Politică

Moldovenii nu ştiu că suntem ţară asociată UE, experţi

Fostul ministru-adjunct de externe, Iulian Groza, consideră că deşi există semnat Acordul de Asociere, Republica Moldova nu întruneşte caracteristicile unui stat asociat. „Aceasta înseamnă în primul rând un stat de drept, în care lupta cu corupţia nu se face la nivel declarativ. După semnarea Acordului de Asociere cu UE, mulţi au crezut că lucrurile se vor schimba. Dar s-a ajuns la aceea că s-a diminuat numărul pro-europenilor, iar acest lucru se datorează în mare parte celor aflaţi la guvernare”, a spus Groza.

Expertul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun, la fel susţine că guvernanţii poartă principala vină pentru că Moldova nu întruneşte caracteristicile unui stat asociat. „Unele televiziuni, care sunt controlate de politicieni, transmit eronat informaţia, mai că ne fac membri ai Uniunii Europene. Aceasta diminuează încrederea în UE în condiţiile când lucrurile stau altfel. La noi nu există o justiţie echitabilă, avem judecători persecutaţi, avem procese cu uşile închise”.

Aurelian Lavric, expert în politică, susţine că moldovenii sunt departe de valorile europene. „Un stat asociat UE trebuie să asimileze nişte valori europene. Cetăţenii noştri nu le înţeleg. Majoritatea cetăţenilor noştri sunt gata să se pronunţe pentru executarea publică a corupţilor. Pentru ei sunt mai apropiate practicile orientale decât europene. Dar UE înseamnă nişte valori, respectarea cărora conduce la ridicarea nivelului de trai”, a spus Lavric. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *