Astăzi 18 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:08
Abonamente

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora 08:44

Moscova nu crede în râsete

Marime Font

 Kremlinul nu știe de șagă. A aflat-o pe pielea sa Sașa Dolgopolov, un comedian rus care a îndrăznit să glumească despre cele sfinte: despre religie și despre Putin. În februarie 2019, de pe scena unui bar din Sankt-Petersburg, Dolgopolov a glumit că pe Iisus ar fi trebuit să-l cheme Bogdan, cel dat de Dumnezeu, sau că oamenii din Rusia se împart în două tabere: cei care-l iubesc pe Putin și cei care pot citi, scrie și gândi logic.

Vreo două luni mai târziu, înregistrarea showului a fost încărcată pe Youtube, iar după ce a adunat mai multe de două milioane de vizualizări, poliția a cerut de la barul cu pricina informații despre comedianul cu glume deranjante pentru Kremlin. Motivul oficial însă nu au fost glumele despre Putin, dar cele despre religie.

 


În Rusia, să ofensezi sentimentele credincioșilor poate fi o crimă penală. O lege în acest sens a fost adoptată după showul activistelor de la Pussy Riot din 2012, când au intrat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova și s-au rugat Maicii Domnului să izbăvească Rusia de Putin.

Loading...


Comedianul Dolgopolov spune că religia e folosită ca un instrument de persecuție ideologică. „Ceea ce mă întristează mai tare e ce se întâmplă cu religia în societatea noastră în ultimul timp. Ateii sunt discriminați. Legea privind protecția sentimentelor credincioșilor este o legea cu totul nedreaptă. În practică, înseamnă asuprirea oamenilor după criterii ideologice. Ce se întâmplă de fapt? Dacă ești credincios, poți să trimiți după bare pe oricine nu-ți place.”

Numărul celor care au ajuns la închisoare în baza acestei legi nu e foarte mare, dar mulți au primit sentințe cu suspendare și amenzi. Așa a pățit-o și Ruslan Sokolovski, care a fost condamnat pentru că a jucat Pokemon Go într-o biserică. Alt caz vestit e cel al Mariei Motuznaia, care a nimerit în vizorul poliției pentru că a publicat niște glume pe internet, una dintre care arăta un preot la o masă plină cu bucate, însoțită de comentariul „Și voi visați să fiți afaceriști în copilărie?”. După ce i-a fost percheziționat apartamentul, Motuznaia a postat pe Twitter fraza cu care a devenit celebră „Bună, mă cheamă Mașa, am 23 de ani și sunt o extremistă”. În 2018, Mașa a emigrat din Rusia.

Marina Bocearova, colega mea bursieră de la Radio Svoboda, e autoarea unui articol despre noile tehnici de cenzură ale Kremlinului, unde arată că ofensarea sentimentelor religioase este, alături de insultarea autorităților, incitarea la ură, reabilitarea nazismului și încurajarea separatismului, una din căile prin care un cetățean rus poate fi ajunge în lista federală de extremiști și teroriști.

„Acolo sunt acum 9500 de oameni. Un an în urmă erau cu 1500 mai puțini. De îndată ce un om e acuzat în baza unuia din aceste articole anti-extremiste, el ajunge pe lista neagră a Rosfinmonitoring, serviciul de monitorizare financiară, și banca îi blochează deodată conturile. Ba îi mai poate bloca și conturile membrilor familiei. Pe lângă faptul că rămâne fără bani, nu poate să se angajeze. Angajatorii sunt speriați - omul e în lista teroriștilor și extremiștilor! A doua problemă e că după ce ești achitat, Rosfinmonitoring trebuie să te scoată din această listă într-un termen destul de scurt, dar ei nu fac asta. Dacă ai nimerit acolo, e greu să ieși”.

Bocearova mai spune că această legislație anti-extremistă este, de fapt, folosită pentru a suprima opiniile critice și dezacordul față de Kremlin. Comedianul Dolgopolov e de aceeași părere și spune că interesul poliției în glumele sale nu a fost o surpriză:

„Uitându-mă la ce se întâmplă în ultimul timp, bănuiam că pot păți așa ceva. În linii mari, cred că eram pregătit, dar oricum e foarte neplăcut și foarte stresant. Evident e frustrant. Eu ies pe scenă, spun glume, nu plănuiam să fiu prigonit”.

Aceste cuvinte sunt dintr-un interviu pentru CurrentTime, înregistrat pe 22 ianuarie, într-un bar din Moscova, unde Dolgopolov urma să iasă pe scenă în aceeași seară. După ce un bărbat în haine civile a mers la administratorul barului și l-a întrebat despre Dolgopolov, comedianul și echipa sa s-au simțit în pericol și au plecat. Mai târziu, avocatul său a anunțat că tânărul comedian a părăsit Federația Rusă. Într-un video pe canalul său de Youtube, Dolgopolov își îndeamnă fanii „Plecați, cât încă nu e prea târziu”.

https://moldova.europalibera.org 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)