Actualitate

Moldova va coopera cu Italia privind livrarea unor produse vitivinicole mai calitative

„În ultimii ani, ONVV depune eforturi mari pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol și pentru îmbunătățirea calității vinului moldovenesc, pe care îl considerăm produs al mândriei noastre naționale. Documentul semnat ne va permite ca, prin intermediul vinificatorii italieni, cei de la noi să cunoască și ulterior să aplice tehnicile și bunele practici din afara țării în producerea și livrarea pe piață a vinurilor”, a spus directorul ONVV Gheorghe Arpentin.

Memorandumul prevede crearea unei platforme de comunicare în scopul prevenirii și contracarării încălcărilor în procesul de producere și comercializare a produselor vitivinicole. Totodată, urmează să fie oferită asistența tehnică necesară pentru punerea în aplicare a legislației europene referitoare la viticultură și vinificație, în special pentru vinurile cu Indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine Protejată.

Stefano Vaccari, șeful Inspectoratului Central pentru Protecția Calității și Reprimarea Fraudelor Produselor Alimentare, care a semnat din parte italiană documentul, a relevat că experiența italiană privind controlul asupra calității vinului este una eficientă.

„Această experiență nu este punitivă în raport cu producătorii, adică nu se reflectă în mod neadecvat asupra activității lor, dar ajută ca să fie păstrată reputația vinului și noi aceasta și ne propunem prin semnarea Memorandumului: să ajutăm ca reputația vinurilor moldovenești să crească printre consumatori. Ne bucurăm că Moldova produce vinuri calitative și că vinul moldovenesc are și o istorie frumoasă”, a specificat Stefano Vaccari.

Părțile semnatare intenționează să coopereze în funcție de domeniul lor de competență, fără a interveni sau dubla aria de activitate a altor instituții naționale, europene sau internaționale. Vor fi organizate seminare, conferințe și traininguri de pregătire profesională pentru reprezentanții sectorului vitivinicol, vor avea loc vizite reciproce de lucru.

„În Moldova, când e vorba de vin, de produsele alimentare în ansamblu aprecierile uneori sunt bazate pe emoții. Trebuie să obișnuim producătorii de vin, pe toți că există parametri, care necesită a fi strict respectați, există drepturi de proprietate intelectuală. Sper că în sectorul vitivinicol din Moldova, realizând prevederile acestui Memorandum, vor interveni schimbări spre bine în calitatea produsului nostru”, a mai adăugat directorul ONVV, Gheorghe Arpentin.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *