Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Comentariu 24 Februarie 2015, ora 07:03    Din editia print

Marime Font

Miss Popularitate

O carte erotică a născut un val de isterie pe tot globul. Nu o să mă obosesc să o citesc, dar nici să v-o pun în atenţie. Ideea e că această carte, din categoria Sandra Brown – din câte spun cei care au citit-o, a ajuns bestseller (cea mai vândută carte) în toată lumea. 

 
 
 

Ba mai mult, după această carte s-a făcut un film. Filmul a fost comentat negativ, ca şi cartea. Oricum, lumea s-a preocupat şi de carte, şi de film.
E bine să observăm că de multe ori o carte ajunsă bestseller e un semnal asupra calităţii contestabile. Aşa cum orice popularitate excesivă în domeniul cultural, fără proba timpului, e un fel de „Totul la 1 leu”. Acel bun de consum la care are acces toată lumea, fie datorită preţului, fie datorită abordării facile.

Nu mă refer aici la popularitatea postumă, care, de fapt, poate fi un simplu act de snobism. Toţi ştiu de Rembrandt, dar nu toţi ştiu cum arată tablourile lui. Toţi au văzut o copie a Mona-Lisei, dar nu se ştie câţi ar fi apreciat tabloul dacă nu ştiau nimic despre el. Mulţi au auzit de Tarkovski, dar şi mai mulţi preferă să vadă Pe aripile vântului sau Cod roşu la Casa Albă, decât Andrei Rubliov.Aşa se face că nu am citit acel roman erotic care a fost vândut în milioane de exemplare pe tot globul. Acest titlu de „miss popularitate” m-a făcut să cred că e o carte ce nu merită citită. Nu aşa mă poziţionez, însă, când premiul de popularitate vine în urma altui premiu, mult mai prestigios. De exemplu: Nobelul pentru literatură. De cele mai multe ori, premiul a garantat valoarea. Nu mi-au plăcut toţi premianţii Nobel, dar aici e vorba şi de gust. Însă, imediat ce un autor a câştigat Nobelul, popularitatea lui creşte. Dacă Mo Yan avea un singur roman tradus în română, înainte de prestigiosul premiu, în doi ani i s-au mai tradus trei cărţi. Totuşi, un premiu prestigios poate confirma valoarea unui scriitor în cele mai multe cazuri, însă lipsa lui nu poate confirma absenţa valorii. Criticul român Laurenţiu Ulici scrisese o carte Nobel contra Nobel, în care inclusese toţii marii scriitori care nu au luat premiul.

Dar să revin, toată agitaţia în jurul acelui roman erotic, mi s-a părut la scară mare o imagine a situaţiei culturale de la noi. Miss / Mister Popularitate e întotdeauna aplaudat. Însă nu doar de consumatori, cum se întâmplă în situaţia de mai sus, ci şi de cei care ar trebui să confirme valoarea. De cei care par autoritate de drept în confirmarea valorii.

Am explicat acest lucru doar ca să pot sublinia, la final, motivul clar pentru care orice act cultural de la noi are nevoie de confirmare fie din România, fie din Rusia. Fiindcă, începând de la televiziuni până la „instanţe” mai serioase, la noi popularitatea e confundată cu valoarea. De aceea versurile unui poet ca Eugen Cioclea nu sunt citite şi cunoscute.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md