Opinii și Editoriale

Moldova este in pericol, iar pericolul se cheama Voronin

Dupa 3 iunie, cand comunistii nu au gasit „votul de aur”, nu o data am fost solicitat sa ma pronunt asupra unei intrebari, exploatate pana la refuz de catre PCRM. Si anume: cine, de la 1991 incoace, se opune consolidarii statalitatii RM?

 

Raspunsul cel mai simplu este ca invinuirile aduse Opozitiei in aceasta privinta vin din partea unor mancurti, agramati, balbaiti sau, elementar, de la persoane rau intentionate. Dar daca abordam mai serios problema, constatam cu usurinta ca anume V. Voronin si PCRM au pus permanent in pericol statalitatea RM. Iar divizarea de catre Voronin a partidelor politice parlamentare in stataliste si antistataliste reprezinta un act de inalta iresponsabilitate, care dezbina si mai mult societatea. In conditiile in care mai mult de jumate dintre cetateni nu au votat comunistii, neavand incredere in ei, trebuie sa fii doar miop sau rupt de realitate pentru a opera cu astfel de aprecieri. Insasi incercarile Puterii de a convinge cetatenii ca comunistii sunt cei mai mari patrioti ai Moldovei sunt mincinoase, populiste si ridicole. Ele nu rezista argumentelor si se sparg ca un balon de sapun la adierea vantului. Voi aduce doar cateva exemple care ne vor ajuta sa convingem alegatorii ca anume Opozitia e forta ce pledeaza pentru consolidarea statului RM, iar V. Voronin si comunistii lui nu au dreptul moral de a se pretinde mari statalisti.

1. Comunistii nu au votat Declaratia cu privire la Independenta R. Moldova, iar unii dintre ei – pe atunci fruntasi ai Interfront-ului – s-au opus inversunat proclamarii Independentei. Presedintele AMN, Serafim Urecheanu, la fel ca si alti membri sau conducatori ai partidelor de opozitie, au votat la 27 august 1991 Declaratia de Independenta. Oare unde era si cu ce se ocupa in acea zi V. Voronin?

2. In 2001, Voronin si partasii sai asigurau cetatenii, fara vreo jena, ca vor duce RM in Uniunea Rusia-Belarus. Deci, ei promiteau nici mai mult, nici mai putin lichidarea statului suveran si independent R. Moldova. Astazi, cand le aducem aminte de acest lucru, comunistii se sufoca, de parca le-am arunca sare in ochi.

3. In 2003, V. Voronin a parafat „planul Kozak”, prin care se punea la cale federalizarea RM, mai multe prevederi ale acelui document constituind noi atacuri impotriva Moldovei. Numai protestele oamenilor de rand, precum si reactiile unor ambasadori si ale structurilor internationale l-au oprit pe Voronin de la comiterea unui act antistatal contra cetatenilor moldoveni.

4. In 2008, V. Voronin ataca din nou Constitutia RM, propunand schimbarea simbolurilor statului, ocrotite de art. 12 al Legii fundamentale. Fractiunea parlamentara a AMN l-a sanctionat dur atunci, cerandu-i de la tribuna Parlamentului sa se dezica de intentiile anticonstitutionale.

5. Tot Voronin a numit tricolorul – drapelul de stat al RM – drapel fascist.

6. Secera si ciocanul, simbolul PCRM este si cel al fostei URSS, inclusiv in perioada stalinista, care astazi este pus pe acelasi cantar cu simbolica nazista in intreaga lume si este interzis in spatiul european.

7. Voronin trebuie sa raspunda clar la intrebarea: in ce masura prezenta PCRM in uniunea ruseasca ???? contribuie la consolidarea statalitatii RM…

Sirul exemplelor care demonstreaza ca anume comunistii nu au niciun drept de a se considera mari patrioti si statalisti poate fi continuat. De aceea, invinuirile aduse de ei la adresa Opozitiei sunt mincinoase si fariseice. Pierzandu-si echilibrul dupa infrangerea din 3 iunie, Voronin, de facto, a recunoscut ca se face vinovat de uzurparea puterii in stat. In acest sens, amintesc declaratia sa din 12 iunie 2009, in fata activului comunist din Chisinau, precum ca el a indeplinit, in realitate, functia de premier in cei sapte ani, in care guvernul a fost condus de Tarlev. Asa stand lucrurile, in numele viitorului RM, al copiilor, nepotilor si stranepotilor nostri, indiferent daca suntem deputati, presedinti de raioane, consilieri raionali si locali, primari sau oameni simpli, suntem obligati sa ne mobilizam ca niciodata potentialul organizatoric si intelectual pentru a-l debarca pe cai legale pe V. Voronin, in cadrul alegerilor anticipate din 29 iulie. RM e in pericol, iar pericolul se cheama Voronin. Numai impreuna vom putea aduce tara la normalitate.

Leonid Bujor,
fost deputat, candidat pe lista AMN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *