Actualitate

Moldova sub asediul generalului Iarna

La Chișinău, indicatoarele termometrelor vor arăta până la -5 -8 grade Celsius. Meteorologii avertizează că noaptea temperaturile vor coborî până la -20 în nordul ţării, iar la Sud vor fi -10 -13 grade Celsius. În Chişinău se vor înregistra -12 -15 grade Celsius noaptea. Vineri va fi şi mai frig, iar sâmbătă vremea se încălzeşte uşor. 

****

Din cauza zăpezii şi a rafalelor puternice de vânt din ultimele zile, în nordul ţării, căile de acces în punctele de trecere Briceni-Rosoşani, Medveja-Zelionaia, Criva-Mămăliga şi Grimăncăuţi-Vaşkivţi sunt anevoioase şi dificile. Astfel, autoritățile de frontieră ale RM recomandă cetăţenilor, care şi-au planificat traversarea frontierei prin punctele de trecere nominalizate, să se folosească de serviciile altora, dislocate în această direcţie. 

****
Pe parcursul zilei de ieri, în municipiul Chişinău au avut loc 52 de accidente rutiere, soldate cu avarierea unităţilor de transport. Totodată, în urma a cinci accidente rutiere, au fost traumatizate șase persoane în capitală și opt în republică. Cel mai greu s-a circulat în partea de nord a țării, unde au căzut cele mai multe precipitații. 

***

Vijelia și ninsorile de ieri, 12 decembrie, au provocat deconectări parţiale de la energia electrică în 23 localităţi din șapte raioane și orașul Căinari de pe teritoriul RM, potrivit serviciului Protecţiei Civile și Situaţiilor Excepţionale. Printre acestea se numără s. Olănești, Răscăieţi, Răscăieţii Vechi şi Purcari din raionul Ștefan Vodă, s. Cărpineni, Hâncești, satele Butuceni, Morovaia, Susleni și Trebujeni, r-nul Orhei, satele Tomai și Covrolui, r-nul Leova și satele Cortin, Alexeevca și Beșalma din raionul Comrat au rămas fără curent electric. 

****

Peste 300 de elevi, care îşi fac studiile în alte localităţi decât în cele în care locuiesc, nu au ajuns miercuri, 12 decembrie, la şcoală din cauza ninsorilor abundente. Astfel, cei mai mulţi copii care au rămas acasă au fost din raionul Cantemir. Totodată, ninsorile abundente au ţinut acasă şi 18 elevi din Soroca, 23 de elevi din Sângerei şi 40 de copii din Glodeni, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

****

Toată noaptea și în prima parte a zilei de ieri, 184 de autospeciale și 301 angajați ai societăților pe acțiuni pentru întreținerea drumurilor au executat lucrări de curățare și distribuire a materialului antiderapant. Până la 12 decembrie, pe traseele naționale a fost distribuite 1500 tone de material antiderapant. În municipiul Chișinău, deși serviciile de profil au curățat arterele principale, circulația autoturismelor s-a desfășurat cu dificultate, mai ales la intrările și ieșirile din curțile de blocuri, unde zăpada nu a fost strânsă. (I.M.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *