Atitudini

Moldova, ţară de vis

Şi mai des aud astfel de caracterizări a presei la general din partea politicienilor, judecătorilor, poliţiştilor, medicilor şi, practic, a întregii societăţi. Nu este pentru prima dată când politicienii (şi nu numai) atacă presa învinuind-o de promovarea pesimismului şi a negativismului şi de şifonarea lucrurilor pozitive şi progresiste, lucruri care, după părerea unor personaje, se întâmplă cu duiumul în R. Moldova. Justiţiarii corupţi ne spun că justiţia funcţionează perfect şi stopează reformele pentru a continua să-şi umple buzunarul; medicii corupţi omoară oameni cu bună ştiinţă de cauză şi ne spun că sistemul medical funcţionează perfect; o ceată de retarzi mărşăluieşte dement prin PMAN şi clădirile administrative atacând integritatea şi valorile acestui stat, iar politicienii ne spun că totul este perfect şi unica problemă a ţării este criza constituţională. Bineînţeles că judecătorului sau medicului care ia mită domeniile în care activează i se par perfecte, la fel cum politicianului care a venit la putere ca să se îmbogăţească, ci nu ca să slujească poporului, lucrurile îi par perfecte. Nouă însă, cetăţenilor şi presei, lucrurile nu ne par chiar atât de perfecte, aşa că lătrăm şi noi cum putem, chiar dacă caravana corupţiei merge mai departe.

Şi totuşi e posibil oare să scriem mai pozitiv despre Moldova? În unele cazuri da, avem şi concetăţeni cu care ne putem mândri. Însă avem mult mai mulţi (medici, poliţişti, profesori, jurişti ş.a.m.d.) de care ar trebui să ne fie ruşine. Aşa că, la moment, putem scrie pozitiv doar despre o Moldovă imaginară, una legată de lumea viselor mai degrabă decât de realitatea sumbră postcomunistă.

În Moldova viselor mele lumea vorbeşte o română perfectă, frecventează muzeele şi teatrele care, la rândul lor, au un program foarte încărcat şi divers. În această Moldovă de vis nu există transport public în formă de microbuze cu şoferi vitezomani care opresc la orice colţ şi văd trei lei în loc de un pasager care trebuie respectat şi dus în siguranţă la destinaţie. În Moldova de vis diplomele de medic se obţin în sudoarea frunţii studiind din greu, ci nu se cumpără. În Moldova de vis un medic face puşcărie dacă pierde un pacient prescriindu-i un preparat dubios. În Moldova de vis un comunist retard face puşcărie sau este barem amendat dacă sabotează munca într-o instituţie de stat. Moldova de vis este plină de monumente arhitecturale şi rezervaţii naturale, iar fiecare cetăţean al ei trăieşte într-o armonie perfectă cu natura şi societatea. În Moldova de vis salariile sunt corespunzătoare preţurilor, iar fiecare cetăţean are un loc de muncă garantat. În Moldova de vis nu există corupţie. În Moldova de vis nu există termeni de genul: invidie, ură, criză constituţională, raider ş.a.m.d. În Moldova de vis simbolurile comuniste sunt interzise prin lege.

Cum credeţi, e posibilă o Moldovă de vis? Dacă da, atunci promit să nu mai fiu niciodată negativist şi să scriu despre lucrurile pozitive. Cu o singură condiţie însă, vreau ca aceste lucruri pozitive despre care voi scrie să se întâmple. Altfel ne vom transforma în pamfletişti pozitivişti cu fantezie bogată şi vom turna apă la moara jurnalismului de partid, aşa cum o bună parte a breslei o face deja. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *