Astăzi 20 Octombrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 18:49
Abonamente

Actualitate 3 Mai 2019, ora 14:57    Din editia print

Miracolul Notre-Dame

Marime Font

Ziua de 15 aprilie 2019 a fost lunea din Săptămâna Patimilor la creștinii catolici, care va rămâne pentru totdeauna în istorie ca o zi neagră în patrimoniul cultural universal. În seara acelei zile, în jurul orei 18:50, flăcări mistuitoare au cuprins acoperișul Catedralei Notre-Dame din centrul Parisului.

La scurt timp după declararea incendiului, toate televiziunile franceze și-au întrerupt programul obișnuit și au transmis în direct știri și reportaje de la fața locului. Pe măsură ce flăcările se răspândeau pe întreg acoperișul Catedralei și biserica era învăluită de un nor dens de fum, era clar că devenisem cu toții contemporanii unei adevărate drame, care era pe cale să pună în pericol însăși existența unuia dintre simbolurile cele mai cunoscute și cele mai iubite ale Parisului, ale Franței, ale civilizației occidentale în general. Președintele francez Emmanuel Macron, înțelegând amploarea evenimentului, a contramandat discursul său televizat în direct, care fusese programat cu mai multe zile înainte și care urma să înceapă la ora 20:00 a aceleiași zile. Oroarea trăită în direct de milioane de francezi și de către telespectatori din întreaga lume s-a accentuat și mai tare către ora 20:30, când turnul cu cruce, partea cea mai înaltă a edificiului, s-a prăbușit, fiind înghițită de flăcările incendiului.

„Teoriile complotului”

Tehnologiile moderne, care au transmis în direct prăbușirea turnului cu cruce, au făcut posibilă transmiterea unui sentiment apocaliptic, care s-a asemuit în sufletul și inimile multor oameni cu săvârșirea unei mari nedreptăți. Imediat, vocile comentatorilor francezi de la posturile TV și radio nu au ezitat să traseze o paralelă între prăbușirea turnului și tragedia care a avut loc cu aproape 18 ani în urmă în inima unei alte metropole occidentale, atunci când distrugerea celor două turnuri-gemene din SUA, care s-a produs în urma atacului terorist din 11 septembrie 2001, a semnificat sfârșitul unei ordini mondiale. În vâltoarea și fierbințeala momentului, nu au ezitat să răsară – chiar și din surse aparent avizate și moderate – tot felul de „teorii ale complotului” cu privire la originea incendiului, care punea în pericol existența însăși a Catedralei Notre-Dame. În mod evident, tributare ale efectului de modă, aceste teorii nu puteau să nu conveargă către același numitor comun – existența unui complot la scară planetară, pus la cale de către dușmanii dintotdeauna ai civilizației occidentale și dus la îndeplinire inclusiv datorită unor complicități tacite chiar din interior, adică din rândul celor pe care i-am considerat până acum prieteni.

Colportoare de bârfe și amplificatoare de idei trăsnite, rețelele de socializare s-au transformat de îndată într-un vehicul accesibil și foarte eficient pentru răspândirea acestor „teorii”. În orele care au urmat după izbucnirea incendiului, pe aceste rețele, putea fi observată în toata splendoarea sa întreaga gamă de elucubrații generate de mințile înfierbântate de pe toate meridianele lumii. De la „vinovații din oficiu” – în mod evident, aici nu poate fi vorba de altcineva decât de conjurația musulmană mondială, care a pus gând rău europenilor și occidentalilor în general și care lucrează zi și noapte pentru a ne ataca sistemul de valori și a ne distruge simbolurile - și până la cele mai stufoase versiuni cu scheme financiare care implică anumite companii de asigurare, sume fabuloase de bani și altele din aceeași serie. Toate par să-și fi făcut un locușor în imaginarul colectiv sordid, oferind fiecărui amator de senzații tari și de teorii ale conspirației universale o sursă „sigură” și „de încredere” care „explică” ceea ce s-a întâmplat în centrul Parisului în acea seară fatidică a zilei de 15 aprilie 2019.

Incendiul nu a fost cauzat în mod intenționat

Au trebuit să treacă mai multe zile până când rezultatele preliminare ale unor anchete, efectuate la fața locului, de către echipele specializate în materie incendiară și în criminalistică, ale forțelor de ordine pariziene, să stabilească că orice tentativă de a lega originile incendiului cu voință criminală a unor răufăcători este absolut lipsită de justificare. Rezultatele complete și definitive ale anchetei vor fi publicate peste câteva săptămâni sau luni, dar la moment se știe cu certitudine că incendiul de la Notre-Dame nu a fost cauzat în mod intenționat. În mod evident, aceste constatări prealabile nu vor fi gata să stingă fierbințeala din mințile multor adepți ai conspiraționismului mondial. Cu certitudine, vor exista și de acum înainte tot soiul de „demonstrații” ale faptului că incendiul ar fi fost pus la cale și dus la îndeplinire de Oculta Internațională. Vor fi publicate multe articole și multe cărți care vor „scoate la iveală făptașii”, care vor pretinde să aducă la cunoștința întregii omeniri „adevăratele scopuri și intenții”, dacă nu chiar și numele, prenumele și adresa de la domiciliu ale răufăcătorilor care s-au făcut vinovați de izbucnirea incendiului. La fel ca și în alte cazuri similare, vor fi identificate post-factum înșiruiri de coincidențe aparente, alinieri de aștri cerești și altele de genul care, puse la un loc, vor schița aparent un tablou care va conduce la niște concluzii favorabile teoriilor conspiraționiste. În căutare permanentă de explicații, aceleași minți înfierbântate vor propune și niște „motivații” pe măsura invențiilor respective. Cum am spus și mai sus, vinovați vor fi și musulmanii și guvernul mondial, centrele financiare decidente din întreaga lume. Toți și toate, numai nu rațiunea, reținerea, sau abordarea serioasă și responsabilă a unei situații foarte complexe și inedite.

„Cenușă de la Notre-Dame” în vânzare

În mod evident, așa cum se întâmplă practic de fiecare dată în astfel de situații, vor fi și din cei care vor încerca să profite de pe urma acestei drame. Chiar a doua zi după incendiu, pe internet au apărut imagini cu săculețe conținând „cenușă de la Notre-Dame”, disponibile cu livrare în orice colț al lumii contra unor sume modice. În goana lor după profit, anumiți inși lipsiți de umanitate au înțeles cum pot scoate niscaiva parale și din acest trist eveniment. Nimic nou nici aici – în orice astfel de ocazii triste au existat și se vor naște indivizi fără scrupule, care vor încerca să extragă un profit personal din suferința oamenilor. Cu cât mai cunoscută, mai tristă și cu mai mare impact emoțional este drama, cu atât mai mari devin poftele acestor nesimțiți și cu atât mai mare este probabilitatea ca ei să prindă în plasele lor câțiva euro sau dolari care nu mai încap în portofelele unor sufletiști naivi.

Nu este vorba de o tragedie

Apropo de tristețe și suferință. Am evitat în mod intenționat până aici să calific incendiul de la Notre-Dame ca pe o tragedie. Fiindcă nu este o tragedie. A ars un acoperiș vechi de opt secole și jumătate, construit din peste o mie de stejari din cele mai frumoase păduri franceze. Flăcările au mistuit sau au deteriorat câteva capodopere extraordinare, parte și ele ale patrimoniului cultural universal. S-a prăbușit turnul cu cruce, care a străjuit împrejurările Catedralei timp de mai bine de 800 de ani. Lucruri absolut dramatice, abominabile, insuportabile chiar, atât pentru cunoscătorii și specialiștii artelor, cât și pentru orice cetățean de rând. Din fericire însă nu s-a produs un lucru iremediabil: incendiul nu a luat cu sine nicio viață omenească. În afară de câteva persoane care s-au ales cu răni ușoare, în mare parte fiind vorba de stări de șoc cauzate de producerea incendiului anume în acel loc de o încărcătura simbolică excepțională, nimeni nu s-a ales cu arsuri grave, viața niciunei persoane nu a fost pusă în pericol. Cu alte cuvinte, nu s-a produs nimic ireparabil. Pietrele, acoperișul din stejarii seculari, crucea și turnul de o frumusețe extraordinară, picturile murale care au fost acoperite cu cenușă – toate acestea se vor reface mai devreme sau mai târziu. Președintele Macron a promis chiar că reconstrucția Catedralei nu va dura mai mult de cinci ani. Ceea ce contează cu adevărat este faptul că această veritabilă dramă a tuturor pământenilor nu s-a transformat într-o tragedie. Nu au avut de suferit oameni. Anume în asta constă, probabil, miracolul Catedralei Notre-Dame: în clipa cea mai dificilă a existenței sale, atunci când se sufoca de căldura neagră a flăcărilor, Catedrala a răspuns sutelor de ani de venerare, de admirație și de iubire a oamenilor cu aceeași monedă, îngrijindu-se să nu răpească acestei civilizații nicio viață.

Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Octombrie 2019, ora: 09:33

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 OCTOMBRIE 2019. SĂGETĂTORII REAPRIND PASIUNEA ÎN CUPLU

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 OCTOMBRIE 2019. SĂGETĂTORII REAPRIND PASIUNEA ÎN CUPLU

Horoscopul zilei de 19 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)