Cultură

Mircea Snegur a devenit Doctor Honoris Causa al AŞM

Evenimentul s-a produs în cadrul şedinţei solemne a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM, consacrată aniversării a 20-ea de la proclamarea Independenţei R. Moldova. Tradiţionalul Laudatio a fost prezentat de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Acest prestigios titlu i se acordă primului Preşedinte al R. Moldova în semn de înaltă preţuire a contribuţiei sale personale, de-a lungul anilor, la afirmarea suveranităţii şi independenţei R. Moldova, dar şi cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la formarea R. Moldova ca stat independent, unul dintre întemeietorii căruia este Mircea Snegur. Gheorghe Duca a apreciat înalt eforturile depuse de către primul preşedinte la edificarea statului de drept, liber şi democratic, la accelerarea procesului de recunoaştere pe plan internaţional a R. Moldova, la primirea acesteia, la 2 martie 1992, în Organizaţia Naţiunilor Unite, la formarea Armatei Naţionale. „R. Moldova, a constatat acad. Duca, a fost primul stat din CSI care a trecut la propria valută şi tot primul stat care a intrat, în 1995, în Consiliul Europei”.

Oratio Gratitudinis, prezentat în semn de mulţumire de E. S. Mircea Snegur, s-a intitulat „Independenţa de totalitarism şi edificarea statului democratic”. În primul compartiment al acestuia, „În căutarea identităţii”, primul Preşedinte a trecut în revistă etapele de formare şi dezvoltare a R. Moldova, amintind că declararea Independenţei a fost pregătită de către clasa politică cu mult înainte de puciul din august 1991 de la Moscova. Autorul a amintit, totodată, că el a fost cel care, pe 27 aprilie 1995, a venit cu o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei, prin care se stabilea că numele corect al limbii noastre este „română” – dar, din păcate, n-a fost susţinut de către deputaţii agrarieni – şi a instituit un moratoriu în problema substituirii studierii disciplinelor „Istoria românilor” şi „Limba română”. În context, Mircea Snegur a constatat că noi continuăm să fim în căutarea identităţii.

Decizia de a i se acorda dlui Mircea Snegur titlul de Doctor Honoris Causa al AŞM a fost luată, unanim, la 21 aprilie 2011, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al AŞM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *