Social

Moldova, o tara tot mai batrâna

2012 va fi anul cand va incepe reducerea treptata, dar impunatoare, a natalitatii, iar catre 2050 am putea pierde o treime din populatie

In ultimele doua decenii populatia imbatraneste, iar natalitatea scade – si una, si alta, intr-un ritm vertiginos. Dupa anul 2012 va incepe reducerea treptata, dar impunatoare a natalitatii, determinata de intrarea in varsta reproductiva a generatiilor feminine putin numeroase, nascute la sfarsitul secolului XX – inceputul secolului XXI. Situatia demografica contemporana in RM si tendintele care se prefigureaza nu pot asigura dezvoltarea durabila a tarii.

Sunt concluziile studiului „Imbatranirea populatiei in RM: consecinte economice si sociale”, elaborat de un grup de savanti de la ASM in frunte cu acad. Gheorghe Paladi. Potrivit autorilor, scaderea natalitatii, amploarea fenomenului de imbatranire demografica a populatiei, migratia in masa, numarul mare de divorturi, nivelul inalt de mortalitate in randurile celor apti de munca – toate inainteaza necesitatea unor interventii la nivel institutional, avand ca scop diminuarea consecintelor nefavorabile ale fenomenelor vizate. Ei sustin ca, in conditiile in care ponderea populatiei apte de munca se va micsora, majorarea varstei de pensionare in RM este inevitabila.

Liliana Palihovici, presedinta Comisiei parlamentare pentru protectie sociala, sanatate si familie, nu exclude marirea varstei de pensionare: „In urma discutiilor pe care le-am avut cu demografi din mai multe tari, am ajuns la concluzia ca, daca nu se schimba politica statului in acest domeniu, peste 15-20 de ani, din Buget nu vor mai putea fi achitate pensii”. Palihovici a promis ca va initia crearea unei subcomisii in cadrul comisiei sus-numite, constituita din parlamentari si oameni de stiinta care vor dezbate problemele existente in domeniu, acestia venind cu propuneri si recomandari pentru dezvoltarea politicilor economice si sociale ale statului. Totodata, Valentina Buliga, ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, ne asigura ca varsta de pensionare va fi majorata doar pentru unele categorii de angajati, care beneficiaza in prezent de conditii privilegiate in acest sens. Printre ei se numara procurorii, judecatorii, care au dreptul sa se pensioneze la varsta de 50 de ani, precum si functionarii publici care au lucrat in serviciul public 15 ani, iar in total au o vechime in munca de cel putin 30 de ani.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *