mărfurilor pe un oarecare Andrei Malimon (foto 3), al cărui semnătură figurează şi în declaraţiile vamale. Dar şi acesta e plecat pentru totdeauna în SUA. În schimb, în timpul anchetei, Malimon a declarat: „N-am primit procura, denumirea firmei îmi e necunoscută, pe Vadim Russu nu-l ştiu. N-am semnat declaraţia vamală, semnătura nu e a mea, nici buletinul de identitate menţionat nu e al meu”. La rândul său, Ludmila Babineţ, fostul curator de la Fisc al firmei „La Duca”, susţine: „Nu cunosc pe nimeni din firmă. Ei n-au prezentat nicio dare de seamă, iar la citaţiile noastre nimeni nu a reacţionat”.

Cum a ajuns, totuşi, Tripăduş să dirijeze cu această firmă-fantomă? Probabil, Vadim Rusu ar fi înregistrat-o şi apoi i-ar fi transmis acestuia ştampila şi toate actele. Pentru că moşul lui Vadim, Mircea Rusu, este cuscru cu Tripăduş. Mai ales că registratoarea Svetlana Moţpan de la Camera de Înregistrare Bălţi, ne asigură că i s-a prezentat Rusu în persoană, iar ulterior o expertiză grafologică a actelor sus-numite a constatat că toate semnăturile lui Rusu, cu excepţia celor din actele de înregistrare, sunt falsificate. Solicitat de noi, Mircea Rusu ne-a spus doar atât: „Vadim a plecat de zece ani şi nu s-a mai întors. Nu ştiu să fi avut firmă, Cu cuscrul meu nu vorbesc despre aceasta”.

Spătari: „Nu s-au furat documente”

Lucruri stranii s-au întâmplat chiar la „Mioara”. „Când Tripăduş a cumpărat întreprinderea, aveam stocuri de mărfuri de circa 7 mln. lei. El a vândut totul, până şi maşinile de cusut. Şi nu a reparat nimic, în afară de blocul administrativ”, susţine Eugenia Puşcari, fostă specialistă a întreprinderii. Cum au dispărut mărfurile din stocuri? La 12 septembrie 2000, Consiliul de administrare al SA „Mioara” a renunţat la serviciile Pazei de Stat, iar peste două săptămâni, poliţia a fost anunţată despre un furt la întreprindere. Potrivit vicecomisarului de Bălţi, Vitalie Spătari, în dosarul penal pe acest caz se indică furt de mărfuri şi materie primă, nu şi de documente. Dar într-un certificat de la poliţie, solicitat de „Mioara”, se arăta că au fost furate şi acte (foto 4). Uzitând de acest certificat, „Mioara” informa Departamentul control financiar şi revizie că, în urma furtului, e imposibil de confirmat lista angajaţilor... Mai târziu, a fost strămutată şi arhiva întreprinderii, iar, în consecinţă, s-a constatat dispariţia altor acte, inclusiv cu privire la stocurile din depozite... Şi magazinelor de firmă li s-a dat altă destinaţie. În noiembrie 2000, Consiliul de administrate al SA „Mioara” decide să transforme un magazin în spaţiu locativ pentru Vladimir Cambur - nepotul lui Tripăduş, omniprezent în schemele şi firmele sale.

DP acceptă investiţiile, iar actele dispar

Surpriza nu s-a lăsat aşteptată. Deşi în 2000 „Elan-Gaz” urma să investească în „Mioara” 1,5 mln. de lei, firma de audit „Audit-Nord” a confirmat investiţii de 4,4 mln. lei. Dintre acestea, 3,9 mln. lei ar fi fost investite de firma „La Duca”... Concluziile auditului au fost acceptate şi de Comisia pentru desfăşurarea concursurilor investiţionale, condusă de Nicolae Gumenâi, pe atunci şeful DP. În dările de seamă ale „Elan-Gaz” şi „Mioara” se indicau investiţii majore, dar totodată se menţiona că, în 2000, volumul producţiei s-a micşorat cu 45,7% comparativ cu 1999, din cauza scăderii cererii la blănuri. Mai mult, dacă, la privatizare, „Elan-Gaz” s-a mai obligat să creeze noi locuri de muncă, în realitate, foştii angajaţi rămâneau şomeri. În această privinţă, unul dintre aceştia, Ivan Miroşcenco, a propus la adunarea generală a acţionarilor din mai 2001 ca „Mioara” să declare faliment şi să-şi vândă patrimoniul, deoarece nu aduce niciun folos, având toţi indicii negativi şi producţie tot mai proastă. Intenţia sa a fost susţinută şi de către Eugenia Puşcari, care a precizat că majoritatea foştilor muncitori ai întreprinderii vând la piaţă, ca să supravieţuiască, iar cei care mai lucrează îngheaţă în secţii.

Şi dacă DP, poate fără să ştie, a acceptat investiţii de 4,4 mln., în baza unor acte false, în mod logic, acestea trebuiau nimicite. Fie că aşa a fost, fie că norocul era de partea falsificatorilor, dar la 7 septembrie 2009 toate aceste documente au... dispărut. Din materialele dosarului pornit pe acest caz, reiese că noul director al „Elan-Gaz” Rodica Gârbu, contabila Zinaida Babenco şi şoferul Nicolae Ninescu s-au deplasat în acea zi, în interese de serviciu, la firma de audit „Moldauditing” din Chişinău. Ei spun că aveau în maşină 40 de mape cu toate documentele pentru anii 1999, 2000 şi prima jumătate a anului 2001, însă maşina le-a fost furată la întoarcere, când au intrat într-un magazin. Nici de data aceasta, vinovaţii n-au fost găsiţi şi dosarul a fost clasat... Solicitat de noi, Ninescu ne-a spus că nu e la curent cu nimic şi e foarte ocupat. Oricum, miraculosul furt i-a ajutat pe cei de la „Elan-Gaz” să invoce pierderea actelor la orice control şi să prezinte, în schimb, scrisoarea de acceptare a investiţiilor, semnată de Gumenâi.

Alte firme şi falsificări acceptate de DP

Odată reuşită această operaţie, în 2001, „Elan-Gaz” a renunţat la antreprenorul „La Duca” şi a găsit altul - „Condrumeţ Agro”. S-a repetat întocmai aceeaşi poveste. Ca şi „La Duca”, „Condrumeţ Agro” a fost fondată în august 2000. În acea perioadă, fondatoarea, Jana Eremciuc (persoana înscrisă ca şi contabil în fişa falsificată cu specimenele semnăturilor firmei „La Duca”), se pregătea să plece la loc permanent de trai în SUA (foto 5). Ca şi Russu, Jana nu s-a mai întors în RM. În 2003, „Moldova-Agroindbank” informa procuratura că firma are doar cont temporar, pe care nu au fost efectuate circulaţii (foto 6). Dacă toate actele privind investiţiile în „Mioara” sunt semnate cu numele „Eremciuc” (foto 7), cererea de înregistrare a firmei ca plătitor TVA poartă iscălitura unui oarecare Vasile Tarpan. Rugat de noi să dea explicaţii, Tarpan s-a arătat nedumerit: „N-am activat la aşa firmă. Semnătura nu e a mea, cineva a falsificat-o. Am declarat despre asta şi la procuratură”. Şi curatorul de la Fisc al acestei firme, Violeta Nuliman, susţine că nimeni din firmă nu i s-a adresat şi dări de seamă nu i s-au prezentat.

Oricum, şi aceste investiţii au fost acceptate. Mai întâi, firma „Moldauditing” a confirmat că, în 2001, „Elan-Gaz” şi „Condrumeţ-Agro” au investit în „Mioara” 3,1 mln. lei, dintre care 2,9 mln. reprezintă contribuţia firmei-fantomă. Apoi, în februarie 2002, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor investiţionale a acceptat raportul de audit. La 16 aprilie 2002, Gumenâi confirmă că DP subscrie pentru investiţiile totale de 7,5 mln. lei timp de doi ani, ceea ce reprezintă 3/4 din volumul total şi, conform contractului de privatizare, permite participarea SA „Mioara” în capitalul social al altor persoane juridice.

Gumenâi: „Auditorii şi Boico trebuie traşi la răspundere”

În acelaşi an, SIS a anunţat Procuratura Generală despre o serie de ilegalităţi comise de firme din anturajul lui Tripăduş, printre care se menţionează şi faptul că „Elan-Gaz” a investit în SA „Mioara” numai 800 mii de lei, restul dărilor de seamă fiind falsificate. În noiembrie 2002, Procuratura Bălţi a pornit un dosar penal, pe faptul învinuirii lui Tripăduş de însuşire în proporţii deosebit de mari a bunurilor statului prin înşelăciune, confecţionarea şi folosirea documentelor şi ştampilelor oficiale false.

„Acceptând investiţiile, ne-am bazat pe raporturile de audit şi pe rezultatele comisiei care a fost la faţa locului, condusă de angajata mea Ala Boico. Ea ne-a prezentat actul de verificare ce confirmă investiţiile. Dacă actele au fost falsificate, atât auditorii, cât şi subalternii mei, inclusiv Ala Boico trebuie traşi la răspundere”, spune astăzi Nicolae Gumenâi. Totuşi, e straniu faptul că Gumenâi a confirmat investiţiile pentru 2001 la 16 aprilie 2002, însă comisia Alei Boico le-a acceptat cu două luni mai târziu... (foto 8, 9). Pe Ala Boico n-am găsit-o, dar am aflat că, după ce DP a acceptat investiţiile respective, ea a lucrat la o firmă de-a lui Tripăduş. Iar Pavel Bodarev, şeful „Moldauditing”, ne asigură că firma sa nu poartă nicio vină: „Niciodată n-am scris nimic aiurea, fără originalele actelor. Noi nu purtăm răspundere pentru documentele prezentate, nu ştim unde, cine şi cum le-a făcut. Dacă Tripăduş zice că i-au fost furate, e foaie-verde papură. El nici cu noi nu s-a achitat până la capăt”.

Dar cum se face că multe persoane implicate în aceste scheme pleacă pentru totdeauna în SUA? Problema e simplă: Tripăduş şi familia sa fac parte din biserica baptistă, care le oferă enoriaşilor această şansă. Conchidem că marionetele sunt alese dintre „fraţii de credinţă”... De fapt, pastorul său din Bălţi ne-a spus că Tripăduş a fost deja exclus din comunitate, dar a refuzat să ne dea explicaţii. „La noi sunt excluşi doar cei care nu duc o viaţă de creştin, după Evanghelie”, a precizat Petru Lihcun, conducătorul bisericii baptiste în regiunea de nord a RM. Menţionăm, în această privinţă, că într-o scrisoare către Voronin, colectivul SA „Mioara” scria: „Când ne-am adresat în mai multe instanţe, el ne-a spus: „Adresaţi-vă şi preşedintelui, şi premierului, şi poliţiei, şi chiar Domnului Dumnezeu! Eu peste tot am oamenii mei şi-mi ajung bani să-i plătesc pe toţi”.

Anatolie Tripăduş nu ne-a răspuns la niciun apel. În schimb, fiică-sa, Liuba Botnariuc, ne-a transmis că familia sa refuză să discute cu noi, pentru că n-am fi obiectivi şi că ei ne vor răspunde în judecată.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)