Actualitate

Miracolul Notre-Dame

La scurt timp după declararea incendiului, toate televiziunile franceze și-au întrerupt programul obișnuit și au transmis în direct știri și reportaje de la fața locului. Pe măsură ce flăcările se răspândeau pe întreg acoperișul Catedralei și biserica era învăluită de un nor dens de fum, era clar că devenisem cu toții contemporanii unei adevărate drame, care era pe cale să pună în pericol însăși existența unuia dintre simbolurile cele mai cunoscute și cele mai iubite ale Parisului, ale Franței, ale civilizației occidentale în general. Președintele francez Emmanuel Macron, înțelegând amploarea evenimentului, a contramandat discursul său televizat în direct, care fusese programat cu mai multe zile înainte și care urma să înceapă la ora 20:00 a aceleiași zile. Oroarea trăită în direct de milioane de francezi și de către telespectatori din întreaga lume s-a accentuat și mai tare către ora 20:30, când turnul cu cruce, partea cea mai înaltă a edificiului, s-a prăbușit, fiind înghițită de flăcările incendiului.

„Teoriile complotului”

Tehnologiile moderne, care au transmis în direct prăbușirea turnului cu cruce, au făcut posibilă transmiterea unui sentiment apocaliptic, care s-a asemuit în sufletul și inimile multor oameni cu săvârșirea unei mari nedreptăți. Imediat, vocile comentatorilor francezi de la posturile TV și radio nu au ezitat să traseze o paralelă între prăbușirea turnului și tragedia care a avut loc cu aproape 18 ani în urmă în inima unei alte metropole occidentale, atunci când distrugerea celor două turnuri-gemene din SUA, care s-a produs în urma atacului terorist din 11 septembrie 2001, a semnificat sfârșitul unei ordini mondiale. În vâltoarea și fierbințeala momentului, nu au ezitat să răsară – chiar și din surse aparent avizate și moderate – tot felul de „teorii ale complotului” cu privire la originea incendiului, care punea în pericol existența însăși a Catedralei Notre-Dame. În mod evident, tributare ale efectului de modă, aceste teorii nu puteau să nu conveargă către același numitor comun – existența unui complot la scară planetară, pus la cale de către dușmanii dintotdeauna ai civilizației occidentale și dus la îndeplinire inclusiv datorită unor complicități tacite chiar din interior, adică din rândul celor pe care i-am considerat până acum prieteni.

Colportoare de bârfe și amplificatoare de idei trăsnite, rețelele de socializare s-au transformat de îndată într-un vehicul accesibil și foarte eficient pentru răspândirea acestor „teorii”. În orele care au urmat după izbucnirea incendiului, pe aceste rețele, putea fi observată în toata splendoarea sa întreaga gamă de elucubrații generate de mințile înfierbântate de pe toate meridianele lumii. De la „vinovații din oficiu” – în mod evident, aici nu poate fi vorba de altcineva decât de conjurația musulmană mondială, care a pus gând rău europenilor și occidentalilor în general și care lucrează zi și noapte pentru a ne ataca sistemul de valori și a ne distruge simbolurile – și până la cele mai stufoase versiuni cu scheme financiare care implică anumite companii de asigurare, sume fabuloase de bani și altele din aceeași serie. Toate par să-și fi făcut un locușor în imaginarul colectiv sordid, oferind fiecărui amator de senzații tari și de teorii ale conspirației universale o sursă „sigură” și „de încredere” care „explică” ceea ce s-a întâmplat în centrul Parisului în acea seară fatidică a zilei de 15 aprilie 2019.

Incendiul nu a fost cauzat în mod intenționat

Au trebuit să treacă mai multe zile până când rezultatele preliminare ale unor anchete, efectuate la fața locului, de către echipele specializate în materie incendiară și în criminalistică, ale forțelor de ordine pariziene, să stabilească că orice tentativă de a lega originile incendiului cu voință criminală a unor răufăcători este absolut lipsită de justificare. Rezultatele complete și definitive ale anchetei vor fi publicate peste câteva săptămâni sau luni, dar la moment se știe cu certitudine că incendiul de la Notre-Dame nu a fost cauzat în mod intenționat. În mod evident, aceste constatări prealabile nu vor fi gata să stingă fierbințeala din mințile multor adepți ai conspiraționismului mondial. Cu certitudine, vor exista și de acum înainte tot soiul de „demonstrații” ale faptului că incendiul ar fi fost pus la cale și dus la îndeplinire de Oculta Internațională. Vor fi publicate multe articole și multe cărți care vor „scoate la iveală făptașii”, care vor pretinde să aducă la cunoștința întregii omeniri „adevăratele scopuri și intenții”, dacă nu chiar și numele, prenumele și adresa de la domiciliu ale răufăcătorilor care s-au făcut vinovați de izbucnirea incendiului. La fel ca și în alte cazuri similare, vor fi identificate post-factum înșiruiri de coincidențe aparente, alinieri de aștri cerești și altele de genul care, puse la un loc, vor schița aparent un tablou care va conduce la niște concluzii favorabile teoriilor conspiraționiste. În căutare permanentă de explicații, aceleași minți înfierbântate vor propune și niște „motivații” pe măsura invențiilor respective. Cum am spus și mai sus, vinovați vor fi și musulmanii și guvernul mondial, centrele financiare decidente din întreaga lume. Toți și toate, numai nu rațiunea, reținerea, sau abordarea serioasă și responsabilă a unei situații foarte complexe și inedite.

„Cenușă de la Notre-Dame” în vânzare

În mod evident, așa cum se întâmplă practic de fiecare dată în astfel de situații, vor fi și din cei care vor încerca să profite de pe urma acestei drame. Chiar a doua zi după incendiu, pe internet au apărut imagini cu săculețe conținând „cenușă de la Notre-Dame”, disponibile cu livrare în orice colț al lumii contra unor sume modice. În goana lor după profit, anumiți inși lipsiți de umanitate au înțeles cum pot scoate niscaiva parale și din acest trist eveniment. Nimic nou nici aici – în orice astfel de ocazii triste au existat și se vor naște indivizi fără scrupule, care vor încerca să extragă un profit personal din suferința oamenilor. Cu cât mai cunoscută, mai tristă și cu mai mare impact emoțional este drama, cu atât mai mari devin poftele acestor nesimțiți și cu atât mai mare este probabilitatea ca ei să prindă în plasele lor câțiva euro sau dolari care nu mai încap în portofelele unor sufletiști naivi.

Nu este vorba de o tragedie

Apropo de tristețe și suferință. Am evitat în mod intenționat până aici să calific incendiul de la Notre-Dame ca pe o tragedie. Fiindcă nu este o tragedie. A ars un acoperiș vechi de opt secole și jumătate, construit din peste o mie de stejari din cele mai frumoase păduri franceze. Flăcările au mistuit sau au deteriorat câteva capodopere extraordinare, parte și ele ale patrimoniului cultural universal. S-a prăbușit turnul cu cruce, care a străjuit împrejurările Catedralei timp de mai bine de 800 de ani. Lucruri absolut dramatice, abominabile, insuportabile chiar, atât pentru cunoscătorii și specialiștii artelor, cât și pentru orice cetățean de rând. Din fericire însă nu s-a produs un lucru iremediabil: incendiul nu a luat cu sine nicio viață omenească. În afară de câteva persoane care s-au ales cu răni ușoare, în mare parte fiind vorba de stări de șoc cauzate de producerea incendiului anume în acel loc de o încărcătura simbolică excepțională, nimeni nu s-a ales cu arsuri grave, viața niciunei persoane nu a fost pusă în pericol. Cu alte cuvinte, nu s-a produs nimic ireparabil. Pietrele, acoperișul din stejarii seculari, crucea și turnul de o frumusețe extraordinară, picturile murale care au fost acoperite cu cenușă – toate acestea se vor reface mai devreme sau mai târziu. Președintele Macron a promis chiar că reconstrucția Catedralei nu va dura mai mult de cinci ani. Ceea ce contează cu adevărat este faptul că această veritabilă dramă a tuturor pământenilor nu s-a transformat într-o tragedie. Nu au avut de suferit oameni. Anume în asta constă, probabil, miracolul Catedralei Notre-Dame: în clipa cea mai dificilă a existenței sale, atunci când se sufoca de căldura neagră a flăcărilor, Catedrala a răspuns sutelor de ani de venerare, de admirație și de iubire a oamenilor cu aceeași monedă, îngrijindu-se să nu răpească acestei civilizații nicio viață.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *