Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Chișinău 2 Iunie 2016, ora 08:16    Din editia print

Monumentul celor trei martiri va reveni în Parcul Catedralei

Marime Font

Acum trei săptămâni, Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind edificarea Monumentului celor trei martiri în Chișinău. E un monument care se află în chinurile facerii de mai mulți ani. Nu din cauza lipsei de bani, dar din cauza conflictelor din Consiliul Municipal din Chișinău.  

În martie 2013, scriam că în centrul Capitalei va apărea o lucrare sculpturală care a existat în Chișinău în perioada interbelică. Era vorba despre monumentul celor „Trei martiri ai sfintei cauze naţionale”: Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. Cei trei bărbați au fost fruntași ai mișcării naționale din Basarabia. Numele lor, cu excepția celui dintâi, desigur, ar fi rămas uitate, dacă istoricul Iurie Colesnic nu ar fi scris despre ei în cartea „Basarabia necunoscută”. Cele câteva rânduri au atras atenția avocatului Iulian Rusanovschi, care ocupa funcția de președintele Asociației Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR). „Descoperind cartea lui Colesnic, „Basarabia necunoscută”, l-am sunat pe autor, el m-a pus în legătură cu Godoroja, și ne-am apucat de lucru”, spune avocatul, care anterior instalase câteva troițe în memoria unor personalități basarabene. El s-a referit la urmașul lui Andrei Hodorogea, fostul viceministru al Agriculturii, Dumitru Godoroja. Născut ca şi predecesorul său în satul Slobozia-Hodorogea din raionul Orhei, acesta consideră că e o chestiune de onoare ca unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai neamului să fie comemorat. „Andrei Hodorogea a fost un om înstărit şi influent. Din datele pe care le am, ştiu că Onisifor Ghibu a trăit în Moldova, a fost găzduit în casa lui Andrei Hodorogea, fiindcă erau buni prieteni. El a stat la baza formării Partidului Naţional Moldovenesc. Facem parte din aceeași familie, doar că numele meu a fost rusificat”, a declarat Dumitru Godoroja.

În 2012, ASCOR a reuşit să obţină avizul Comisiei monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii şi al Academiei de Ştiinţe și l-a depus pe masa consilierilor municipali. Dar au trebuit să treacă trei ani și un scrutin electoral până când Consiliul Municipal l-a votat.„CMC a votat proiectul după o stagnare de vreo doi ani și șase luni. Noi am depus proiectul în martie 2012, și l-am scos în decembrie 2015. Am vorbit cu toți în parte, cu liberal-democrații și cu democrații și cu primarul. Toți spuneau că votează, că e un proiect nr.1, dar erau numai vorbe. Când ajungeau la proiectul nostru, începeau să se certe cu comuniștii, nu puteau împărți jumătate de hectar de pământ, și plecau toți din sală. Abia după alegerile locale, când s-a mai schimbat componența Consiliului, proiectul a fost votat”, povestește Iulian Rusanovschi.
Dumitru Godoroja și-a asumat cheltuielile pentru sculptarea monumentului, iar ASCOR a efectuat cercetări în arhivele din București.

Monumentul va fi amplasat în preajma Catedralei, acolo unde, în prezent, se află o placă comemorativă din marmoră instalată în memoria celor trei martiri de către Societatea Culturală „Ginta Latină” în anii ‘90. Deși documentele istorice spun că plăcile de bronz cu chipul martirilor au fost evacuate la București în 1940, după atâtea decenii, acestea nu au fost de găsit. De aceea, efigiile vor fi turnate din nou în R. Moldova.
Iulian Rusanovschi a precizat că după publicarea Hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial, va depune actele necesare pentru obținerea certificatului de urbanism. Monumentul este deja realizat în proporție de 60 la sută. Basoreliefurile vor fi turnate în bronz de către artistul Grigore Băț, iar postamentul va fi făcut din piatră de Cosăuți de Veaceslav Lozan. „Eu sunt aproape convins că monumentul va apărea anul acesta. Dar mai este nevoie de eforturi mari. Restabilirea unui monument nu e un proces simplu, trebuie să respectăm dimensiunile originale”, explică avocatul.

Cei trei martiri, Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au murit de tineri în plin proces de eliberare națională a Basarabiei. Erau prieteni care luptau pentru aceeași cauză – reîntregirea neamului românesc. Alexei Mateevici a fost răpus de tifos exantematic, pe 13 august 1917, la o lună după ce a scris poezia „Limba noastră”. O săptămână mai târziu, o bandă de militari bolșevici care au dezertat de pe frontul românesc îi asasinează pe redactorul ziarului „Cuvânt Moldovenesc” Simion Murafa și pe inginerul Andrei Hodorogea. Crima a șocat întreaga societate, pentru că Murafa și Hodorogea erau importante figuri ale vieții politice și culturale. Reinstalarea Monumentului celor trei martiri ar fi o recuperare necesară pentru memoria colectivă a românilor moldoveni.
 
 Iulian Rusanovschi:„Dragostea față de patrimoniul cultural al țării m-a determinat să mă ocup de acest proiect. Eu îmi respect trecutul, și-mi doresc foarte mult ca monumentele de for public din perioada interbelică să fie restabilite. Un alt argument este personalitatea preotului Alexei Mateevici, care a scris imnul Republicii Moldova, „Limba noastră”, și avocatul Simion Murafa, pe care îl consider coleg de breaslă”.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul