CSI / Rusia

Moscova: Politica militară a SUA, o ameninţare pentru Rusia / Rusia nu ameninţă state NATO. Alianţa a suplimentat capacităţile militare în Europa de Est

Într-un comunicat difuzat marţi, citat de publicaţia The Hill şi de site-ul Politico.com, Ministerul rus de Externe a formulat o serie de obiecţii la Legea SUA în domeniul Apărării Naţionale, promulgată săptămâna trecută de preşedintele american în funcţie, Barack Obama. Legea conţine instrucţiuni privind distribuirea bugetului militar, condamnă din nou agresiunea rusă din Ucraina şi prevede relaxarea restricţiilor privind aprovizionarea cu armament a insurgenţilor sirieni.

"O lege care permite accesul rebelilor sirieni, care nu sunt foarte diferiţi de criminalii sângeroşi, la sisteme antiaeriene portabile reprezintă o ameninţare directă pentru avioanele militare ruse" care efectuează operaţiuni antiteroriste în Siria, a transmis Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, avertizând că există riscul ca aceste arme să ajungă la grupuri teroriste.

Moscova consideră că decizia lui Barack Obama de a semna o astfel de măsură reprezintă o manevră de subminare a activităţilor viitoarei Administraţii Donald Trump.

"Adoptarea acestei legi în ultimele zile ale mandatului lui Obama este un indiciu că actuala Administraţie plantează o mină pentru viitoarea Administraţie Donald Trump, în încercarea de a complica lucrurile la nivel internaţional", a subliniat Zaharova.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a respins acuzaţiile Statelor Unite că Rusia ar ameninţa ţările central şi est-europene.

"Nu este clar cum ameninţă Rusia suveranitatea şi integritatea teritorială a ţărilor NATO. În fond, americanii şi aliaţii lor intensifică activităţile militare, împing frontierele Alianţei Nord-Atlantice şi aduc capacităţi militare mai aproape de frontierele noastre. Este clar că trebuie să ţinem cont de aceste evoluţii în elaborarea programelor pentru dezvoltarea forţelor noastre armate", a subliniat Maria Zaharova.

"Liderii NATO au continuat să aplice pachetul de măsuri destinat extinderii prezenţei militare şi dezvoltării infrastructurii militare în ţări din Europa Centrală şi de Est, în ţările baltice şi în zona Mării Negre (…)", a subliniat Zaharova, potrivit agenţiei Tass.

Totuşi, Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat reuniuni la nivel de ambasadori în cadrul Consiliului NATO-Rusia, a notat Zaharova, subliniind că Moscova manifestă disponibilitatea de a construi relaţii de parteneriat cu Occidentul de pe poziţii de egalitate.

"Noi suntem deschişi construirii relaţiilor cu Alianţa Nord-Atlantică pe baza disponibilităţii pentru un parteneriat egal, prin respectarea strictă a principiilor şi normelor reglementărilor internaţionale, prin paşi concreţi în sensul asigurării unui spaţiu comun de pace, securitate şi stabilitate în regiunea euro-atlantică, pe principii de încredere mutuală, transparenţă şi predictibilitate, prin implementarea de către toate statele membre a responsabilităţilor asumate în cadrul Consiliului NATO-Rusia, de a nu garanta propria apărare în detrimentul altor ţări", a insistat Zaharova.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *