Social

Monumente ocrotite de stat distruse cu acordul unor functionari corupti

Patrimoniul arhitectural al capitalei este intr-o continua degradare. Monumentele sunt demolate sau reconstruite fara a pastra autenticitatea lor, iar toate aceste lucrari au loc cu acceptul autoritatilor locale, care pun semnatura pe proiecte de urbanism din nestiinta sau pentru anumite recompense. Aceasta constatare apartine Agentiei de inspectare si restaurare a monumentelor, care a pornit o campanie de monitorizare a patrimoniului arhitectural din centrul istoric al Chisinaului.

„O treime din monumentele ocrotite de stat au fost demolate sau au suferit interventii in structura sa, fiindu-le prejudiciata autenticitatea si integritatea”, a declarat directorul organizatiei, Ion Stefanita.

Agentia de inspectare si restaurare a monumentelor a facut si un apel catre autoritatile centrale si locale sa intervina in stoparea proceselor de distrugere a patrimoniului. Ion Stefanita a precizat ca deseori Inspectia de stat in constructii nu cerceteaza cazurile semnalate de catre specialisti.

Degradarea centrului istoric al Chisinaului a fost semnalata inca in 2003, atunci cand a fost desfasurat un proiect de inspectare a monumentelor din capitala. Arhitectul Boris Gangal, directorul Centrului de arhitectura, patrimoniu si design SITE, spune ca prin aceste demolari si reconstructii gresite este incalcata grav legislatia.

Agentia de inspectare si restaurare a monumentelor a inceput monitorizarea patrimoniului din centrul istoric al capitalei in luna decembrie 2009, reusind pana acum sa inspecteze 500 din cele 977 de monumente inscrise in Registrul monumentelor ocrotite de stat.

Sursa: Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *