Social

Muncă legală în străinătate, pensie mai mare acasă

În acest sens, negocierea unor acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu ţările de destinaţie ale cetățenilor moldoveni, fapt ce le-ar asigura acestora drepturi, obligaţii, dar şi beneficii sociale similare cu cele ale băștinașilor, sunt mai mult decât necesare.

Drept urmare, în ultimii ani, Republica Moldova a semnat acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Luxemburg, Portugalia, Polonia, Ungaria şi România, conform Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, iar avantajele acestora se fac resimțite și în rândul migranților moldoveni. Dovadă este istoria lui Veaceslav Bicbaev, pensionar de 65 ani, care de-a lungul vieții a lucrat în diverse domenii și în diferite țări. După ce a fost semnat Acordul în domeniul protecției sociale cu Republica Cehă, el primește și pensia pentru anii munciți acolo…

„În timpul crizei din Republica Moldova am decis, de comun acord cu soția și copiii, că trebuie să plec undeva să lucrez, deoarece nu reușeam să-mi hrănesc familia”, mărturisește Veaceslav Bicbaev. „În anul 1998, am ajuns în Cehia. Primul meu serviciu a fost la o uzină metalurgică. Am muncit acolo, neavând permis de muncă, aproape un an. M-am întors acasă și, peste un timp, problema banilor a reapărut, ceea ce m-a făcut să mă gândesc din nou la Cehia”, adaugă el.

Odată revenit în Republica Cehă, Veaceslav Bicbaev a obținut un job la Institutul de Arheologie din Praga, în calitate de colaborator științific. „Nu am găsit aproape nimic de lucru, bani erau puțini, iar actele au fost o perioadă la persoanele care ne-au promis să ne găsească un serviciu. Peste o jumătate de an, după ce am recuperat documentele, mă gândeam să mă întorc acasă. Înainte de plecare însă am sunat un savant de la Institutul de Arheologie din Praga, cu care făcusem cunoștință încă la prima deplasare. I-am povestit situația mea, iar el mi-a propus un job la Institut în calitate de colaborator științific. Am revenit acasă și am perfectat toate documentele, acum totul era legal. Am semnat un contract pe trei ani”, mărturisește Veaceslav.

Respectiv, moldoveanul a avut salariu, a plătit toate contribuțiile, a avut indemnizații, a beneficiat de asistență socială. Mai mult, după expirarea contractului de muncă, Veaceslav Bicbaev a revenit în RM, unde și-a continuat activitatea științifică la Muzeul de Arheologie și Etnografie al Academiei de Ştiinţe din Moldova. „Deși sunt la pensie, continuu să lucrez. Într-o zi, am aflat de la un coleg că R. Moldova a semnat un acord cu R. Cehă în domeniul protecției sociale. Am perfectat toate actele, iar acum primesc și pensia din Cehia. Este un adaos semnificativ, pentru că pensia de aici nu este atât de mare”, precizează Veaceslav Bicbaev.

Având la activ această experiență reușită, Veaceslav Bicbaev își îndeamnă toți concetățenii, care decid să meargă la muncă în străinătate, să se angajeze oficial, deoarece doar astfel pot beneficia de asistență și de servicii medicale. „Ești tratat egal, de rând cu ceilalți, iar în momentul în care revii acasă vei beneficia și de pensia pentru anii care i-ai lucrat acolo”, spune în încheiere eroul nostru.

Pentru a promova beneficiile unor asemenea acorduri pentru migranți, la 21 iunie 2013 Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Organizaţia Internaţională a Muncii şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, cu susţinerea financiară a UE, au lansat o Campanie de informare a populației în acest subiect.

Aceste acorduri de securitate socială garantează că perioadele de asigurare din ambele țări semnatare sunt luate în considerare la acordarea prestațiilor de securitate socială și că aceste beneficii sunt „exportate” în afara țării de reședință.

În prezent, Republica Moldova negociază acorduri în domeniul securităţii sociale cu Letonia, Lituania și Turcia, lista urmând să fie extinsă.

Republica Moldova este una din ţările cu o sursă majoră de lucrători migranţi în Europa. Se estimează că între 600 mii şi un milion de cetăţeni moldoveni sunt lucrători migranţi care muncesc peste tot în Europa şi dincolo de hotarele ei. Republica Moldova se plasează pe poziţia a doua din lume după nivelul de dependenţă de remitenţe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *