Astăzi 28 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:57
Abonamente

Actualitate 23 Decembrie 2016, ora 06:19    Din editia print

Moldoveni cu două Crăciunuri

Marime Font

În câteva zile creştinii ortodocşi de stil nou vor sărbători Nașterea Domnului. Însă, nu toți creștinii sunt de acord cu asta și spun că adevăratul Crăciun trebuie marcat pe 7 ianuarie. Pe de o parte, dacă unii preferă evenimentul pe stil nou, alții pe vechi, mulți aleg să serbeze de două ori Nașterea Domnului. Pe de altă parte, reprezentanții bisericilor sunt de părere că în așa mod se încalcă canoanele bisericești.

Părintele Octavian Moșin de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” amintește că Nașterea Domnului este una dintre cele douăsprezece sărbători împărătești. „Ea aduce aminte despre nașterea lui Iisus Hristos. Astfel, Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei pentru că este o împlinire a prorociilor Vechiului Testament”.

„Iisus Hristos numai o dată se poate naște”

Pentru că biserica la care slujește este de stil vechi, Nașterea Domnului se sărbătorește pe 7 ianuarie, la fel cum o fac și majoritatea creștinilor din R. Moldova. Părintele Moșin motivează această dată prin tradiția locului. „La noi toate sărbătorile merg după calendarul iulian. Însă în ultima vreme trăim un fenomen bolnăvicios, oamenii confundă sărbătorile, ori le sărbătoresc dublu, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a canoanelor bisericești. Se denaturează înțelesul evenimentelor religioase, cum ar fi Crăciunul – unul detașat de Iisus Hristos, care numai o dată se poate naște. Fiecare zi a postului ne introduce în tema sărbătorii. Dacă nu trăiești cu lucrul acesta timp de 40 de zile, dacă nu postești, nu participi la slujbe, nu te împărtășești, e clar că nu ai o legătură cu Biserica și cu toată încărcătura pe care o transmite”, a declarat parohul pentru ziarul TIMPUL.
De ce majoritatea bisericilor din R. Moldova sărbătoresc Nașterea Domnului pe 7 ianuarie, părintele Octavian spune că Biserica din acest spaţiu geografic se conduce de calendarul cel vechi, deci iulian, după care urmează toate sărbătorile. „În anii 20 ai secolului trecut, Europa trece la uniformizarea calendarului și a fost acceptat calendarul gregorian, care vine din apus, fiind implementat de către Papa Grigore în secolul XVI. Prin această schimbare în viaţa civilă şi unele Biserici Ortodoxe locale au trecut treptat la calendarul gregorian, însă nu toate. Inclusiv Biserica Rusă, sub influența căreia suntem de atâta vreme, nu a acceptat noul calendar. Au mai refuzat noul calendar bisericile Serbiei, Georgiei, Ierusalimului şi Sf. Munte”, ne spune părintele Octavian, care este și conferenţiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova.

Cum este la București, așa să fie și la Chișinău

Părintele Nicolae Crețu, slujitor la Biserica „Sfântul Ierarh Grigore Palama” din Chișinău spune că subiectul este unul sensibil atât pentru biserică, cât și pentru societate. „Atunci când s-a îndreptat calendarul, în Basarabia care era în România Mare, a fost un val de rezistență până s-a ajuns la aceea că trebuie de sărbătorit pe stil nou. Astăzi, noi sărbătorim pe stil vechi, chiar dacă biserica aparține Patriarhiei Române. Dar noi înțelegem că sunt creștini care sunt pe stil nou și ținem cont de asta. Facem slujbă și pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie. Nu e vorba de două sărbători, ci oameni cu gândire diferită. Oamenilor trebuie să li se explice noțiunea de Crăciun și acum trebuie să avem puțină răbdare, pentru că avem de schimbat niște mentalități, în special ale persoanelor în vârstă. Respectăm alegerea fiecăruia”, concluzionează parohul.
Despre data cea mai potrivită pentru Crăciun, părintele Nicolae spune că ar trebui să fie 25 decembrie. „Să sperăm că vom ajunge cu toții să sărbătorim în aceeași zi, mai exact atunci când o face toată țara, România, adică Biserica Ortodoxă Română. Cum este la București, așa să fie și la Chișinău”, susține reprezentantul bisericii.
În țările europene, Crăciunul este mai important decât Revelionul. Părintele Crețu îndeamnă credincioșii să ia exemplu. „La noi a rămas așa o nostalgie, iar sărbătoarea Anului Nou este mai frumoasă decât Nașterea Domnului. Și are un aspect gastronomic - să mâncăm, să ne veselim, încălcând postul în noaptea de Revelion. Într-un fel, Crăciunul este minimalizat ca importanță și oamenii ajung să nu înțeleagă sensul evenimentului”, a explicat parohul.

Este un fenomen firesc

De cealaltă parte, folcloristul Tudor Colac de la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei spune că cetățenii țării noastre au sărbătorit totdeauna pe stil nou. „Tradițional, cu excepția unor perioade scurte, s-a sărbătorit pe stil nou, dar odată cu venirea rușilor, s-a trecut la ritul vechi, cum este în Rusia, Belarus și tot așa. În același timp, în raioanele de sudul Moldovei și în câteva localități din nord, au ținut întotdeauna sărbătorile pe stil nou. Nu este nimic straniu în ceea ce se întâmplă la noi, este un moment natural. România când a trecut la ritul nou, tot a avut neînțelegeri cu populația din nordul Bucovinei. S-a răzvrătit lumea care era obișnuită cu calendarul vechi. Ei semănau, prelucrau pământul, în special agricultorii erau indignați, dar totul s-a așezat la locul lui”, a declarat folcloristul pentru ziarul TIMPUL.
Despre sărbătorirea unui eveniment religios de două ori, folcloristul spune că nu este normal. „Acum e un dualism când lumea încearcă să fie în rând cu Europa. Dar populația mai în vârstă, sărbătorește pe vechi și sub presiunea generației mai tinere, încearcă să accepte că se poate celebra diferit, adică pe nou. La mijloc este același complex ceremonial de obiceiuri. Totuși, este o frământare, o mișcare dualistă în societate și ea cu timpul se va limpezi”, spune optimist Tudor Colac.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS în 2013, 24 la sută din moldoveni sărbătoresc Crăciunul de două ori. Astfel, 28 la sută dintre cei chestionaţi spun că obişnuiesc să sărbătorească Naşterea Domnului pe stil nou, în timp ce alţi 72 la sută din respondenţi nu sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. Întrebaţi ce sărbătoresc pe 7 ianuarie, peste 90 la sută dintre respondenţi au spus că marchează Crăciunul pe stil vechi.
Mai mult, în 2014, Guvernul a aprobat un proiect de lege potrivit căruia ziua de 25 decembrie este oficial zi de odihnă, la fel cum este și ziua de 7 ianuarie.

VOX:
Pentru a afla care este poziția societății față de sărbătorirea Crăciunului pe stil nou sau pe stil vechi, am întrebat internauții să ne spună când și de ce sărbătoresc Nașterea Domnului.

Loading...


Doina Țăran, Căușeni
Întotdeauna am sărbătorit pe 25 decembrie. E logic că întâi s-a născut Iisus Hristos și se începe numărarea anilor. Nu știu din ce cauză moldovenii noștri sărbătoresc Anul Nou apoi și Nașterea Domnului.

Olga Calciu, Chișinău
Pe 7 ianuarie – așa am prins de la bunei, părinți. Atunci este Crăciunul adevărat!

Natalia Tanasiiciuc, Bălți
Toți cei care sărbătoresc doar Nașterea Domnului pe 25 decembrie al calendarului civil, ar trebui să țină cont că și celelalte sărbători, se anticipează cu 13 zile, adică Sf. Vasile ar pe 1, Sf. Ioan pe 7 și așa de-a lungul anului toate sărbătorile, în afară de Învierea Domnului care este într-o zi pentru toți ortodocșii.
Evident că și începutul Crăciunului e cu 13 zile mai înainte. Dar despre Anul Nou, este o sărbătoare civilă și marchează doar trecerea calendaristică dintre ani, deși în multe biserici au loc liturghii și rugăciuni de sănătate chiar la cumpăna dintre ani. Sărbători frumoase!

Alina Chirilescu
Pe 25 decembrie e Crăciunul că doar suntem basarabeni. Dar nu uităm și de data de 7 „din obicei”, la rude. Cel mai patriot basarabean – român nu va uita de Crăciunul adevărat „25 decembrie”. Pe stil vechi sărbătoresc rușii.

Marina Cociorva, Norvegia
De când mă știu, Crăciunul îl sărbătoream pe 7 ianuarie în familie, dar de când am plecat peste hotare, îl sărbătorim pe 25 decembrie când toți sunt în vacanță. Dar oricum îl facem și pe cel din 7 alături de cumetri. Cred eu că atunci e cel mai adevărat, deoarece în Norvegia pe 25 nu ninge așa frumos cum pe 7.

Cristina Ermac, Chișinău
Pe 25 decembrie acasă la noi îl facem. Părinții mereu sărbătoreau pe 7, ca la ruși, că mama e rusoaică, iar rudele din partea tatălui mereu erau spre români și era pe 25 decembrie.

Eugenia Capmari, Chișinău
Nu-i înțeleg pe oamenii care sărbătoresc pe 25 decembrie. Cum așa? Mereu au sărbătorit pe 7 ianuarie după calendarul creștin-ortodox și acum brusc au început cu 25. Eu am sărbătorit pe 7 și niciodată nu-l voi recunoaște pe acela de pe 25!

Anastasia Chirilenco, Chișinău

Mereu l-am sărbătorit pe 7 ianuarie, dar niciodată nu am înțeles de ce trebuie să mănânci de toate la Anul Nou, când de fapt este post și la Crăciun să nu mai ai chef de nimic. O dată chiar am făcut o masă de post la Anul Nou. A fost bine, dar soțul a zis să nu mai repetăm, așa că am decis să serbăm pe 25 decembrie.

Teaca Snejana, Cimișlia
Sărbătorim toată familia, părinții, frații, pe 7 ianuarie Nașterea Domnului ca toată ortodoxia creștină. E o sminteală mare pentru toată lumea cu stilul acesta nou. Nu e corect să se sărbătorească pe 25 decembrie. Totuși, important e să avem Domnul Dumnezeul nostru și Sfânta Treime în inimile noastre și în mintea noastră. Sărbători fericite la toți.


Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 28 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pânzari a fost restabilit în funcția de șef al IGP

Alexandru Pînzari a fost demis ilegal din funcţia de şef al al Inspectoratului General al Poliţiei. O hotărâre în acest sens a fost anunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:31

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Horoscop 28 ianuarie 2020. Împlinire sufletească şi bucurie în familie

Astrologii au veşti bune astăzi pentru nativii zodiacului, atât în dragoste, cât şi în viaţa profesională. Profitaţi de oportunităţile care apar în viaţa voastră, mai ales dacă pot aduce succesul binemeritat. În dragoste, unele zodii au ocazia de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:10

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

GALERIA FOTO - Gala premiilor Grammy 2020. Cele mai frumoase ținute

Cea de a 62-a gală a premiilor Grammy a reprezentat o explozie de culoare și eleganță. Vedetele au venit la Staples Centre din Los Angeles pentru cea mai mare seară a industriei muzicale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 07:05

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Un deputat leton a trăit cu pensia minimală timp de o lună și a slăbit 8 kg

Peste o mie de letoni primesc o pensie minimală care nu depășește 100 de euro. Deputatul leton Gatis Licis, ca experiment, el însuși a încercat să trăiască o lună cu acești bani. Gatis Licis a spus că a venit la ideea realizării unui astfel de experiment din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:59

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Autostrada UNIRII rămâne pe hârtie cel puţin până în 2021. Guvernul Orban anunţă că la anul vom avea „documentaţie cap-coadă”

Lucian Bode a declarat, luni, că documentația cap-coadă privind A8 va fi gata anul viitor, fiind necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. Ministrul Transporturilor a mai adăugat că, marți, Guvernul va elimina parteneriatul public-privat pentru acest obiectiv, acesta fiind preluat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:55

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia cumpără de la americani 32 de avioane F-35, de ultimă generație

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin, în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro), pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, a anunţat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 06:35

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Casă din capitală, mistuită de foc- VIDEO

Clipe de groază pentru o familie din capitală. Doi din cei cinci membri ai acesteia au nimerit la spital, iar casa le-a fost grav avariată în urma unui incendiu de proporții.  Flăcările au izbucnit în noaptea de 26 ianuarie și-au cuprins o casă bătrânească de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 23:05

Va fi demis șefului SIS ?

Va fi demis șefului SIS ?

 Actualul director al SIS, Alexandr Esaulenco, ar urma să fie demis ín viitorul apropiat, după ce "cineva de departe" i-a cerut lui Igor Dodon să facă această mutare. Cei care i-ar fi cerut asta lui Dodon i-au impus şi un alt candidat, a declarat în această...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 15:54

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

De ce a fost exilat marele poet rus Puşkin la Chişinău şi cine l-a învăţat limba română

La Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:28

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

O nouă schemă? Președintele a propus Guvernului să scoată la privatizare compania „Metalferos”

Monopolurile create de guvernele anterioare (sic!) în domeniile economic și social vor fi distruse. Despre aceasta a anunțat luni, 27 ianuarie, președintele țării, Igor Dodon. Subiectul a fost discutat, la sfârșitul săptămânii trecute, la întrevederea șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:17

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii

FOTO, VIDEO / Aeronava prăbușită în Afganistan nu este civilă și ar aparține Statelor Unite ale Americii Foto: foto simbol

Un avion de pasageri s-a prabusit, luni, in provincia Ghazni din Afganistan, la sud vest de Kabul, dupa ce a luat foc in aer din cauza unor probleme tehnice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 15:01

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună este noul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Nicolae Furtună a câștigat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Concursul a fost desfășurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:58

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

FLASH /// Bărbat care s-a întors recent din China și are simptome de gripă, trimis de la Bacău la Institutul Balș din București

Un bărbat care s-a întors din China în urmă cu câteva zile s-a prezentat la spitalul din Bacău, având simptome de gripă, și este trimis la Institutul Balș, potrivit unor surse oficiale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 14:56

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat Ministerul Apărării de la Zagreb, citat de Reuters şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:14

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Ce se întâmplă cu PD? /// Diacov spune că merge săptămânal la întrevederi cu Dodon. Șeful Statului acuză alți deputați din PDM că ar gestiona „campanii fakenews” ce costă milioane de lei pe zi

Președintele Igor Dodon susține că a găsit de unde vin fake-news-urile cu „stoparea pensiilor celor care au copii peste hotare” și „divorțul cu soția” la adresa șefului statului. Potrivit lui, în spatele acestora ar sta „unii deputați de la PD”, fără a preciza și cine anume.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 27 Ianuarie 2020, ora: 13:11

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (PARTEA A II-a) CHEMAREA ȚĂRII

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT - Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 13:09

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Prețurile și tarifele, dependente de ciclurile electorale

Anul 2020 a început cu scumpirea călătorilor interurbane, precedată de majorarea prețurilor la carburanți. Ulterior proprietarii microbuzelor au cerut și ei majorarea costului călătorii până la șase lei. Însă este puțin probabil că vor urma alte creșteri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:36

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Trei capete de acuzare pe numele lui Viorel Morari / Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă

Procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Arhiva Moldovei digitalizată, pentru perioada 1811 – 1936, poate fi găsită acum online

Toate cărţile de metrică (condici parohiale) din țara noastră pot fi găsite acum pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:15

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800 de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constituțională condusă de Vladimir Țurcan „planifică” să cumpere o mașină de 800  de mii de lei / DOCUMENT

Curtea Constitutionala planifica sa cumpere o masina de 40 de mii de euro. Cel putin asta scrie in planul de achizitii publicat de institutie pentru anul 2020. Masina ar putea fi cumparata in luna februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:09

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Noi recorduri pentru Vinul Moldovei. Exporturile pentru 2019 au atins cele mai mari cifre din ultimii 5 ani

Produsul mândriei naționale, Vinul Moldovei a încheiat anul pe un trend ascendent, înregistrând valoarea maximă a exporturilor din ultimii 5 ani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 11:06

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Bărbat atacat cu un cuțit, în capitală. Carabinierii au reținut făptașul - FOTO

Un bărbat a fost atacat cu un cuțit în sectorul Botanica al capitalei. Agresorul a fost reținut de carabinieri. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Carabinierilor, În noaptea de 27 ianuarie 2020, aproximativ ora 02.15, pe strada Sarmizegetusa din capitală,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 27 Ianuarie 2020, ora: 10:26

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

De ce „moldoveanul” Dimitrie Cantemir spunea încă 300 de ani în urmă ca limba noastră este ROMÂNĂ?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:52

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuța, a fost ales unanim în calitate de Președinte al Partidului Verde Ecologist, iar Anatolie Prohnițchi a devenit Prim vice-președinte al Partidului. Deciziile au fost luate, duminică, 26 ianuarie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:29 de George Damian

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă Foto: Vasile Alecsandri

Reapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş din China nu mai este localizat doar în China sau în Asia, ci a devenit o problemă la nivel global. Parlamentul European ar trebui să ia două măsuri de urgenţă pentru a limita propagarea virusului, spune un celebru medic român, care mai oferă şi...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)