Opinii și Editoriale

Moldovenii dezmint afirmatia lui Dimitrie Cantemir

Editorialistul Constantin Tanase aborda ieri, in acest spatiu, problema problemelor la moldoveni: cum sa facem sa ajunga si la tara cartea cea de toate zilele? La tara, acolo unde in locul „Luminitelor”, astazi ne fac de ras, la propriu, nu la figurat, asa-numitele „baruri”, in majoritatea cazurilor localuri insalubre, in care taranii isi ineaca amarul, isi distrug ficatul, iar unii isi pierd si mintea de pe urma…

Intrebarea pe care o ridica autorul era una provocatoare, la prima vedere: oare nu e cazul ca si statul sa se prinda in aceasta campanie de propagare a cartii si de implementare a cultului cititului in general? Intr-adevar, o guvernare responsabila nu poate neglija acest aspect, deoarece este constienta de faptul ca cetatenii trebuie sa fie informati. Intelegem perfect ca noua guvernare s-a instalat in conditiile unei crize economice, financiare, ca bugetarii din toate domeniile asteapta de la aceasta majorari de salarii, conditii mai bune de activitate, locuri de munca.

Dar, cand vorbim de faptul ca statul ar putea contribui la formarea gustului pentru lectura, a nu se intelege ca cerem ajutoare financiare de la stat. Se stie ca, acolo unde incep „ajutoarele”, apar datoriile si obligatiile, iar noi, ca ziaristi, tinem la libertatea noastra. Statul ar putea sa ajute presa nationala intr-un alt mod, mult mai eficient: facand ordine in propria gospodarie. De exemplu, luand asupra sa unele cheltuieli pe care le fac intreprinderile de stat – „Posta Moldovei”, institutia care difuzeaza presa nationala pe teritoriul republicii sau Editura „Universul”, cea care tipareste principalele publicatii din R. Moldova.

Anume aceste servicii, acordate de institutiile statului, costa astazi cel mai mult si secatuiesc bugetele redactiilor de fondurile parvenite de la abonati. Judecati si singuri, pentru ca o carte din Proiectul TIMPUL-LITERA sa ajunga la abonati, dupa cum bine scria in editorialul sau de ieri Constantin Tanase, 7,50 lei ar urma sa fie platiti difuzorului, in timp ce cartea insasi e pusa in vanzare cu doar 10 lei. Nu face pielea, cat dubala, cum se zice in popor, dar asta e situatia de pe piata.

Tocmai de aceea zicem ca o interventie a statului in acest sistem este mai mult decat necesara si ar putea fi benefica tuturor – atat ziarelor, cat si intreprinderilor respective. Cu un astfel de ajutor, s-ar pune bazele unei campanii eficiente de culturalizare a cetatenilor, care ar fi cu totul altceva decat renumita Caravela, cea care a tocat milioane de la buget, pentru acte de incultura.

Rezultatele atestate dupa primele saptamani de desfasurare a proiectului prin care TIMPUL si LITERA si-au propus sa aduca o carte in fiecare casa au dat peste cap toate prognozele scepticilor, precum ca moldovenii, inca de la Cantemir se stie, nu prea au drag de carte si de citit… Ei, uite ca ne vedem nevoiti sa-l combatem pe marele inaintas si sa afirmam contrariul: moldoveanul are interes pentru carte, iar dovada este faptul ca toate exemplarele puse de LITERA in vanzare impreuna cu TIMPUL de vineri se realizeaza inca de la primele ore ale diminetii. Sa ne imaginam care ar fi efectul unor astfel de actiuni, daca la aceasta ar contribui si Guvernul – in mod sigur, fiecare moldovean ar reusi sa-si faca biblioteca sa. Si sa citeasca presa tot timpul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *