Astăzi 25 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 24 August 2019
Abonamente

Actualitate 23 Decembrie 2016, ora 06:19    Din editia print

Moldoveni cu două Crăciunuri

Marime Font

În câteva zile creştinii ortodocşi de stil nou vor sărbători Nașterea Domnului. Însă, nu toți creștinii sunt de acord cu asta și spun că adevăratul Crăciun trebuie marcat pe 7 ianuarie. Pe de o parte, dacă unii preferă evenimentul pe stil nou, alții pe vechi, mulți aleg să serbeze de două ori Nașterea Domnului. Pe de altă parte, reprezentanții bisericilor sunt de părere că în așa mod se încalcă canoanele bisericești.

Părintele Octavian Moșin de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” amintește că Nașterea Domnului este una dintre cele douăsprezece sărbători împărătești. „Ea aduce aminte despre nașterea lui Iisus Hristos. Astfel, Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei pentru că este o împlinire a prorociilor Vechiului Testament”.

„Iisus Hristos numai o dată se poate naște”

Pentru că biserica la care slujește este de stil vechi, Nașterea Domnului se sărbătorește pe 7 ianuarie, la fel cum o fac și majoritatea creștinilor din R. Moldova. Părintele Moșin motivează această dată prin tradiția locului. „La noi toate sărbătorile merg după calendarul iulian. Însă în ultima vreme trăim un fenomen bolnăvicios, oamenii confundă sărbătorile, ori le sărbătoresc dublu, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a canoanelor bisericești. Se denaturează înțelesul evenimentelor religioase, cum ar fi Crăciunul – unul detașat de Iisus Hristos, care numai o dată se poate naște. Fiecare zi a postului ne introduce în tema sărbătorii. Dacă nu trăiești cu lucrul acesta timp de 40 de zile, dacă nu postești, nu participi la slujbe, nu te împărtășești, e clar că nu ai o legătură cu Biserica și cu toată încărcătura pe care o transmite”, a declarat parohul pentru ziarul TIMPUL.
De ce majoritatea bisericilor din R. Moldova sărbătoresc Nașterea Domnului pe 7 ianuarie, părintele Octavian spune că Biserica din acest spaţiu geografic se conduce de calendarul cel vechi, deci iulian, după care urmează toate sărbătorile. „În anii 20 ai secolului trecut, Europa trece la uniformizarea calendarului și a fost acceptat calendarul gregorian, care vine din apus, fiind implementat de către Papa Grigore în secolul XVI. Prin această schimbare în viaţa civilă şi unele Biserici Ortodoxe locale au trecut treptat la calendarul gregorian, însă nu toate. Inclusiv Biserica Rusă, sub influența căreia suntem de atâta vreme, nu a acceptat noul calendar. Au mai refuzat noul calendar bisericile Serbiei, Georgiei, Ierusalimului şi Sf. Munte”, ne spune părintele Octavian, care este și conferenţiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova.

Cum este la București, așa să fie și la Chișinău

Părintele Nicolae Crețu, slujitor la Biserica „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chișinău spune că subiectul este unul sensibil atât pentru biserică, cât și pentru societate. „Atunci când s-a îndreptat calendarul, în Basarabia care era în România Mare, a fost un val de rezistență până s-a ajuns la aceea că trebuie de sărbătorit pe stil nou. Astăzi, noi sărbătorim pe stil vechi, chiar dacă biserica aparține Patriarhiei Române. Dar noi înțelegem că sunt creștini care sunt pe stil nou și ținem cont de asta. Facem slujbă și pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie. Nu e vorba de două sărbători, ci oameni cu gândire diferită. Oamenilor trebuie să li se explice noțiunea de Crăciun și acum trebuie să avem puțină răbdare, pentru că avem de schimbat niște mentalități, în special ale persoanelor în vârstă. Respectăm alegerea fiecăruia”, concluzionează parohul.
Despre data cea mai potrivită pentru Crăciun, părintele Nicolae spune că ar trebui să fie 25 decembrie. „Să sperăm că vom ajunge cu toții să sărbătorim în aceeași zi, mai exact atunci când o face toată țara, România, adică Biserica Ortodoxă Română. Cum este la București, așa să fie și la Chișinău”, susține reprezentantul bisericii.
În țările europene, Crăciunul este mai important decât Revelionul. Părintele Crețu îndeamnă credincioșii să ia exemplu. „La noi a rămas așa o nostalgie, iar sărbătoarea Anului Nou este mai frumoasă decât Nașterea Domnului. Și are un aspect gastronomic - să mâncăm, să ne veselim, încălcând postul în noaptea de Revelion. Într-un fel, Crăciunul este minimalizat ca importanță și oamenii ajung să nu înțeleagă sensul evenimentului”, a explicat parohul.

Este un fenomen firesc

De cealaltă parte, folcloristul Tudor Colac de la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei spune că cetățenii țării noastre au sărbătorit totdeauna pe stil nou. „Tradițional, cu excepția unor perioade scurte, s-a sărbătorit pe stil nou, dar odată cu venirea rușilor, s-a trecut la ritul vechi, cum este în Rusia, Belarus și tot așa. În același timp, în raioanele de sudul Moldovei și în câteva localități din nord, au ținut întotdeauna sărbătorile pe stil nou. Nu este nimic straniu în ceea ce se întâmplă la noi, este un moment natural. România când a trecut la ritul nou, tot a avut neînțelegeri cu populația din nordul Bucovinei. S-a răzvrătit lumea care era obișnuită cu calendarul vechi. Ei semănau, prelucrau pământul, în special agricultorii erau indignați, dar totul s-a așezat la locul lui”, a declarat folcloristul pentru ziarul TIMPUL.
Despre sărbătorirea unui eveniment religios de două ori, folcloristul spune că nu este normal. „Acum e un dualism când lumea încearcă să fie în rând cu Europa. Dar populația mai în vârstă, sărbătorește pe vechi și sub presiunea generației mai tinere, încearcă să accepte că se poate celebra diferit, adică pe nou. La mijloc este același complex ceremonial de obiceiuri. Totuși, este o frământare, o mișcare dualistă în societate și ea cu timpul se va limpezi”, spune optimist Tudor Colac.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS în 2013, 24 la sută din moldoveni sărbătoresc Crăciunul de două ori. Astfel, 28 la sută dintre cei chestionaţi spun că obişnuiesc să sărbătorească Naşterea Domnului pe stil nou, în timp ce alţi 72 la sută din respondenţi nu sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. Întrebaţi ce sărbătoresc pe 7 ianuarie, peste 90 la sută dintre respondenţi au spus că marchează Crăciunul pe stil vechi.
Mai mult, în 2014, Guvernul a aprobat un proiect de lege potrivit căruia ziua de 25 decembrie este oficial zi de odihnă, la fel cum este și ziua de 7 ianuarie.

VOX:
Pentru a afla care este poziția societății față de sărbătorirea Crăciunului pe stil nou sau pe stil vechi, am întrebat internauții să ne spună când și de ce sărbătoresc Nașterea Domnului.


Doina Țăran, Căușeni
Întotdeauna am sărbătorit pe 25 decembrie. E logic că întâi s-a născut Iisus Hristos și se începe numărarea anilor. Nu știu din ce cauză moldovenii noștri sărbătoresc Anul Nou apoi și Nașterea Domnului.

Olga Calciu, Chișinău
Pe 7 ianuarie – așa am prins de la bunei, părinți. Atunci este Crăciunul adevărat!

Natalia Tanasiiciuc, Bălți
Toți cei care sărbătoresc doar Nașterea Domnului pe 25 decembrie al calendarului civil, ar trebui să țină cont că și celelalte sărbători, se anticipează cu 13 zile, adică Sf. Vasile ar pe 1, Sf. Ioan pe 7 și așa de-a lungul anului toate sărbătorile, în afară de Învierea Domnului care este într-o zi pentru toți ortodocșii.
Evident că și începutul Crăciunului e cu 13 zile mai înainte. Dar despre Anul Nou, este o sărbătoare civilă și marchează doar trecerea calendaristică dintre ani, deși în multe biserici au loc liturghii și rugăciuni de sănătate chiar la cumpăna dintre ani. Sărbători frumoase!

Alina Chirilescu
Pe 25 decembrie e Crăciunul că doar suntem basarabeni. Dar nu uităm și de data de 7 „din obicei”, la rude. Cel mai patriot basarabean – român nu va uita de Crăciunul adevărat „25 decembrie”. Pe stil vechi sărbătoresc rușii.

Marina Cociorva, Norvegia
De când mă știu, Crăciunul îl sărbătoream pe 7 ianuarie în familie, dar de când am plecat peste hotare, îl sărbătorim pe 25 decembrie când toți sunt în vacanță. Dar oricum îl facem și pe cel din 7 alături de cumetri. Cred eu că atunci e cel mai adevărat, deoarece în Norvegia pe 25 nu ninge așa frumos cum pe 7.

Cristina Ermac, Chișinău
Pe 25 decembrie acasă la noi îl facem. Părinții mereu sărbătoreau pe 7, ca la ruși, că mama e rusoaică, iar rudele din partea tatălui mereu erau spre români și era pe 25 decembrie.

Eugenia Capmari, Chișinău
Nu-i înțeleg pe oamenii care sărbătoresc pe 25 decembrie. Cum așa? Mereu au sărbătorit pe 7 ianuarie după calendarul creștin-ortodox și acum brusc au început cu 25. Eu am sărbătorit pe 7 și niciodată nu-l voi recunoaște pe acela de pe 25!

Anastasia Chirilenco, Chișinău

Mereu l-am sărbătorit pe 7 ianuarie, dar niciodată nu am înțeles de ce trebuie să mănânci de toate la Anul Nou, când de fapt este post și la Crăciun să nu mai ai chef de nimic. O dată chiar am făcut o masă de post la Anul Nou. A fost bine, dar soțul a zis să nu mai repetăm, așa că am decis să serbăm pe 25 decembrie.

Teaca Snejana, Cimișlia
Sărbătorim toată familia, părinții, frații, pe 7 ianuarie Nașterea Domnului ca toată ortodoxia creștină. E o sminteală mare pentru toată lumea cu stilul acesta nou. Nu e corect să se sărbătorească pe 25 decembrie. Totuși, important e să avem Domnul Dumnezeul nostru și Sfânta Treime în inimile noastre și în mintea noastră. Sărbători fericite la toți.


Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 22:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)