Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 13 Noiembrie 2015, ora 19:33

Moment istoric: preţul gazelor din România l-a egalat pe cel rusesc

Marime Font

Preţul la care se fac, în prezent, importuri de gaze din Rusia este aproximativ acelaşi cu cel al tranzacţiilor de pe piaţa din România.

Din 2016, ruşii ieftinesc şi mai mult gazul, astfel încât, ca efect imediat, România ar putea vedea o încheiere anticipată a programului de liberalizare al preţului gazului pentru casnici, convenit cu FMI.

Preţul gazelor din producţia internă vândute pe bursă l-a egalat pe cel al gazelor de import livrate de ruşi. Este o premieră istorică ca gazul de producţie locală să ajungă la acelaşi preţ cu cel rusesc, după ce, ani la rândul, raportul preţurilor era mult subunitar, ajungând, în 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, să fie de chiar 1:2. Referinţa privind cele două preţuri o dă, pe de o parte, bursa din România de gaze, BRM şi OPCOM, unde avem tranzacţii la 82 de lei/MWh (la acest preţ a cumpărat, recent, gaze furnizorul GDF Suez Energy Romania), şi, pe de cealaltă parte, declaraţiile preşedintelui ANRE Niculae Havrileţ, care a precizat că traderii agreaţi de Gazprom, Wiee şi Conef, aduc gaze cu 220 de dolari mia de metri cubi, adică 87 de lei/MWh. În acelaşi timp, Petrom tocmai a scos la vânzare un pachet consistent de energie la preţuri între 84 şi 89 de lei/MWh, practic la acelaşi preţ la care vând ruşii.De la anul, preţul gazelor de pe piaţa locală ar putea chiar urca peste cel al ruşilor, având în vedere că Gazprom, potrivit informaţiilor Bloomberg, şi-a construit bugetul pentru 2016 la un preţ al gazului livrat către UE de 200 de dolari pe mia de metri cubi, 76-78 de lei/MWh, cu 10% sub preţul actual. În aceste condiţii, este de aşteptat ca şi preţul gazului de pe piaţa din România să scadă, producătorii Petrom şi Romgaz fiind concuraţi puternic de ruşi.
De altfel, toate prognozele arată că preţul gazului natural, în Europa, a intrat pe un trend multianual descendent, urmând tendinţele din piaţa petrolului, dar şi luând în considerare sancţiunile la care sunt supuşi ruşii.

Continuare pe economica.net 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md