Opinii și Editoriale

Moartea nu citeste ziare

Am urmarit cu mult interes profesional emisiunea „Forum” de la Postul de radio „Vocea Basarabiei”, moderata miercuri seara de colegul nostru Arcadie Gherasim, in cadrul careia s-a discutat subiectul „Din ce surse va informati”. Am zis „interes profesional” deoarece, ca director de publicatie, eram curios sa aflu ce loc ocupa TIMPUL in topul preferintelor ascultatorilor acestui post de radio. Dupa emisiune am stat mult pe ganduri, nestiind ce sa fac – sa ma bucur sau sa ma intristez. Recunosc sincer: faptul ca majoritatea au numit TIMPUL printre ziarele pe care le prefera nu m-a putut bucura, fiindca tabloul general e dezolant si alarmat.

De ce nu ma bucur ca TIMPUL e cel mai citit ziar din R. Moldova?
E un adevar trist ca moldovenii nu sunt mari amatori de a citi ziare. Nu dispunem de vreun studiu sociologic in chestiunea data, dar presupun ca moldovenii nu simt acut nu numai lipsa ziarelor, ci si a cartilor. (Dintre cei vreo 30 de participanti la emisiune doar unul singur a numit cartea drept sursa din care se informeaza.)
Asadar, de ce moldovenii nu citesc ziare? Mai multi vorbitori au explicat fenomenul prin lipsa banilor, saracia moldovenilor. E discutabila chestiunea, fiindca nu citesc ziare nici moldovenii care au bani. Ba mai mult, se pare ca anume acei cu bani multi nu citesc, fiindca pensionarii nostri nu sunt cei mai bogati, dar nu e un secret ca partea cea mai numeroasa a cititorilor de ziare din R. Moldova o formeaza anume pensionarii. Tinerii care petrec pe la baruri in satele noastre au bani, dar nu se aboneaza la ziare. Apropo, pretul unui abonament la TIMPUL de vineri pentru o luna este egal cu pretul unei sticle de bere. Calculati, cate abonamente la TIMPUL de vineri se beau intr-o singura seara prin barurile din Moldova? Problema deci e alta.
O doamna profesoara din Raspopeni, Soldanesti, daca nu gresesc, a rostit un adevar zguduitor. La intrebarea moderatorului de ce nu se citesc ziarele, doamna profesoara a raspuns printr-o intrebare retorica: Cum sa se citeasca, daca asa-i conducerea satului – directorul scolii e comunist, popa e comunist, iar primarul, feciorul popii, e tot comunist?… Invit cititorii sa mediteze adanc asupra dramei care se ascunde in spatele acestei intrebari retorice.
 

De ce saracia voteaza comunismul?
Bineinteles, exista si problema saraciei. Cand nu ai cinci lei ca sa-i cumperi unui copil un pumn de bomboane, nu-ti arde a ziare. Dar problema saraciei mai are un aspect. Un vorbitor cauta sa-l convinga pe moderator: Domnule Gherasim, e adevarat, satele traiesc intr-o saracie cumplita, lumea nu are bani, cum sa se aboneze la ziare? Daca e adevarat – dar e adevarat – de ce moldovenii de la sate, care acum opt ani i-au adus pe comunisti la putere, continua sa traiasca in cumplita saracie, continua sa-i voteze tot pe comunisti?
Nu pot raspunde la aceasta intrebare in fuga. Ii invit pe cititori sa mediteze si ei. Daca gasim raspunsul corect, vom gasi raspunsuri si la alte intrebari. Pana a ajunge la radacinile ascunse ale intrebarii, va indemn sa ramaneti cu noi si sa va abonati la TIMPUL. Mai aveti o saptamana in care va puteti abona pentru lunile viitoare. Deocamdata, la acelasi pret. Pretul unei sticle de bere…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *