Actualitate

MoldVinIpoteca, un dezastru patronat de Voronin

„MoldVinIpoteca” isi traieste ultimele zile, la fel ca si actuala guvernare. A mai ramas ca guvernul sa adopte hotararea de a o desfiinta, spulberand si speranta viticultorilor ca aceasta Putere, poate, ii va sustine.Inainte de a reveni la caz, cei de la Alianta „Moldova Noastra” remarca faptul ca aceasta e soarta majoritatii absolute a „initiativelor lansate sub inaltul patronaj” al presedintelui comunist Voronin: „Satul moldovenesc”, Agentia „Locuinta”, Stadionul republican, Lacul „Valea Morilor”, „Orasul vinului” etc. – astazi toate sunt un dezastru.

 

Era clar din start ca, sub actuala guvernare, Compania „MoldVinIpoteca” nu va aduce niciun fel de beneficii taranului si va fi folosita de comunisti pentru a-i finanta pe cativa dintre clientii lor. Totusi, statul a ingropat in ea doua milioane de lei, bani publici. O dobanda de 4% la creditele acordate pentru plantarea vitei-de-vie, cu 10-15% mai putin decat rata obisnuita de piata – marea si sarea promitea guvernul! Mai mult, era vorba ca si dobanda de 4% sa fie acoperita prin subventii. Angajamente aberante, caci industria vinicola era la pamant, combinatele de vinuri aveau datorii de ani de zile fata de tarani pentru strugurii „achizitionati”, viticultura se stingea. Insa niciun argument economic nu conteaza, daca seful statului are moftul de a infiinta anual 10 mii ha de plantatii de vii. Se estima ca creditele ipotecare vor fi acordate pe un termen de opt-zece ani, cu rambursarea lor peste patru ani dupa infiintarea plantatiilor. Numai ca totul era orientat doar catre fermierii care detin minimum cinci hectare de teren pentru cresterea viilor, planteaza doar soiuri recunoscute pe piata si pot contribui cu cota initiala de 25 mii lei pentru un hectar, lucru foarte dificil. Era clar ca micii fermieri nu puteau miza pe acest ajutor. Fara subventii, fara credit ipotecar, uitat de statul neocomunist, taranul era ca si condamnat. Conditiile erau parca special create pentru a reduce la zero proiectul pompos, cu care Voronin se lauda pe ecrane, cand inca nimeni nu intelegea despre ce-i vorba. Acum totul a iesit la iveala – comunistii au ramas numai cu vorba, iar taranii cu problemele. „MoldVinIpoteca” intra in faliment.

Se cere de dizolvat actuala guvernare si de operat schimbari radicale in gestionarea agriculturii, in general, si a viticulturii, in particular. Ex-premierul Valeriu Muravschi, candidat pe lista Aliantei „Moldova Noastra”, anunta o noua abordare in sprijinirea financiara si creditarea avantajoasa a micilor fermieri, a taranilor, dar si a intreprinderilor agricole. Dar strugurii, inainte de toate, au nevoie de Soare, le aminteste taranilor candidatul AMN.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *